Την είδηση του θανάτου του Γιάννη Βουράκη έκανε η αδερφή του Λιάνα, γράφοντας: «Αναπαύσου εν ειρήνη Γιάννη μου».
Ο Γιάννης Βουράκης είχε υποπέσει σε πολλά και σημαντικά λάθη στην επαγγελματική του πορεία του, τα οποία τον οδήγησαν σε αδιέξοδο και τελικά στην αποχώρηση και «αυτοεξορία» από την πατρίδα του.
Μαζί με την αδελφή του Λιάνα και τον εξάδελφό του, Λεωνίδα συνέχιζαν την οικογενειακή παράδοση που δημιούργησε ο παππούς του, Ιωάννης. Ασχολούνταν με την πώληση κοσμημάτων και συγκαταλέγονταν στους κορυφαίους του χώρου, αξιοποιώντας και τη σημαντική ιστορία που είχε το brand.
Ο πρωτότοκος γιος του Χρήστου Βουράκη και της Μαρίας Κολυμπάδη, αποτελούσε επίσης εκλεκτό μέλος της αθηναϊκής υψηλής κοινωνίας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι όλη η αφρόκρεμα της πρωτεύουσας έδωσε το «παρών» στα εγκαίνια του τελευταίου πολυτελούς καταστήματός του, που πραγματοποιήθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1990.
Δίπλα στον Βουράκη βρισκόταν, με ένα πλατύ χαμόγελο, η σύζυγός του, Τζένη (Ζενεβιέβ Μπαλτάσαρ).
Γνωρίστηκαν στην Αϊτή όταν ο πρώτος ταξίδεψε στη χώρα για επαγγελματικούς λόγους. Ερωτεύτηκαν, δημιούργησαν σχέση και τελικά εκείνη, η εξωτική κόρη εύπορου τοπικού εμπόρου, πήρε τη μεγάλη απόφαση να τον ακολουθήσει στην Ελλάδα. Αργότερα παντρεύτηκαν.
Τα πράγματα, όμως, με το κοσμηματοπωλείο δεν πήγαιναν καλά. Άρχισαν να συσσωρεύονται οφειλές, ενώ τα έσοδα ολοένα και έπεφταν.
Ο Βουράκης, από την πλευρά του, είχε στραφεί στη σύζυγό του και ζητούσε τη γνώμη της προτού προχωρήσει σε οποιαδήποτε κίνηση. Υιοθετούσε όσα του έλεγε και υλοποιούσε τις προτάσεις της χωρίς ποτέ να τις αμφισβητεί.
Ωστόσο, τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς του δεν έβλεπαν με καλό μάτι αυτού του είδους το «κόλλημα» μαζί της.
Εξέφρασαν την άποψη ότι ήταν μάλλον επικίνδυνο να εξαρτάται και να στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο στη δική της γνώμη και στο δικό της γούστο τη στιγμή που δραστηριοποιούταν σε έναν κλάδο τόσο ιδιαίτερο και απαιτητικό όσο εκείνος του κοσμήματος.
Επειδή όμως αντιλαμβάνονταν πως η κατάσταση δεν ήταν δυνατόν να αλλάξει (αφού ο Βουράκης δεν συμμεριζόταν τις επιφυλάξεις τους) και επιπλέον πως τα οικονομικά μεγέθη δεν ήταν καλά, έλαβαν την απόφαση να διαχωρίσουν τη θέση τους και να τραβήξουν διαφορετικούς δρόμους.
Ο εξάδελφός του, Αντώνης Βουράκης, ο οποίος διατηρούσε το 40% της «Selection Vourakis», διαβλέποντας τα προβλήματα που επρόκειτο να προκύψουν λόγω των οικονομικών ζητημάτων, απλώς… ξέκοψε.
Διατήρησε μόνο το ιστορικό κατάστημα στην οδό Βουκουρεστίου και κρατήθηκε μακριά από την επιχείρηση.
Από την πλευρά της, η Λιάνα, η αδελφή του Βουράκη, προχώρησε στη ρευστοποίηση του δικού της μεριδίου. Έριξε το κεφάλαιο που απέκτησε σε άλλου είδους επιχειρηματική δραστηριότητα και οι πληροφορίες αναφέρουν πως δικαιώθηκε για την επιλογή της.
Έπειτα από την απεμπλοκή των συγγενών του, ο Βουράκης έμεινε μόνος του στην επιχείρηση. Γνώριζε ότι έπρεπε να διαχειριστεί μία εξαιρετικά άσχημη κατάσταση αφού το «άνοιγμα» ήταν μεγάλο.
Το μόνο θετικό είναι ότι είχε καταφέρει να αποκρύψει από τους «απέξω» την κακή οικονομική του θέση.
Πάντως, ο χρόνος -και οι πιστωτές- άρχισαν να πιέζουν.
Οι περισσότεροι θα εφάρμοζαν «σφιχτή» πολιτική και θα προσπαθούσαν να περιορίσουν τα έξοδα. Ωστόσο, ο επιχειρηματίας όχι μόνο δεν αποφάσισε να παίξει… άμυνα αλλά πέρασε στην αντεπίθεση!
Ήλπιζε ότι με τον τρόπο αυτό θα μπορούσε να ανατρέψει τα σε βάρος του δεδομένα.
Σύμφωνα με όσα είχαν κυκλοφορήσει εκείνη την περίοδο, δέχθηκε να πληρώσει περισσότερα από 2.000.000 δραχμές ως ενοίκιο για το «Selection Vourakis».
Μάλιστα, διέθεσε πάνω από 70.000.000 δραχμές για τον «αέρα»! Επιπλέον, ανακαίνισε τις βιτρίνες όπου φιλοξενούσε μερικά μοναδικά κομμάτια της συλλογής «Tiffany & co», δαπανώντας συνολικά 150.000.000 δραχμές!
Αυτή ήταν και η αρχή του τέλους για τον Γιάννη Βουράκη που βρίσκεται αντιμέτωπος με μια οδυνηρή πραγματικότητα.
Πλέον τα ρευστά διαθέσιμα που διαθέτει δεν επαρκούν για να υλοποιήσει τα μεγαλεπήβολα πλάνα του. Αφού πουλά κάποια ακίνητα, παραμένει στην ίδια δύσκολη θέση και κάνει το μοιραίο λάθος να απευθυνθεί σε τοκογλύφους. Σ
ε ανθρώπους, δηλαδή, που δεν αστειεύονται όταν χάνουν λεφτά. Φοβούμενο ακόμη και για την ζωή του, το ζευγάρι θα εξαφανιστεί μέσα στη νύχτα αφήνοντας ανυπολόγιστα χρέη.
Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ των εφημερίδων, τερματικός σταθμός του ταξιδιού τους είναι η Αϊτή. Στην πρωτεύουσα Πορτ-Ο-Πρενς ξεκινούν μια δεύτερη ζωή και κατορθώνουν να σταθούν ξανά στα πόδια τους, αλλάζοντας εκτός από χώρα και όνομα.
Την ίδια ώρα, εξ αποστάσεως και άγνωστο με ποιον τρόπο, έρχονται σε επαφή με τους πιστωτές που σταδιακά λαμβάνουν χρήματα που προορίζονται για την αποπληρωμή των οφειλών. Τουλάχιστον σε εκείνους που δεν φαίνονταν σε αποδείξεις και τιμολόγια. Οι υπόλοιποι, οι νόμιμοι, συμβιβάστηκαν με την εκποίηση περιουσιακών στοιχείων μετά από διαρκείς κατασχέσεις.
Κι ενώ όλα έδειχναν πως οι δύσκολες ημέρες βρισκόνταν πλέον πίσω τους, ο Γιάννης Βουράκης και η σύζυγός του, Τζένη, το 2010 θα δουν τα πάντα να διαλύονται (κυριολεκτικά) μπροστά στα μάτια τους.
Ο μεγάλος σεισμός των 7 Ρίχτερ ταρακουνά την χώρα και ισοπεδώνει τα πάντα προκαλώντας μια αδιανόητη καταστροφή.
Εκεί, ανάμεσα στα συντρίμμια, στριμώχτηκαν και οι ελπίδες του κάποτε «βασιλιά» του κοσμήματος στην Ελλάδα να ορθοποδήσει.
Αν και η αλήθεια είναι ότι κανείς ποτέ δεν έμαθε με απόλυτη βεβαιότητα το αν και το πόσο επηρεάστηκε τελικά από την εκδικητική μανία της φύσης…
Διαβάστε επίσης
Under Armour: Ο βετεράνος της μόδας John Varvatos αναλαμβάνει τα ηνία ως επικεφαλής σχεδιαστής
Έφυγε από τη ζωή η Lady Χρυσάνθη Γουλανδρή
Christie’s: Γιατί ακυρώθηκε δημοπρασία κοσμημάτων της δισεκατομμυριούχου Χάιντι Χόρτεν
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- «Μπλόκο» Στουρνάρα στο σχέδιο των τραπεζών για το νέο IRIS
- Άμεση ανάλυση: Τι συμβαίνει με τις μετοχές των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Eurobank, τον χρυσό και το πετρέλαιο
- O Σαμαράς, οι μετοχές, το ΜΜ και ο Ηλιάδης, ο «Τρελαντώνης» και οι 6, η BSB στο ΧΑ, ο Κούστας και η ηθοποιός της βιντεοκασέτας, η απαίτηση του pirouetter, τι λέει η EDISON για τα media και η συγκίνηση του Χατζηδάκη
- Έξι ναυτιλιακές εταιρείες έχουν ρευστότητα 2, 5 δισ. δολάρια και πέντε εξασφαλισμένα έσοδα 14,65 δισ. δολάρια!