«Δεν υπάρχουν λόγια για να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου. Σε όλους όσοι με βοήθησαν να πραγματοποιήσω το πρώτο φιλανθρωπικό δείπνο του Breath Hellas», δήλωσε η Τατιάνα Μπλάτνικ. Πρόκειται για τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό που η ίδια ίδρυσε το 2021.
Μόλις διοργάνωσε μεγάλη, κοινωφελή δεξίωση στο Four Seasons στη Βουλιαγμένη για να γιορτάσει τα πανανθρώπινα μηνύματά του. Μέρος από τα έσοδα θα στηρίξουν τους πληγέντες στη Θεσσαλία.
Ευχαρίστησε επίσης από το βήμα, τη «φίλη μου Ρεέμ Μπασάτνι (Reem Bassatne) που πρότεινε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με τον συνθέτη Γκι Μανουκιάν για να προωθήσουμε το μήνυμά μας».
Στην περίλαμπρη δεξίωση παρουσία του πρέσβη των ΗΠΑ Τζορτζ Τσούνη, εμφανίστηκαν διάφοροι γνώριμοι της κοινωνικής, κοινωφελούς ελληνικής κοινότητας. Μαρίνα Βερνίκου, Ράντα Γκαντούρ, Κώστας και Χριστιάννα Καίσαρη, Αικατερίνη Λαλαούνη, Άρτεμις Ιγνατίου, Μαρίζα Φασιανού, Γιασμίν Οικονομοπούλου, Ζωή Ράπτη, Πέγκυ Φιλίππου, Ντένυ Βιλδιρίδη, Ρόη Δανάλη Αποστολοπούλου και Μαρίλια Βαζαίου μεταξύ πολλών άλλων.
Και διεθνείς παρουσίες όπως η Μαίρη Κατράντζου, o ελληνοαμερικάνος Πίτερ Πούλος (διευθύνων σύμβουλος στη διεθνή φιλανθρωπική ένωση των απόδημων ισχυρών Ελλήνων, The Hellenic Initiative),η Μαχασίν Αλ Κάσλοκ (Mahassin Al Khashlok),η καλλονή επίσης βραζιλιάνα Άννα Μπεατρίζ Μπάρος, ο Μπάχα και η Ριμ Μπασάτνι (της BB Energy), inter alia.
Αποστιγματοποίηση, ευγνωμοσύνη
Ο οργανισμός Breath Hellas στοχεύει στην αποστιγματοποίηση ψυχικών νόσων. Με διάφορες δράσεις και εργαλεία καλλιεργεί σταδιακά το αίσθημα της αυτοπροστασίας στους ψυχικά ευάλωτους. Επίσης, αποσκοπεί στη θέσπιση μέσα στην κοινωνία της κουλτούρας χωρίς ταμπού γύρω από τη συναισθηματική υγεία. Που προνοεί για την πρόληψη ψυχολογικών προβλημάτων.
Την ευγνωμοσύνη θεωρεί η Τατιάνα Μπλάτνικ βασικό εργαλείο για την επάνοδο ενός ανθρώπου στις ράγες της ίασης.
Προσωπικό ταξίδι
«Θεωρούμε ότι πρέπει να αναγνωρίζεται η ψυχική και σωματική υγεία ως ανθρώπινη δικαίωμα», επισήμανε η Τατιάνα Μπλάτικ. Τόνισε ότι «κανείς δεν πρέπει να υποφέρει στη σιωπή».
Αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου το 80% των ανθρώπων αποφεύγουν να αναζητήσουν βοήθεια για τα ψυχολογικά τους τραύματα ή απλώς για τις συναισθηματικές τους ανάγκες.
Πάνω από όλα, όπως παρατήρεσε η Τατιάνα Μπλάτνικ, «το ταξίδι μου για τη δημιουργία του Breathe είναι προσωπικό. Για όσους βρέθηκαν κοντά μου, ξέρετε πόσο συναισθηματικά ένιωθα και επίσης πόσο περήφανη ήμουν για την ομάδα μας». Την περασμένη εβδομάδα στο φιλανθρωπικό, ιδρυτικό δείπνο, «είδα τη δημιουργία μιας κοινότητας να θεσπίζεται για να υποστηρίξει αυτό το όραμα και την αποστολή. Σας ευχαριστώ όλους. Γινόμαστε κάθε μέρα όλο και πιο δυνατοί».
Η Τατιάνα Μπλάτνικ από το Καράκας της Βενεζουέλας, έχασε τον αυτόχειρα πατέρα της στην ηλικία των έξι ετών. «Δεν περνάει μέρα που να μην τον σκέφτομαι», έχει παραδεχτεί η ίδια.
Φωνή της καρδιάς
Η πλατφόρμα του Breath γεννήθηκε μέσα σε μία κοινωνία που νοσούσε κατά τη διάρκεια του κορονοϊού. Με σκοπό να δώσει φωνή στους ανθρώπους που διστάζουν να ομολογήσουν τις συναισθηματικές τους δυσκολίες, μπλοκάροντας τη βελτίωση της ψυχικής τους υγείας. Ενώ έχει παρατηρηθεί ότι στους άνδρες παραμένει δυσκολότερο να εξωτερικεύσουν τους εσωτερικούς προβληματισμούς τους εν αντιθέσει με τις γυναίκες που μοιάζουν πιο έτοιμες για εξομολόγηση.
Για να στηθεί, απολάμβανε την στηριξη από την ομάδα γυναικών του ΕΠΙΨΥ και την υφυπουργό Υγείας για θέματα ψυχικής υγείας Ζωή Ράπτη.
«Δεν είσαι μόνος»
«Πολλές φορές θεωρούμε ότι κανείς γύρω μας δεν θα μας καταλάβει, αλλά η ευχάριστη αλήθεια είναι ότι όταν ξεκινάς να ανοίγεσαι στους ανθρώπους που σε αγαπάνε, ανακαλύπτεις ότι δεν είσαι μόνος σου. Αυτή είναι η μαγεία του Breath», είχε δηλώσει προηγουμένως.
Το Breath αποτελεί συλλογική προσπάθεια με την υποστήριξη εξαιρετικών συνεργατών. Κυρίως, τον οργανισμό Peak State που ίδρυσε ο πρίγκιπας Χάρι με δύο βετεράνους από τον Πόλεμο του Κόλπου και το Μίλα Μου. Αμφότεροι οι οργανισμοί διαθέτουν δοκιμασμένη και ευρεία γκάμα εργαλείων για την αντιμετώπιση της ψυχικής υγείας. Μεταξύ άλλων, τη διαχείριση της αναπνοής και την επίτευξη της γείωσης με διάφορες, βιωματικές τεχνικές.
Οι δύο συνιδρυτές στρατιωτικοί του προγράμματος Peak State, έχουν υπογραμμίσει τη σημασία της πνευματικής φροντίδας παράλληλα με τη φροντίδα του σώματος. Βασίζονται ως επί το πλείστον τις αρχες του Cognitive Behavioral Therapy (CBT), που πολλές φορές εφαρμόζονται σε βετεράνους. Ενώ οι επιχειρηματίες ιδρυτές του Μίλα Μου κατανοούν πλήρως την ανάγκη για δωρεάν υπηρεσίες ψυχικής υγείας.
Η σημασία της γείωσης
Ο σύγχρονος άνθρωπος (άνδρας και γυναίκα) βιώνει αγωνιώδεις ρυθμούς για να ανταπεξέλθει στην απαιτητική καθημερινότητά του. Ξεχνάει τη σημασία της συνειδητής στιγμής, να σταματήσουν συνειδητά, να πάρουν μια βαθιά ανάσα, να γειωθούν, να σκεφτούν τον εαυτό τους, πού βρίσκονται, πώς νιώθουν.
Το Breath διαθέτει την τεχνογνωσία που θα βοηθήσει τους ανθρώπους να αλλάξουν τις βαριές σκέψεις με αρνητική επίδραση στον ψυχικό τους, θα στηρίξει στην προσπάθειά τους στην επανένταξη μέσα στη ζωή αν χρειαστεί. Πρόκειται για ταξίδι αυτοβοήθειας με την υποστήριξη των ειδικών του Breath. Την ίδια στιγμή προσφέρει απευθείας ραντεβού με επαγγελματίες της ψυχικής υγείας για τους Έλληνες από όλο τον κόσμο.
Πολυεθνικές ρίζες
Η Τατιάνα Μπλάτνικ μεγάλωσε με την γερμανοϊσπανίδα μητέρα της Μαρί Μπλανς Μπιερλάιν (Marie Blanche Bierlein) και τον αδελφό της Μπόρις Μπλάτνικ μέσα σε περιβάλλον απόλυτης αποδοχής. Ο πατέρας της επιχειρηματίας Λαντισλάβ Βλαδιμίρ Μπλάτνικ καταγόταν από τη Σλοβενία.
Η μητέρα της προέρχεται κατευθείαν από το γένος του κάιζερ Γουλιέλμου του δεύτερου (1859 – 1941) από το κρατίδιο της Έσσης. Έμεινε στην ιστορία ως ο τελευταίος γερμανός αυτοκράτορας και βασιλιάς της Πρωσίας (1888-1918).
Η γοητευτική Μαρί Μπλανς (σήμερα 68 ετών) παντρεύτηκε σε δεύτερο γάμο τον επενδυτή Ατίλιο Μπρίλεμπουργκ (Attilio Brileburg) με τον οποίο απέκτησε τρία ακόμη παιδιά.
Από το Καράκας στο Καστρί
Τεσσάρων ετών η οικογένειά της μετοίκισε στην Ελβετία και η Τατιάνα Μπλάτνικ φοιτούσε σε σχολείο των Άλπεων.
Αποφοιτώντας από το Aiglon College, πήρε πτυχίο Κοινωνιολογίας από το διακεκριμένο πανεπιστήμιο Georgetown. Μετέπειτα έζησε στη Νέα Υόρκη, στην Ουάσινγκτον και στο Λονδίνο. Ξεκίνησε την καριέρα της ως πρέσβειρα της Νταιάν Φον Φίρστενμπεργκ.
Όταν γνώρισε τον Νικόλαο λειτουργούσε και ως διοργανώτρια εκδηλώσεων, γεγονός που τη βοήθησε αργότερα να αναπτύξει τη φιλανθρωπική της δράση.
Η Τατιάνα Μπλάτνικ παντρεύτηκε τον Νικόλαο το 2010 στις Σπέτσες. Στον ορθόδοξο ναό την οδήγησε ο πατριός της. Το ζευγάρι έχει μετακομίσει μόνιμα στην Αθήνα, κατοικώντας στα βόρεια προάστια.
Η διάθεση της προσφοράς
Η Τατιάνα Μπλάτνικ έχει συμβάλει και στην ίδρυση της διεθνούς πλατφόρμας Mindful City. Συλλογική προσπάθεια με σκοπό να σφυριλατηθεί ένα μέλλον στον τομέα της ψυχικής υγείας και της διατροφής που να διέπεται από τις αρχές της βιωσιμότητας και της συνολικής ψυχικής υποστήριξης.
Με την αίσθηση της προσφοράς να κυλάει μέσα στις φλέβες της, η Τατιάνα Μπλάτνικ συνεργάζεται με το διεθνούς εμβέλειας The Hellenic Initiative.
Συμμετέχει στην οργάνωση των ετήσιων διεθνών γκαλά του οργανισμού συγκεντρώνοντας εκατομμύρια δολάρια στην χρηματοδότηση νέων επιχειρηματιών και περιθωριοποιημένων κοινοτήτων στην ελληνική επικράτεια, μεταξύ άλλων.
Ελληνίδα στην καρδιά
Ενώ ο σύζυγός της τέως πρίγκιπας Νικόλας στηρίζει την Axion Hellas, η Τατιάνα Μπλάτνικ έδεσε το όνομά της με την Ελπίδα. Όχι μόνο το Elpida Youth αλλά και το κυρίως σωματείο που ίδρυσε η αείμνηση Μαριάννα Βαρδινογιάννη. Που υπήρξε το «φως» της, όπως δήλωσε η πριγκίπισσα μετά το θάνατο της μεγάλης κυρίας της φιλανθρωπίας το περασμένο καλοκαίρι.
Η Τατιάνα Μπλάτνικ θεωρείται από τους θαυμαστές της, Ελληνίδα. Με την κοινωνική της προσφορά και τη συμβολή της στη διάχυση της ελληνικής κουλτούρας, μπορεί κανείς να τους επιτρέψει τον υπέρμετρο ενθουσιασμό.
Η Τατιάνα Μπλάτνικ παραμένει πολίτης του κόσμου αλλά ταυτόχρονα θεωρεί ευλογία τη σχέση της με την Ελλάδα, όπως πολλάκις παραδέχεται. Εξάλλου, έμαθε να μιλάει ελληνικά (και) μέσα από την τριβή της με την μαγειρική. Το 2016 κυκλοφόρησε το βιβλίο της A taste of Greece (εκδόσεις teNeus) προβάλλοντας την ελληνική κουλτούρα και διατροφή, που αποτελεί μία ακόμη ψηφίδα στην αλυσίδα της αυτοπροστασίας.
«Πάρε μια ανάσα. Τον νου σου στον νου σου», υπενθυμίζει πάντα η Τατιάνα Μπλάτνικ.
Πληροφορίες
Η BREATHE HELLAS ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
Μέρος των εσόδων θα διατεθεί για την υποστήριξη της κοινότητας ψυχικής υγείας της Θεσσαλίας.
Διαβάστε επίσης:
Ρίτσαρντ Μπάρτον: Πωλείται για $9,8 εκατ. η πολυτελής κατοικία του στο Λονδίνο
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών
- Εφιαλτικά τα σενάρια για την ελληνική ακτοπλοΐα – Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για να μην εκτοξευτούν τα εισιτήρια
- Στον «αέρα» το Mega News, έρχεται το Athletico, γιατί δεν πουλάει ο Ιβάν, νέες συνεργασίες για Κοκλώνη και 2 δημοσιογράφοι γίνονται… ηθοποιοί