ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περιεχόμενα
«Είναι μεγάλη τιμή που μας προτιμάει ο βασιλιάς Κάρολος για τις γραβάτες του», εξηγεί ο Μάριος Κρητικός της εταιρείας Thalassa Collection. Και δεν πρόκειται για μία από αυτές τις ελληνικές υπερβολές του μάρκετινγκ, που πουλάνε φύκια για μεταξωτές κορδέλες.
Αφορμή για τη συζήτηση με τον Μάριο Κρητικό ότι ο βασιλιάς Κάρολος την επομένη της στέψης του φόρεσε άλλη μία γραβάτα από τον ελληνικό οίκο. Μια από τις αγαπημένες του (και όχι καινούργιες), με το σχέδιο τύπου «βυζαντινό ψηφιδωτό».
«Το φοράει συνέχεια τώρα», παρατηρεί ο Μάριος Κρητικός.
Οι ιδιοκτήτες του Thalassa Collection, Μάριος Κρητικός και Σαμ Σιννό (Samer Sinno), όντως πουλάνε άριστης ποιότητας μεταξωτές, μάλλινες και κασμιρένιες γραβάτες και τα συναφή: μαντήλια, παπιγιόν, φουλάρια, εσάρπες για τις κυρίες (και όχι μόνο…), μαγιό ανδρικά.
Επίσης, ενίοτε δημιουργούν ειδικές σειρές για πωλητήρια μουσείων, όπως άλλοτε για το Μπενάκη και το Μουσείο της Ακρόπολης.
Παρίσι, Αθήνα
Ο Μάριος Κρητικός σπούδασε σχέδιο μόδας στο Παρίσι, με εξειδίκευση στο σχεδιασμό υφάσματος. Εκεί γνωρίστηκε με τον συνεργάτη του και συνιδιοκτήτη του Thalassa Collection, Σαμ Σιννό. Μετά τις σπουδές τους ακολούθησαν πρακτική εξάσκηση στους μεγάλους γαλλικούς οίκους Givenchy, Christian Lacroix και Pierre Balmain.
Επιστρέφοντας στην Ελλάδα δημιούργησαν το ατελιέ τους και πρώτο τους κατάστημα Thalassa Collection άνοιξε πριν από είκοσι πέντε χρόνια στην Πατριάρχου Ιωακείμ. Ύστερα δημιουργήθηκαν άλλες τρεις μπουτίκ, στη Θεσσαλονίκη, στην Κηφισιά και μια ακόμη μικρότερη στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος. Πλέον διαθέτουν και ηλεκτρονικό κατάστημα.
«Όλα τα σχέδια δημιουργούνται στο στούντιό μας στην Αθήνα και ύστερα κατασκευάζονται στην Ιταλία», επισημαίνει ο Μάριος Κρητικός. Πράγμα που σημαίνει ότι όλα παραμένουν μοναδικά: τα prints (τα τυπώματα), οι συνδυασμοί τους με τα χρώματα και τα υφάσματα. Έχουμε πάρα πολλά σχέδια και κάθε χρονιά προσθέτουμε περίπου δύο με τρία, το καθένα σε πολλές χρωματικές παραλλαγές», διευκρινίζει ο Μάριος Κρητικός.
«Αν πολλαπλασιάσετε τα σχέδια με τα διαφορετικά χρώματα, έχετε εκατοντάδες διαφορετικούς συνδυασμούς και είδη», επισημαίνει ο ίδιος.
Ελληνικό θέμα, σύγχρονη γλώσσα
Οι γραβάτες τους βέβαια αντλούν τη θεματολογία τους από την ελληνική παράδοση, την ιστορία και τη φύση. Αλλά το ελληνικό θέματα εμπλουτίζεται, αναβαθμίζεται με εκλεπτυσμένη, παιγνιώδη, σύγχρονη και διεθνή «γλώσσα». Μοτίβα με αμφορείς, με τσολιάδες, με τσαρούχια, με ελληνικές σημαίες, κρητικά τσεκούρια, ελληνικά γράμματα, άγκυρες που συμβολίζουν τη ναυτική δύναμη, μεταξύ άλλων.
Εξού και έπεσαν στην αντίληψη και προτίμηση του τότε πρίγκιπα Καρόλου, που μόλις τώρα ανακηρύχθηκε επισήμως βασιλιάς στο βρετανικό θρόνο.
Πώς τις πήρε χαμπάρι ολόκληρος Βασιλιάς;
Η πρώτη γραβάτα της συλλογής Thalassa πρέπει να μπήκε στην γκαρνταρόμπα του ως δώρο από κάποιον, εικάζει ο Μάριος Κρητικός. Αλλά επειδή δεν μπορεί να δηλώσει με βεβαιότητα από ποιον, αποφεύγει οποιαδήποτε μνεία.
Οι ιδιοκτήτες του Thalassa πάντως το αντιλήφθηκαν κατά τύχη, πριν από περίπου τέσσερα ή πέντε χρόνια βλέποντας τη φωτογραφία του μέλλοντα βασιλιά σε γνωστό περιοδικό με μία από τις γραβάτες τους. Μάλιστα επρόκειτο για το σχέδιο με το τσαρούχι, ένα από τα μπεστσέλερ του οίκου.
Ένα μάθημα για τους Έλληνες
Αλλά όπως ενημερώνει ο Μάριος Κρητικός, υπάρχουν πολλά άλλα σχέδια που βρίσκονται στην (αμέτρητη, βεβαίως) συλλογή από γραβάτες του νυν βασιλιά Καρόλου. Διαθέτει μεταξύ άλλων τη γραβάτα με την ελληνική σημαία, με τον κρητικό πέλεκυ, τα υφαντά και τις κουκουβάγιες -το σύμβολο της Αθήνας.
Πάντως, ο βασιλιάς Κάρολος (αλλά και οι βρετανοί εν γένει) παραδίδει μαθήματα στιλ. Χρησιμεύει και ως παράδειγμα για τους Έλληνες. Διότι δεν διαλέγει τα ρούχα του βάσει αναγνωρισιμότητας του μπραντ, της επωνυμίας τους, αλλά με μοναδικό κριτήριο το στιλ, την ποιότητα, το ύφος τους. Δεν έχει να αποδείξει κάτι, όπως ίσως οι ακαλλιέργητοι nouveax riches.
Ο Βασιλιάς και η Ελλάδα
Στην επίσημη σελίδα της βασιλικής οικογένειας φοράει τη γραβάτα την εμπνευσμένη από τα βυζαντινά ψηφιδωτά.
Και ως γνωστόν στην επίσκεψή του για τα διακόσια χρόνια ύπαρξης του ελληνικού κράτους, ο δήμαρχος της Αθήνας Κώστας Μπακογιάννης (ένας ακόμη φαν του Thalassa Collection), δώρισε στον τότε πρίγκιπα Κάρολο μία γραβάτα: Το σχέδιο με τους εύζωνες.
Η σφραγισμένη με βουλοκέρι επιστολή του βασιλιά
«Να έχουν γίνει παραγγελία από το παλάτι ή από τρίτα άτομα;», αναρωτιέται ο Μάριος Κρητικός.
Και αποκαλύπτει ότι πριν από κάποιο καιρό από ευγνωμοσύνη έστειλαν στον Βασιλιά Κάρολο μια γραβάτα με μια ευχαριστήρια επιστολή για την προτίμησή του, που τόσο τους τιμά και τους συγκινεί που στηρίζουν την Ελλάδα για τις πατρικές του ρίζες. Και εκείνος μπήκε πράγματι στον κόπο να τους απαντήσει εκφράζοντας επίσης τη συγκίνησή του για την Ελλάδα…
Heads of State και όχι μόνο
Ο Μάριος Κρητικός θεωρεί τον βασιλιά Κάρολο εκτός από υπέρκομψο και πάρα πολύ καλλιεργημένο.
Σχέδια από τη Thalassa Collection έχουν πρωταγωνιστήσει και σε άλλες περιπτώσεις επίσημων προσκεκλημένων.
Όπως όταν ήρθε στην Ελλάδα η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλορόνς Παρλί (Florence Parly) να συναντήσει τον Έλληνα ομόλογό της Νικόλαο Παναγιωτόπουλο.
Επίσης:
Η Γιάννα Αγγελοπούλου, η Γερμανίδα υπουργός εξωτερικών Κορνήλια Πίπερ (Cornelia Pieper), ο τέως Πριγκιπας Νικόλαος, ο τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος, η Βίκυ Λέανδρος, η Φέι Νταναγουέι, η Ειρήνη Παπά, ο Μάνφρεντ Γουέμπερ (Manfred Weber), ο Κωστας Μπακογιάννης, ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, αλλά και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Πολλοί υπουργοί, γνωστοί δικηγόροι, μεγάλοι επιχειρηματίες και διπλωμάτες σε όλο τον κόσμο.
Φαίνεται ότι η ελληνικότητα with a twist (σύμφωνα με την αγγλική ρήση), αποτελεί το τέλειο, επίσημο δώρο.
Αλλά ο πιο υψιπετής πελάτης τους παραμένει ο βασιλιάς Κάρολος. «Υψηλότερος δεν πάει», καταλήγει παιγνιωδώς ο Μάριος Κρητικός.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σε αχαρτογράφητα νερά οι εταιρείες τεχνολογίας – Ποιοι λένε «Πρώτα η Ευρώπη»
- Χρηματιστήριο: Tι μπορεί να επαναφέρει ακόμα και σήμερα την αγορά, ποια χαρτιά πλήρωσαν την «μήνιν» των πωλητών
- Τα guts των Σαράντη και Φέσσα, γιατί είναι έξαλλοι στο ΜΜ με την Απαλαγάκη, η δωρεά του Πατέρα και οι νέες περιπέτειες των Coustas στις Σπέτσες
- Εύθραυστες ισορροπίες στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας: Οι σύμμαχοι, ο ρόλος του Τραμπ και η αστάθεια στις αγορές