Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Bloomberg

Τομ Μπρέιντι: O θρύλος του NFL πουλά σε δημοπρασία ρολόγια και αναμνηστικά αξίας 11 εκατ. δολ.

Τομ Μπρέιντι

Η τελευταία προσπάθεια του θρύλου του NFL Τομ Μπρέιντι να καταρρίψει ρεκόρ θα λάβει χώρα εκτός γηπέδου, μέσα σε έναν οίκο δημοπρασιών.

Στις 10 Δεκεμβρίου, ο επτά φορές νικητής του Super Bowl και νυν παρουσιαστής του Fox Sports θα πουλήσει 47 κομμάτια από τη συλλογή του με ρολόγια και αθλητικά αναμνηστικά, στον οίκο Sotheby’s της Νέας Υόρκης.

Τα κομμάτια θα πωληθούν σε μια ξεχωριστή βραδινή δημοπρασία που ο οίκος ονόμασε «The GOAT: Watches and Treasures from Tom Brady».

«Είμαι ενθουσιασμένος που θα δώσω στους θαυμαστές και τους συλλέκτες την ευκαιρία να αποκτήσουν και να αγαπήσουν αυτά τα ξεχωριστά κομμάτια από το ταξίδι μου, όπως ακριβώς έκανα κι εγώ», δήλωσε ο Brady. «Ελπίζω να δώσουν τόση χαρά και έμπνευση στους οπαδούς, όση έδωσαν και σε μένα!»

Η πώληση θα περιλαμβάνει 27 ρολόγια, τα οποία έχουν συνολική εκτίμηση περίπου 3 έως 6 εκατομμύρια δολάρια, και 20 αθλητικά αντικείμενα, τα οποία εκτιμάται ότι θα πωληθούν για περίπου 3 έως 5 εκατομμύρια δολάρια.

«Αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να πουλήσει», λέει ο Richard Lopez, ειδικός σε θέματα ρολογιών στον οίκο Sotheby’s. «Η αγορά ρολογιών είναι ισχυρή για τις παραγγελίες ενός ιδιοκτήτη, έχει μοναδικά κομμάτια και θέλει απλώς να τα μοιραστεί με τον κόσμο αυτή τη στιγμή».

Το «Baby Nadal» (αριστερά) του Richard Mille εκτιμάται ότι θα πουληθεί από 300.000 έως 500.000 δολάρια- το ροζ χρυσό Patek Philippe Nautilus εκτιμάται ότι θα πουληθεί για 180.000 έως 240.000 δολάρια. Πηγή: Sotheby’s

Τι πωλείται

Αρκετά αναμνηστικά θα απευθύνονται άμεσα στους οπαδούς του ποδοσφαίρου, συμπεριλαμβανομένης της φανέλας που φορούσε ο Μπρέιντι κατά τη διάρκεια του τελευταίου κολεγιακού αγώνα του για το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, στο FedEx Orange Bowl του 2000.

Αυτή η φανέλα έχει εκτιμώμενη τιμή 300.000 έως 500.000 δολάρια. Ομοίως, η λευκή φανέλα που φορούσε ο Μπρέιντι κατά τη διάρκεια του NFL Combine του 2000 μπορεί να πουληθεί από 100.000 έως 200.000 δολάρια.

Ένα κράνος που φορούσε ο Μπρέιντι κατά τη διάρκεια της σεζόν 2021-22 αγωνιζόμενος για τους Tampa Bay Buccaneers εκτιμάται ότι θα πωληθεί μεταξύ 100.000 και 150.000 δολαρίων.

Άλλα αντικείμενα θα απευθύνονται σε ένα ευρύτερο, αν και όχι λιγότερο εύπορο, κοινό. Ένα ρολόι Richard Mille, το 35-03 «Baby Nadal» (ονομάστηκε έτσι επειδή κατασκευάστηκε σε συνεργασία με τον Ραφαέλ Ναδάλ) εκτιμάται ότι θα πωληθεί μεταξύ 300.000 και 500.000 δολαρίων. Ένα περιζήτητο ροζ χρυσό Patek Philippe Nautilus, το οποίο ο Μπρέιντι έχει στην κατοχή του από το 2017, εκτιμάται μεταξύ 180.000 και 240.000 δολαρίων.

Υπάρχει επίσης ένα custom-made ρολόι Royal Oak από λευκόχρυσο της Audemars Piguet που σχεδιάστηκε ειδικά για τον Μπρέιντι- στο καντράν υπάρχει το όνομά του μαζί με τον αριθμό επτά, ο οποίος συμβολίζει τις επτά νίκες του στο Super Bowl. Αυτό το ρολόι εκτιμάται σε 400.000 έως 800.000 δολάρια.

Ιδιαίτερη στιγμή

Η πώληση πραγματοποιείται σε μια ιδιαίτερη στιγμή για την αγορά σπάνιων ρολογιών και συλλεκτικών αντικειμένων. Οι πωλήσεις ρολογιών έχουν υποχωρήσει καθώς οι καταναλωτές πολυτελών ειδών έχουν περιορίσει τις αγορές τους, ιδίως στην Κίνα.

Οι πωλήσεις αθλητικών συλλεκτικών ειδών έχουν επίσης μειωθεί σημαντικά: Σύμφωνα με έκθεση της Altan Insights, οι πωλήσεις αθλητικών ειδών σε εξαψήφιες τιμές το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, είναι μειωμένες κατά 27% σε ετήσια βάση.

Πέρυσι, η τελευταία φανέλα του Μπρέιντι που φόρεσε στο παιχνίδι με τους Tampa Bay Buccaneers πωλήθηκε για 1,4 εκατομμύρια δολάρια, χωρίς να καταφέρει να ξεπεράσει την αρχική εκτίμηση των 1,5 έως 2,5 εκατομμυρίων δολαρίων.

Όμως ο Brahm Wachter, επικεφαλής των σύγχρονων συλλεκτικών ειδών της Sotheby’s επισημαίνει ότι: «Η αγορά των συλλεκτικών ειδών που έχουν χρησιμοποιηθεί σε αγώνες -με άλλα λόγια, αυτό που ένας αθλητής φόρεσε την ώρα του αγώνα – είναι πραγματικά πολύ ισχυρή αυτή τη στιγμή».

Η δημοπρασία του Μπρέιντι, συνεχίζει ο Wachter, έχει μια πρόσθετη γοητεία: Διαθέτει υλικό που προέρχεται κατευθείαν από τον ίδιο τον άνθρωπο. «Το να έχεις κάτι σαν το μπλουζάκι που προέρχεται απευθείας από τον Τομ και όχι από κάπου αλλού στη δευτερογενή αγορά, είναι μια ενδιαφέρουσα δυναμική της αγοράς», λέει ο Wachter.

Ο Richard Lopez συμφωνεί με αυτή την άποψη. Η συνολική αγορά ρολογιών μπορεί να είναι πεσμένη αυτή τη στιγμή, λέει, αλλά τα ρολόγια των διασημοτήτων εξακολουθούν να πωλούνται γρήγορα στις δημοπρασίες.

Αναφέρει τα Rolex του Paul Newman που πωλήθηκαν για περίπου 1,1 εκατομμύρια δολάρια το καθένα πέρυσι, και «μόλις είχαμε τον Sylvester Stallone να κάνει το ίδιο πράγμα στην πώληση του Ιουνίου, όπου τα ρολόγια του είχαν εξαιρετικά καλές επιδόσεις», τονίζει ο Lopez.

«Οπότε νομίζω ότι είναι η τέλεια στιγμή» για τον Brady, συνεχίζει ο Lopez. «Όλοι γνωρίζουν ότι είναι ο GOAT».

Διαβάστε ακόμη:

Christie’s: Mega deal στις δημοπρασίες κλασικών αυτοκινήτων καλύπτει την «υπερκορεσμένη» αγορά

LVMH: Παρελθόν η Off-White για τον όμιλο του Arnault – Γιατί πούλησε το πολυτελές streetwear brand

Ο απόλυτος σουρεαλισμός: Ξεχασμένοι θησαυροί του Salvador Dali ανασύρονται από γκαράζ