ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Προς πώληση βγήκε το σπίτι του διάσημου καλλιτέχνη της ποπ αρτ, Ρόι Λίχτενσταϊν στο Σαουθάμπτον της Νέας Υόρκης με τιμή που έχει καθοριστεί στα 4,39 εκατομμύρια δολάρια.
Εκτός από την σύνδεσή του άλλωστε με τον καλλιτέχνη, που τα έργα του πωλούνται για μερικά εκατομμύρια στις δημοπρασίες, το σπίτι αυτό, του 1916 κατατάσσεται σε ένα συγκεκριμένο είδος της αμερικανικής αρχιτεκτονικής, το «shingle-style home», έχοντας σε ένα βαθμό «αποικιακή» έμπνευση.
Επιπλέον και οι επόμενοι ιδιοκτήτες του, μετά τον Λίχτενσταϊν, ο Πολ και η Νταϊάν Γούλντμαν είχαν σχέση με την τέχνη, δεχόμενοι ως επισκέπτες πολλά σημαντικά πρόσωπα του χώρου.
Ούτε μεγάλο ούτε πολυτελές, όπως πρέσβευε άλλωστε το συγκεκριμένο αρχιτεκτονικό στιλ, το σπίτι της οδού Γουόλεϊ 65 έχει δύο ορόφους και διαθέτει τρία υπνοδωμάτια, δύο μπάνια, μια κουζίνα, ένα σαλόνι και μια τραπεζαρία, καθώς και ένα διπλανό στούντιο.
Ο ανατρεπτικός καλλιτέχνης
Ο Λίχτενσταϊν (1923 -1997) χρησιμοποίησε αυτό το σπίτι την εποχή, που αναδεικνυόταν σε ηγετική φυσιογνωμία της ποπ αρτ, μαζί με τον Άντι Γουόρχολ, τον Τζάσπερ Τζόουνς και τον Τζέιμς Ρόζενκουιστ. Ήταν η καταλυτική για τη σύγχρονη τέχνη δεκαετία του ΄60, όταν όλα άλλαζαν, με τον Ρόι Λίχτενσταϊν να δημιουργεί τέχνη «ανατρεπτική», όπως χαρακτηριζόταν.
Για την ακρίβεια ο ίδιος, εμπνεόμενος από το στιλ των κόμικς και από την δημοφιλή διαφήμιση καθόρισε την ποπ αρτ μέσω της παρωδίας. Οι συνθέσεις του έτσι, μπορεί να παραπέμπουν σε κόμικς, παρωδώντας όμως καταστάσεις, συχνά μάλιστα σκωπτικά. Για τον Λίχτενσταϊν εξάλλου, η ποπ αρτ δεν ήταν «αμερικανική» ζωγραφική αλλά στην πραγματικότητα «βιομηχανική ζωγραφική».
Τα έργα του «Whaam!» (Ωχ!) και το «Κορίτσι που πνίγεται» (και τα δύο του 1963) καθώς και το «Κοίτα Μίκυ» του 1961 αποδείχθηκαν με τη μεγαλύτερη επιρροή. Ακριβότερο όμως αναδείχθηκε το «Masterpiece» που πουλήθηκε τον Ιανουάριο του 2017 για 165 εκατομμύρια δολάρια.
Οι επόμενοι ιδιοκτήτες
Το σπίτι βγήκε τώρα στην αγορά από τον εικαστικό και αφηρημένο καλλιτέχνη Πολ Γούλντμαν και τη σύζυγό του Νταϊάν, η οποία είναι ιστορικός τέχνης, πρώην αναπληρώτρια διευθύντρια και ανώτερη επιμελήτρια του Μουσείου Γκούγκενχαϊμ.
Το ζευγάρι αγόρασε το ακίνητο απευθείας από τον Ρόι Λίχτενσταϊν για να το χρησιμοποιήσουν ως καλοκαιρινό ενδιαίτημα. Πρόσθεσαν μάλιστα στο υπάρχον κτίριο ένα στούντιο ενώ έκαναν και αλλαγές εσωτερικά για την καλύτερη διαβίωσή τους σε αυτό. Στη συνέχεια πάντως η Νταϊάν χρησιμοποίησε αυτό το βοηθητικό κτίριο ως χώρο γραφής.
Με τα χρόνια, οι Γούλντμας φιλοξένησαν στο σπίτι μια σειρά από αξιόλογες προσωπικότητες του κόσμου της τέχνης, όπως ο ζωγράφος και γλύπτης Έλσγουορθ Κέλι, ο έμπορος Λίο Καστέλι και ο διευθυντής του Γκούγκενχαϊμ Τόμας Μέσερ.
Μια συλλογή από αντίκες και άλλα πολύτιμα αντικείμενα, όπως ένα σύνολο από ινδικές μινιατούρες αλλά και παντζούρια από ξύλο τικ, εισηγμένα από την Ινδία γεμίζουν το σπίτι, καθώς επίσης και κεραμικά από το Μπένινγκτον του Βερμόντ.
Ο Γούλντμαν εξάλλου, δημιούργησε έναν αγγλικό κήπο στην πίσω αυλή του σπιτιού, όπου τοποθέτησε και κεραμικά σπιτάκια πουλιών, τα οποία έφτιαξε ο ίδιος.
Διαβάστε επίσης:
Λευκάδα: Ένα αρχαίο θέατρο ανα-γεννιέται
Γκρέτα Γκάρμπο: Πωλείται με μειωμένη τιμή κατά $2 εκατ. η πολυτελής βίλα της στο Μπέβερλι Χιλς
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Φοροελαφρύνσεις: Ποιοι θα δουν μείωση φόρου και τι αλλάζει στη διαδικασία υποβολής δηλώσεων
- Φουστανέλες και τσαρούχια, τα σκληρά χρόνια του Στέφανος κι ο Αλέξης με το κιάλι
- Αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις σήμερα
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς