ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πού θα πάει η Intrakat, o δυνατός τζίρος της ΓΕΚ, τι συμβαίνει με τον Φέσσα, το τετ α τετ Μεγάλου – Πετραλιά, η κρίσιμη ημέρα για Σκλαβενίτη, τι συμβαίνει στο Ελληνικό, τα δίδυμα του Λούτον και η καλή -πλατινομαλλούσα- συνεργάτης του υπουργού
Το ότι η Στέλλα ΜακΚάρτνεϊ, κόρη του θρυλικού Πολ ΜακΚάρτνεϊ των Beatles, θα άφηνε εποχή, φάνηκε από την αρχή.
Από τη θεαματική εμφάνισή της στον κόσμο της μόδας, το 1997. Τώρα μόλις παρουσίασε στον επιχειρηματικό κόσμο την επαναστατική ευρεσιτεχνία της. Το πρώτο οικολογικό «δέρμα», που ονομάζεται MIRUM® και αποτελείται φυτική βάση, χωρίς χρήση πλαστικών.
Το πρώτο ανακακυλώσιμο υποκατάστατο, εναλλακτικό του αληθινού δέρματος, που δημιουργήθηκε ποτέ στην ιστορία.
Τα φυτά μιμούνται το δέρμα
Το πρωτοποριακό MIRUM® έχει κατασκευαστεί από την start up εταιρεία Natural Fiber Wielding (@NFW_tech, Δημιουργίες Φυτικής Προέλευσης, σε ελεύθερη μετάφραση).
Για τη δημιουργία του χρησιμοποιούνται φυσικά, ανακυκλώσιμα φυτικά και γήινα υλικά (εξόρυξης), με χαμηλές εκπομπές άνθρακα, απολύτως βιολογικά.
Το χρώμα του φυτικού αυτού δέρματος προέρχεται επίσης από φυτά και οργανικά μεταλλεύματα ικανά να αποτυπώνουν μεγάλη γκάμα φυσικών τόνων, στιλπνότητας, υφής, πάχους και αρώματος.
Μέχρι στιγμής μόνο ο οίκος Stella McCartney έχει αποδειχθεί πραγματικά βιώσιμη εταιρεία μόδας. Όλες οι υπόλοιπες που πανηγυρικά ανακοινώνουν ότι ανήκουν στην κατηγορία των εταιρειών βιωσιμότητας, δεν διαθέτουν βιώσιμα προϊόντα. Απλώς, λειτουργούν συνειδητά προσεγγίζοντας έναν πιο βιώσιμο και ηθικό τρόπο παραγωγής, με διαρκείς προσπάθειες μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματός τους. Αυτή την ειδοποιό διαφορά την διευκρινίζουν όμως με ψιλά γράμματα.
Η Στέλλα ΜακΚάρτνεϊ γράφει ιστορία δημιουργώντας για πρώτη φορά προϊόν μόδας εντελώς οικολογικό, που αντικαθιστά τα μη ανακυκλώσιμα είδη του οίκου της.
Πράξη ριζοσπαστική
«Το ότι υποδήματα και τσάντες ή το εσωτερικό των αυτοκινήτων μπορεί να θρέψουν το έδαφος, αποτελεί πράξη ριζοσπαστική», τονίζει ο ιδρυτής της εταιρείας και καθηγητής χημείας στο πανεπιστήμιο Bradley (Μπράντλεϊ) του Ιλινόις, Luke Haverhals (Λουκ Χάβερχαλς).
«Αλλά στη φύση δεν υπάρχει σπατάλη, άρα γιατί να μην προσπαθούμε και εμείς για το ίδιο; Με το πρόγραμμα Endwell έχουμε αναπτύξει συνεργασίες με σκοπό τα φυτά που χρησιμοποιούνται για τα προϊόντα μας να επιστρέφουν πίσω στο έδαφος».
Η Στέλλα ΜακΚάρτνεϊ παρουσίασε τη νέα εκδοχή της εμβληματικής τσάντας Falabella (όπως ονομάζει ο οίκος της το συγκεκριμένο σχέδιο) με υλικό MIRUM® στο σόου του οίκου Stella McCartney για τη συλλογή Φθινόπωρο/Χειμώνας 2023/24.
«Στο τέλο της ζωής τους μπορούν να μετουσιωθούν σε άλλα υλικά επιστρέφοντας στη Μητέρα Γη ως τροφή της», παρατήρησε η διάσημη επιχειρηματίας και σχεδιάστρια.
Το περιβαλλοντικό επενδυτικό ταμείο
Την εταιρεία NFW στηρίζει το μεγάλο περιβαλλοντικό επενδυτικό ταμείο ονόματι S🌍S Fund. Διαθέτει περιουσία 200 εκατομμυρίων δολαρίων με τη συμμετοχή της Στέλλας ΜακΚάρτνεϊ και του οίκου LVMH του Μπερνάρ Αρνό, μεταξύ άλλων.
Η Στέλλα ΜακΚάρτεϊ και ο οίκος Stella McCartney εδώ και αρκετό καιρό προσπαθούν να συνθέσουν σχέδια με ανακυκλώσιμα φυσικά υλικά, όπως φυτικές γούνες ή μεταξωτά φουστάνια παρασκευασμένα με ειδικές βιολογικές τεχνικές και μηχανήματα. Το 2022 η σχεδιάστρια και επιχειρηματίας αποφάσισε να συστηματοποιήσει τους δεσμούς της με σταρτ απ που κατασκευάζουν προϊόντα από οργανικά υλικά. Έτσι ίδρυσε το SOS Fund.
Ηθική κερδοφορία
Έως τότε απλώς χρηματοδοτούσε τα τμήματα έρευνας και ανάπτυξης (R&D) σε ανάλογες εταιρείες. Τώρα επενδύει εξ ολοκλήρου στις start ups που επεξεργάζονται ορυκτές πρώτες ύλες με ηθική κερδοφορία στην εφοδιαστική αλυσίδα και στην επιλογή των προμηθευτών τους. Εταιρείες με έσοδα από πεντακόσιες χιλιάδες έως και ένα εκατομμύριο δολάρια.
Το SOS Fund όμως δεν ενδιαφέρεται μόνο για σταρτ απ χρήσιμες στη βιομηχανία της μόδας. Ήδη εμπλέκεται με επιχειρήσεις «κάθετης γεωργίας», όπως η νεοϋορκέζικη Square Roots του Κίμπαλ Μασκ, αδελφού του Έλον Μασκ.
Σε επίπεδο κορυφής
Το 2021 στην σύνοδο κορυφής του G7 στην Κορνουάλη, η Στέλλα ΜακΚάρτνεϊ κινήθηκε ενάντια των συμφερόντων της ζητώντας από τους παγκόσμιους ηγέτες να θέσουν ακόμη περισσότερους ελέγχους στη βιομηχανία μόδας. Εξήγησε στον Τζο Μπάιντεν ότι πρέπει να πληρώνει φόρο 30% στις εξαγωγές της στις ΗΠΑ όταν τα προϊόντα της δεν προέρχονται από δέρμα.
Τον Φεβρουάριο 2023 έλαβε από τον βασιλιά Κάρολο το μετάλλιο τιμής του τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας για την καθοριστική συμβολή της στην εκστρατεία υπέρ του περιβάλλοντος. Πριν από δύο χρόνια είχε τιμηθεί με το ίδιο παράσημο από την βασίλισσα Ελισάβετ.
Ο βρετανικός θρόνος στηρίζει ολόψυχα τις προσπάθειές της. Άλλωστε, συγγενεύουν πνευματικά. Και η Στέλλα ΜακΚάρτνεϊ θεωρείται μια γαλαζοαίματη πριγκίπισσα (της ποπ). Αν και με το δικό της ιδιοφυές ταλέντο και όραμα έχει πλέον αναβαθμιστεί σε αυτόφωτη βασίλισσα της μόδας, ηγέτης στην σταυροφορία υπέρ του περιβάλλοντος.
Το περιβάλλον δεν είναι της μόδας
Το 2023, ο οργανισμός Global Fashion Agenda αλλά και η εταιρεία συμβούλων Boston Consulting Group ανακοίνωσαν ότι το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της μόδας εντείνεται, δεν μειώνεται. Παράλληλα, στην κοινωνική ηθική των μεγάλων εταιρειών (όσον αφορά για παράδειγμα στην εργατική εκμετάλλευση) επίσης δεν παρατηρείται καμία πρόοδος.
Η βιομηχανία μόδας θεωρείται μία από τις κυριότερες αιτίες ρύπανσης του περιβάλλοντος παγκοσμίως.
Υποτίθεται ότι δύο χιλιάδες προϊόντα βρίσκονται κάθε λεπτό στο περιβάλλον ρυπαίνοντάς το. Έντεκα τόνοι υφασμάτων πετάγονται κάθε χρόνο στις ΗΠΑ. Για να διαλυθούν τα συνθετικά υλικά στο περιβάλλον μπορεί να περάσουν ως και δύο αιώνες.
Για υλικά όπως η βισκόζη χρησιμοποιούνται κάθε χρόνο εβδομήντα εκατομμύρια τόνοι δέντρων.
Το 10% των εκπομπών άνθρακα στο περιβάλλον σε παγκόσμια κλίμακα προκύπτει από τη βιομηχανία μόδας και τις μεταφορές (αέρος και θαλάσσης).
Το 35% από τα μικροπλαστικά που χρησιμοποιούνται στη μόδα βρίσκονται μέσα στη θάλασσα κάθε χρόνο.
Η βιομηχανία χρησιμοποιεί 93 μετρικούς τόνους καθαρού νερού, περίπου τη μισή ποσότητα που καταναλώνουν οι ΗΠΑ κάθε χρόνο.
Και πάει λέγοντας…
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΗΠΑ: Άγνωστα παραμένουν τα κίνητρα της 15χρονης που άνοιξε πυρ σε σχολείο στο Ουισκόνσιν
- Ανδρέας Παναγιωτόπουλος: Έκανα λάθος. Είμαι έτοιμος να δεχθώ όποια κύρωση αντιστοιχεί στον ΚΟΚ
- Η ΠΝΟ αντιδρά στην τροποποίηση του κανονισμού για τα ταχύπλοα πλοία
- ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Ανακοινώθηκε η υποχρεωτική δημόσια πρόταση της Masdar – Στα 20 ευρώ/μετοχή το προσφερόμενο αντάλλαγμα