Η Μούνα Αγιούμπ δεν αστειευόταν ποτέ με την γκαρνταρόμπα της. Αυτό αποτυπώθηκε στη δημοπρασία όπου ένα τζάκετ Chanel πουλήθηκε για 312.000 ευρώ. Μοιραία, η λιβανέζα εκατομμυριούχος, πρώην σερβιτόρα, θα σκεφτόταν τα ρούχα της ως επένδυση.

Έτσι, η δημοπρασία του γαλλικού οίκου δημοπρασιών Maurice (Μορίς) που συμπεριλάμβανε σχέδια υψηλής ραπτικής Chanel σημείωσε ανέλπιστη επιτυχία. Την περασμένη Δευτέρα στην παβιγιόν Γκαμπριέλ στο Παρίσι πουλήθηκαν και οι 252 λαχνοί.

1

Αυτό σημαίνει 1,5 εκατομμύρια σε κέρδη.

Ζακέτα ή παλτό; Πάντως σίγουρα work of art.

Το μοναδικό παλτό

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το βραδινό παλτό ή ζακέτα (έργο τέχνης εν πάση περιπτώσει) εμπλουτισμένη στο χέρι από τον διάσημο τεχνίτη Φρανσουά Λεζάνζ (Francois Lesange) για να προσιδιάζει τα περίφημα παραβάν Κορομάντελ (με κινέζικο στιλ λάκας, πήραν την ονομασία τους από την ακτή στην Ινδία από όπου έφταναν στην Ευρώπη). Υποτίθεται ότι χρειάστηκε οκτάσιες ώρες για να κατασκευαστεί. Προέρχεται από την συλλογή υψηλής ραπτικής Chanel για τον χειμώνα του 1996. Τότε και το αγόρασε η Μούνα Αγιούμπ. Έφτασε στην τιμή ρεκόρ των 312.000 ευρώ. Η αρχική εκτίμηση προσδιοριζόταν μεταξύ εκατόν πενήντα και διακοσίων χιλιάδων ευρώ.

Η Μούνα Αγιούμπ δήλωσε ότι το έχει φορέσει μόνο μία φορά, στη Σκάλα του Μιλάνου. Και πολύ πιθανόν, αφού αυτά τα σχέδια τα τόσο χαρακτηριστικά, κανείς δεν τα ξεχνάει. Δεν μπορεί κανείς να τα φορέσει παραπάνω από μία φορά αν σέβεται την κομψότητά του.

Το ίδιο το εργαστήριο Λεσάνζ ανήκει σήμερα στον μεγάλο όμιλο Chanel.

Ένα άλλο μαύρο εφαρμοστό φόρεμα με μεταλλικές αλυσίδες στο χρώμα του χρυσού, χτυπήθηκε στα 75.400 ευρώ. Δερμάτινη ζώνη από το φθινόπωρο του 1991 έπιασε 16.900. Όλες τιμές ρεκόρ.

Φορέματα, κοστούμια, ακόμη και παπούτσια «έφυγαν». Κοσμήματα, ζώνες ακόμη και μια περούκα που είχε φορέσει στην πασαρέλα το διάσημο μοντέλο της δεκαετίας του 1990 Σαλόμ Χάρλοου και τής έφτανε ως τον αστράγαλο.

Η Μούνα Αγιούμπ ισχυρίστηκε ότι τα αποχωρίστηκε επειδή δεν της χωράνε πια. «Επίσης, ήθελα να δώσω την ευκαιρία και στις επόμενες γενιές να γνωρίσουν τον Καρλ (Λάγκερφελντ) και να τον αγαπήσουν όπως εγώ», δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή της.

«Έχω κρατήσει όμως όλα όσα απέκτησα από την ηλικία των πενήντα και ύστερα. Σήμερα είμαι 66 ετών».

Η (αναμενόμενη;) πορεία της Μούνα Αγιούμπ

Ένα βράδυ, το μακρινό 1976 η όμορφη λιβανέζα, δεκαοκτάχρονη σερβιτόρα Μούνα Αγιούμπ καθάριζε τα τραπέζια εστιατορίου στο Παρίσι όπου εργαζόταν ως σερβιτόρα.

Την παρατήρησε ένας μεγαλύτερος άνδρας, δισεκατομμυριούχος από τη Σαουδική Αραβία. Την παντρεύτηκε και την πήρε μακριά από την πρωτεύουσα του φωτός, για να της προσφέρει μια ζωή παραμυθένιου πλούτου μέσα στο βασίλειό του στην έρημο.

Αλλά δεν έχουν όλα τα παραμύθια αίσιο τέλος. Η Μούνα Αγιούμπ ένιωθε μόνη, αποκομμένη, έως και φυλακισμένη. Το μόνο πράγμα που της πρόσφερε μια διαφυγή, να θρέφει την γυναικεία ματαιοδοξία της. Έτσι άρχισε να αγοράζει με μανία κομμάτια υψηλής ραπτικής που ελάχιστα μπορούσε να αξιοποιήσει ως σύζυγος σαουδάραβα μεγιστάνα. Έντυναν όμως την άδεια της καρδιά.

Η Μούνα Αγιούμπ κατάφερε τελικά να χωρίσει τον σύζυγό της το 1997, χωρίς να έχει αποκτήσει παιδιά μαζί του. Μέσα σε αυτά τα είκοσι χρόνια είχε αποκτήσει περισσότερα από 2.7000 κομμάτια. Πολλά από αυτά τα ρούχα σχεδιάστηκαν ειδικά για την ίδια από κορυφαίους οίκους στο Παρίσι. Σήμερα προσεγγίζουν τιμές από 10.000 έως 300.000 δολάρια. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες συλλογές υψηλής ραπτικής στον κόσμο.

Οι 252 λαχνοί της δημοπρασίας στον οίκο Maurice αφορούσαν σχέδια δια χειρός Λάγκερφελντ. Του πιο θρυλικού σχεδιαστή ύστερα από την ίδια την Κοκό Σανέλ.

Μέρος των εσόδων από αυτήν την δημοπρασία θα διατεθεί στο Ίδρυμα των γυναικών (Fondation des Femmes) στην Γαλλία που πρωτοστατεί στον αγώνα για τα δικαιώματα και την ελευθερία τους.