ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Φοράτε και εσείς Credit Suisse;
Ο ελβετικός κολοσσός καταρρέει. Λίγες ώρες αργότερα, το πασίγνωστο λογότυπο Credit Suisse φορέθηκε σε χιλιάδες μπλούζες και αξεσουάρ στους δρόμους της οικουμένης.
Καπέλα του μπέιζμπολ, σκουφάκια του σκι, κοντομάνικα, αθλητικές τσάντες λανσάρονται με το όνομα Credit Suisse σε διαφορετικά στιλ, εντυπωσιακά γραφικά, σκωπτικά σλόγκαν. Όπως και άλλα ενθύμια: Ράβδες χρυσού και φυσικά, γραμματόσημα.
Λανσάρονται μαζικά σε διαδικτυακές δημοπρασίες, σε σάιτ με προϊόντα σε δεύτερο χέρι. Μετατρέπονται σε αντικείμενα διαπραγμάτευσης στη δευτερογενή αγορά ανακύκλωσης της μόδας. Και η δημοφιλία τους αυξάνει ραγδαία την τιμή τους.
Ένα κομμάτι Ιστορίας
Σύμφωνα με το Reuters, αυτά τα καθημερινά ρούχα και αξεσουάρ με το λογότυπο Credit Suisse εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στη λαϊκή μόδα (συγκεκριμένα, στις λαϊκές high streets των μεγαλουπόλεων) τη δεκαετία του 1970.
Και σήμερα «όλοι σπεύδουν να αποκτήσουν ένα κομμάτι χρηματοπιστωτικής Ιστορίας», παρατήρησαν διάφοροι αναλυτές που εντόπισαν τη νέα τάση.
Όπως σημειώθηκε σε κάποιο ελβετικό μέσο ενημέρωσης: «Δεν υπήρξαμε υποχρεωτικά περήφανοι για τις τράπεζές μας. Αλλά προσεταιριστήκαμε υποχρεωτικά τη μία ή την άλλη, όπως με τις ομάδες ποδοσφαίρου».
Επανεμφανίζονται τώρα σωριδόν στα διάφορα τιτάνια σάιτ με προϊόντα δεύτερο χέρι όπως το eBay ή τα ελβετικά Ricardo.ch και tutti.ch.
Κυρίως οι ρετρό Credit Suisse σκούφοι του σκι σε κόκκινο, μπλε και άσπρο με τα αρχικά CS και SKA (ήτοι Schweizerische Kreditanstalt όπως ονομαζόταν ο προκάτοχος της τράπεζας) κερδίζουν τις εντυπώσεις.
Τους σκούφους είχε παραγγείλει η ίδια η τράπεζα σε χιλιάδες κόπιες τη δεκαετία του 1970.
Στα ελβετικά σάιτ δέχτηκε προσφορές που προσεγγίζουν τα διακόσια ελβετικά φράγκα (216 δολάρια).
Παρόμοιος χρησιμοποιημένος πλεκτός σκούφος του σκι παρουσιάστηκε στο eBay με τιμή εκκίνησης τα 350 δολάρια.
Κασκέτο Credit Suisse εμφανίστηκε με τιμή εκκίνησης τα 80 ελβετικά φράγκα στις 19 Μαρτίου. Μπήκε σε διαπραγμάτευση εννιά φορές από τότε και στις 20 Μαρτίου προσεγγίζει τα 180 ελβετικά φράγκα (194 δολάρια).
Το καπέλο εντάσσεται την κατηγορία «καλή κατάσταση», σύμφωνα με τον πωλητή του.
Ένας πωλητής έχει ανεβάσει στο Tutti.ch. ένα μαύρο καπέλο με την επιγραφή Credit Suisse Risk Management Intern 2023.
Δηλαδή, Δόκιμος Τμήματος Διαχείρiσης Κρίσεων Credit Suisse 2023.
Παλιές σφραγίδες, σημειωματάρια ακόμη και ρολόγια εμφανίζονται στα διάφορα σάιτ.
Μικρή μπάρα χρυσού χαραγμένη με το λόγο της τράπεζας πουλιέται στο Ricardo.ch με τιμή εκκίνησης 661 ελβετικά φράγκα, ήτοι 715 δολάρια.
Στο eBay αλλά και στο Alibaba επίσης κυκλοφορούν κολιέ με το λογότυπο της τράπεζας.
Εμφανίζονται όμως και νέα προϊόντα, όπως οι μπλούζες με το λογοπαίγνιο Debit Suisse.
Όπου Debit σημαίνει πίστωση ή χρέος και η λέξη κάνει συνήχηση με το Credit.
Ποπ φαινόμενο
Για όσους δεν ασχολούνται με τις τράπεζες, υπάρχει μία τάση μόδας που ελλοχεύει πίσω από το φαινόμενο.
Όπως η καλτ εταιρεία Vetements είχε δημιουργήσει τα μακό (185 λίρες) με το λογότυπο της DHL τα οποία είχαν γίνει ανάρπαστα. Όπως η Άνια Χίντμαρκ (Anya Hindmarch) τύπωσε το λόγο Kellogg’s στις δημοφιλείς τσάντες της. Και δεν χρειάζεται να στίψει κανείς πολύ το μυαλό του για να θυμηθεί τον πιονιέρο Άντι Γουόρχολ να απαθανατίζει στα έργα του την κέτσαπ Χέλμανς (Hellmann’s).
Όπως σημείωσε ένας έμπορος, «δημιουργείς κάτι παιγνιώδες και ελκυστικό διατυπώνοντας ένα σχόλιο».
Έτσι, η Credit Suisse ανάγεται σε ποπ φαινόμενο.
Όπως δήλωσε και πολιτικός της κεντροαριστεράς στην ελβετική τηλεόραση: «Οι τράπεζες, ακόμη και αν λειτούργησαν μιλιταριστικά, μετρούσαν σε αυτή τη χώρα».
Η φύση όμως απεχθάνεται τα κενά. Πώς άραγε θα καλυφθεί της Credit Suisse;