• Bons Vivants

    Victoria’s Secret: Νέο σόου ύστερα από πέντε χρόνια σιωπής


    Όταν έπεσε η αυλαία, σήμανε το τέλος εποχής. Συμβολικά, της χλιδής, της υστερίας με το λιπόσαρκο κορμί, με την τελειότητα και τη λευκή κυριαρχία. Η Victoria’s Secret όμως επανέχεται ύστερα από πέντε χρόνια σιωπής. Προγραμματίζει την επάνοδο των μοντέλων της στην πασαρέλα το προσεχές φθινόπωρο, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία εσωρούχων την Τετάρτη.

    «Διαβάσαμε τα σχόλιά σας και ανταποκριθήκαμε», αναφέρει η ανάρτηση της εταιρείας στα σόσιαλ μίντια. «Το Fashion Show (σόου, πασαρέλα) της Victoriα’s Secret επιστρέφει και θα αντικατοπτρίζει αυτό που είμαστε σήμερα, καθώς και όλα όσα γνωρίζετε και αγαπάτε – τη γοητεία, την πασαρέλα, τα φτερά, τη μουσική ψυχαγωγία και πολλά άλλα. Μείνετε συντονισμένοι… θα εξελιχθεί σε ό,τι πιο αρχετυπικό έχετε δει ως τώρα».

    Εξύμνηση της λευκής σαρκός

    Τα εμβληματικά φτερά που φορούσαν στην πασαρέλα τα μοντέλα Victoria’s Secret ταυτίζονταν με την έννοια του καταναλωτισμού σχεδόν όσο και τα αγγελάκια για τους χριστιανούς.

    Στο τελευταίο σόου Victoria’s Secret το 2018 πραγματοποίησαν τα πρώτα τους βήματα οι θεές Κένταλ Τζένερ και Τζίτζι Χαντίντ. Ενώ την αποθέωση δοκίμασαν μεταξύ άλλων οι Αντριάνα Λίμα, Κλόε Φάινμαν, Κάντις Σουανποέλ, Παλόμα Έλσεσέρ, Γκρέις Ελίζαμπεθ, Άντούτ Ακέχ.

    Η Victoria’s Secret θεωρήθηκε αναχρονιστική κυρίως για την αποκλειστική εξύμνηση της λευκής γυναικείας σάρκας. Δηλαδή, για τον ανερυθρίαστο αποκλεισμό εθνικών μειονοτήτων και ανθρώπων με ιδιαιτερότητες. Δεν αποδείχθηκε ιδιαίτερα ετοιμοπόλεμη μπροστά στην πολιτική ορθότητα και την cancel culture που πλέον δεσπόζει.

    Δεν τσαλακώνουμε τα σόου μας για τη συμπερίληψη

    Το 2019 ακυρώθηκε το θρυλικό σόου Victoria’s Secret ακυρώθηκε και ακολούθησε παρατεταμένη περίοδος αβεβαιότητας ως προς τη θέση της στο νέο κόσμο. Έναν χρόνο νωρίτερα, ο διευθύνων σύμβουλος του τμήματος εσωρούχων Victoria’s Secret Τζαν Σίνγκερ (Jan Singer) είχε παραιτηθεί. Είχε προηγηθεί η παραίτηση του επικεφαλής μάρκετινγκ του ομίλου L Brands, Εντ Ράζεκ (Ed Razek). Ο συγκεκριμένος, είχε διαπληκτιστεί με τη βίβλο της μόδας, το περιοδικό Vogue (αμερικανική έκδοση), ύστερα από τη δήλωσή του ότι η συμπερίληψη τρανσέξουαλ μοντέλων στην επίδειξη μόδας της εταιρείας, θα τσαλάκωνε τη «φανταστική» απήχησή της.

    Ακολούθησε περίοδος ενδοσκόπησης. Τον Αύγουστο του 2021, ο όμιλος L Brands (στο NYSE: «LB») προχώρησε σε απόσχιση της Victoria’s Secret δημιουργώντας την tax free θυγατρική (spin off). Ονομάζεται πλέον Victoria’s Secret & Co., έχει εισαχθεί στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE) με κωδική ονομασία VSCO. Συμπεριλαμβάνει τις εταιρείες Victoria’s Secret Lingerie, PINK και Victoria’s Secret Beauty. Σε συνέχεια της απόσχισης, ο όμιλος L Brands άλλαξε την ονομασία του σε Bath & Body Works, Inc. και διαπραγματεύεται μετοχές με κωδική ονομασία BBWI.

    Ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Victoria’s Secret ονομάζεται Μάρτιν Γουότερς (Martin Waters) και είχε προηγουμένως υπηρετήσει στην ‘L’ Brands από το 2008 ως το 2021.

    Νέα έκδοση;

    Πρόσφατα, εκπρόσωπος της Victoria’s Secret εξήγησε ότι η εταιρεία πάντα καινοτομεί και ανανεώνει την ιδεολογία της σε όλους τους τομείς της επιχείρησης. «Εξακολουθούμε να βάζει τους πελάτες μας στο επίκεντρο όλων όσων κάνουμε και να ενισχύουμε τη δέσμευσή μας να υπερασπιζόμαστε τις γυναικείες φωνές και τις μοναδικές τους φωνές».

    Την πρόθεση επιστροφής στις πασαρέλες αποκάλυψε η Victoria’s Secret το 2022 ύστερα από την ανακοίνωσε των κερδών της. Τον Σεπτέμβριο του 2023 κυκλοφόρησε  το ντοκιμαντέρ  The Tour ’23 στο Prime Video. Ωστόσο, η Victoria’s Secret δεν έχει διευκρινίσει ακριβώς τι εννοεί με τον όρο «νέα έκδοση» του φαντασμαγορικού σόου της. Ούτε έχει ανακοινωθεί ο χρόνος και ο τόπος της οργάνωσης (αν και το πιθανότερο να πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο).

    Ρεαλισμός ή Μπάρμπι;

    Η Victoria’s Secret συμπύκνωσε όλα όσα η κοινωνία απέρριψε μετά την παγκόσμια ύφεση. Την υπερβολική, απατηλή λάμψη. Όμως τώρα τι έχει αλλάξει για να υποδεχτεί και πάλι τις καλλίγραμμες θεές; Άλλαξε ριζικά η κοινωνία; Η ματαιοδοξία του ανθρώπου; Η καταναλωτική μανία; Φυσικά και όχι. Δεν έχει κανείς παρά να κοιτάξει την τρέλα των έφηβων κοριτσιών με τα καλλυντικά ομορφιάς. Ή τα αυξημένα κρούσματα ανορεξίας σε νέα αγόρια ή εφήβους… Ο κόσμος της ομορφιάς παραμένει αμείλικτος. Κάπου εκεί εμφιλοχωρεί η Victoria’s Secret.

    Η Victoria’s Secret θα δυσκολευτεί να συμβιβάσει έναν κόσμο που απαιτεί ρεαλισμό με το παραδοσιακό κοινό της που επιζητά το παραμύθι με πρωταγωνίστρια το κορίτσι μπάρμπι.

     

    Διαβάστε επίσης:

    Ανιέλι: Η Ferrari μεταπηδάει στη βιομηχανία πολυτελούς μόδας

    Ολυμπία Γλύξμπουργκ: Νέες δραστηριότητες, νέα σχόλια

    Met Gala: Πόσα λεφτά σήκωσε το μεγαλύτερο φιλανθρωπικό γκαλά



    ΣΧΟΛΙΑ