ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Διαθέτει περισσότερα από 9000 έργα τέχνης στην συλλογή του με υπογραφές από τους σημαντικότερους βρετανούς καλλιτέχνες αλλά καθώς τα χρέη τον πνίγουν ετοιμάζεται να τα βγάλει στο σφυρί.
Γιατί το British Council (Βρετανικό Συμβούλιο), ο διεθνής οργανισμός του Ηνωμένου Βασιλείου για τις πολιτιστικές σχέσεις με παράρτημα και στην Ελλάδα έχει ένα χρέος 197 εκατομμυρίων λιρών, που αδυνατεί να εξυπηρετήσει.
Ντέιβιντ Χόκνεϊ, Λούσιαν Φρόιντ και Τζον Ακόμφρα βρίσκονται ανάμεσα στους δημιουργούς του 20ού και 21ου αιώνα, έργα των οποίων βρίσκονται σ΄ αυτήν την συλλογή, η οποία ωστόσο δεν διαθέτει μόνιμο εκθεσιακό χώρο. Παρ΄όλα αυτά το 20 % της παρουσιάζεται τακτικά στο Ηνωμένο Βασίλειο ή στο εξωτερικό σε περιοδικές εκθέσεις.
Το χρέος δημιουργήθηκε από τη στιγμή, που το Βρετανικό Συμβούλιο πήρε ένα δάνειο έκτακτης ανάγκης από την κυβέρνηση, ύψους 250 εκατομμυρίων λιρών κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Έκτοτε εξακολουθεί να χρωστάει το μεγαλύτερο μέρος του δανείου αν και ετησίως καταβάλλει κανονικά τους τόκους, που φθάνουν τα 14 εκατομμύρια λίρες περίπου.
![Το Βρετανικό Συμβούλιο στην Αθήνα](https://www.mononews.gr/wp-content/uploads/2025/02/250206084714_bretaniko-2.jpg)
Απολύσεις και λουκέτα
Δεδομένου όμως, ότι το πρόβλημα δεν λύνεται το Συμβούλιο ζήτησε από το υπουργείο Εξωτερικών (Κοινοπολιτειακών Υποθέσεων και Ανάπτυξης) του Ηνωμένου Βασιλείου μία ελάφρυνση του χρέους αλλά ταυτόχρονα αύξηση της χρηματοδότησής του από το 2026 (συνολικά το 2024 έλαβε 163 εκατομμύρια λίρες).
Σε μία εντυπωσιακή –ή απελπισμένη- κίνηση εξάλλου, ο διευθύνων σύμβουλος του British Council, Σκοτ ΜακΝτόναλντ πρόσφερε την συλλογή στην κυβέρνηση με αντάλλαγμα την διαγραφή του υπέρογκου δανείου.
Κι αν η πρόταση δεν γίνει αποδεκτή; Οι επόμενες λύσεις, όπως είπε ο ΜακΝτόναλντ στον Guardian είναι η μείωση του προϋπολογισμού του οργανισμού κατά 250 εκατομμύρια λίρες, η απόλυση εκατοντάδων υπαλλήλων και η διακοπή λειτουργίας του οργανισμού έως και σε 40 χώρες.
Το Βρετανικό Συμβούλιο κερδίζει περίπου το 85% του κύκλου εργασιών του μέσω διδασκαλίας και εξετάσεων, συνεργασιών και δημοπρασιών. Λαμβάνει επίσης την χρηματοδότηση από το υπουργείο, που καλύπτει περίπου το 15 % των εσόδων του.
Επανεξέταση των περιουσιακών στοιχείων
Ως προς την συλλογή όμως, τα μισά περίπου από τα 9.000 έργα δεν μπορούν να πωληθούν λόγω νομικών περιορισμών. Αν και ο ΜακΝτόναλντ , όπως έγραψαν οι Times ανέφερε σε μία ειδική κοινοβουλευτική, ότι διερευνά ήδη την δυνατότητα πώλησης των υπολοίπων, που δεν υφίστανται περιορισμούς.
Όσον αφορά τα έργα πάντως, που θα μπορούσαν ενδεχομένως να πουληθούν, δεν έχουν ληφθεί ακόμη αποφάσεις, όπως βεβαιώνει εκπρόσωποι του Βρετανικού Συμβουλίου. Για τους ίδιους ένα Βρετανικό Συμβούλιο που βρίσκεται σε κρίση είναι ένα πλήγμα για το Ηνωμένο Βασίλειο, τόσο ανταγωνιστικά όσο και αναφορικά με την επιρροή της χώρας στην παγκόσμια σκηνή. Ουδείς αρνείται όμως, ότι η οικονομική βιωσιμότητα του Βρετανικού Συμβουλίου περιλαμβάνει και την επανεξέταση των περιουσιακών του στοιχείων.
Γενικότερα ωστόσο, η χρονική στιγμή δεν είναι καθόλου καλή για τα οικονομικά του British Council, καθώς πρόσφατα η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε
τον σχηματισμό ενός νέου Συμβουλίου Ήπιας Ισχύος, που όπως ειπώθηκε θα συγκεντρώνει ειδικούς που θα προωθήσουν μια νέα προσέγγιση σ΄αυτά τα ζητήματα.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Φάμελλος: Ζητεί την απόσυρση της υποψηφιότητας Τασούλα για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας
- Ποιοι μισθωτοί με μπλοκάκι θα κληθούν να πληρώσουν έξτρα εισφορά και ως ελεύθεροι επαγγελματίες
- Να τι μπορεί να γίνει με τους ηλικιωμένους οδηγούς!
- Χρήστος Μάστορας: Στις 19 Φεβρουαρίου η δίκη του – Υπέβαλε αίτημα αναβολής
![](https://www.mononews.gr/wp-content/themes/mononews2025/assets/icons/google-news-icon.png)