ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Είναι ένα απλό φύλλο χαρτί, πολυκαιρισμένο, αφού μετράει δυόμισι αιώνες και η απορία είναι, μπορεί άραγε να πουληθεί για 4 εκατομμύρια δολάρια;
Για τους Αμερικανούς βέβαια, σημαίνει πολλά, δεδομένου, ότι πρόκειται για την Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας της 4ης Ιουλίου 1776, ένα έγγραφο που θεωρείται ακρογωνιαίος λίθος της αμερικανικής ιστορίας, αφού σηματοδοτεί την ιστορική στιγμή, που οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακήρυξαν την ανεξαρτησία τους.
Έτσι, παρ΄όλο, ότι πριν από τέσσερα χρόνια πουλήθηκε στον οίκο Christie’s για μόλις 930.000 δολάρια, σήμερα –για την ακρίβεια στις 24 Ιανουαρίου- βγαίνει σε δημοπρασία, στους Sotheby’s πλέον, με εκτίμηση από 2 έως 4 εκατομμύρια.
Όπως δικαιολογεί μάλιστα ο οίκος αυτήν την εκτίναξη της τιμής του, είναι συνεπακόλουθη του αυξανόμενου ενδιαφέροντος των συλλεκτών για αντικείμενα αυτού του είδους τα τελευταία χρόνια. Απόδειξη, τα ρεκόρ που καταγράφονται στις δημοπρασίες ιστορικών εγγράφων με κορυφαίο –επί του παρόντος – παράδειγμα την πώληση ενός αντιγράφου του Συντάγματος των ΗΠΑ, το 2021 για 43,2 εκατομμύρια δολάρια στον μεγιστάνα των επενδύσεων Κεν Γκρίφιν, ο οποίος πάντως, το έχει παραχωρήσει προς έκθεση Μουσείο Αμερικανικής Τέχνης Κρίσταλ Μπρίτζες του Αρκάνσας.
Σπάνια εκτύπωση
Αυτό το φύλλο είναι ένα από τα μόλις 13 της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας που εκδόθηκαν το 1776. Και από αυτά είναι γνωστά μόνον δέκα, με την πλειοψηφία τους να βρίσκονται σε συλλογές ιδρυμάτων όπως το American Antiquarian Society και η Library of Congress.
Η σπάνια εκτύπωση αποδίδεται στον Ρόμπερτ Λούιστ Φάουλ από το Έξετερ του Νιου Χάμσαϊρ ενώ ως ιστορική υποσημείωση παρατίθεται, ότι ο τυπογράφος ήταν ένας Τόρις, πιστός στον βρετανικό θρόνο.
«Το Essex broadside, μία από τις πρώτες εκδόσεις που έφτασε στο κοινό, όχι μόνο αποτυπώνει το τολμηρό πνεύμα ενός έθνους στα σπάργανά του αλλά αποτελεί επίσης ένα διαχρονικό έμβλημα της αμερικανικής κληρονομιάς», όπως λέει κατόπιν αυτών η δρ Κάλικα Σαντς, ειδικός βιβλίων και χειρογράφων του Sotheby’s .
Η εκτύπωση Φάουλ είναι χαρακτηριστική, διότι το κείμενο παρατίθεται σε δύο στήλες ενώ χρησιμοποιείται εν μέρει και ένας πλάγιος τύπος γραμμάτων. Μια προσεκτική παρατήρηση επίσης δείχνει, ότι ο Φάουλ είχε αρχικά γράψει λάθος τα ονόματα τόσο του προέδρου όσο και του γραμματέα του Κογκρέσου. Και διόρθωσε μεν το όνομα του John Hancock, αλλά δεν αφαίρεσε ένα «p» που παρεισέφρησε στο όνομα του γραμματέα Charles Thomson.
Τα ρεκόρ
Το Κογκρέσο είχε οριστικοποιήσει την Διακήρυξη στις 4 Ιουλίου μετά από τρεις ημέρες συζήτησης και την έστειλε στον επίσημο τυπογράφο του σώματος, Τζον Ντάνλαπ, ο οποίος την προετοίμασε για εκτύπωση, ώστε να μπορεί να διανεμηθεί στο κοινό. Αλλά και οι τυπογράφοι στις αποικίες αναπαρήγαγαν το έγγραφο στη συνέχεια και το μοίρασαν στον κόσμο. Είναι γνωστό, ότι συνολικά έχουν παραχθεί δεκατρείς εκδόσεις από τις οποίες σώζονται περίπου 100 αντίγραφα.
Περισσότερο από το ένα τέταρτο αυτών είναι εκτυπώσεις του Ντάνλαπ ενώ τουλάχιστον 79 αντίγραφα βρίσκονται σε ιδρύματα.
Το ρεκόρ πάντως, που έχει σημειωθεί στον οίκο Sotheby’s όσον αφορά την πώληση εκτυπώσεων της Διακήρυξης είναι 8,1 εκατομμύρια δολάρια, που δόθηκαν το 2000. Στην συνέχεια ένα ακόμη αντίγραφο πωλήθηκε τον περασμένο Ιούνιο για 3,4 εκατομμύρια δολάρια, έναντι υψηλής εκτίμησης 5 εκατομμυρίων.
Διαβάστε επίσης:
Η λογοτεχνία σε δημοπρασία – Από τον Τζέιμς Τζόις και τον Όσκαρ Ουάιλντ στον «Νονό»
«Ο ζωγράφος μέσα μου δεν πέθανε» – Ο νομπελίστας Ορχάν Παμούκ και το νεύμα στην τέχνη
Το σπίτι του «βασιλιά της μεθαμφεταμίνης» προς πώληση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Είναι ο HMPV μια νέα παγκόσμια απειλή;
- Βουλή: Αναστολή της χρηματοδότησης των Σπαρτιατών αποφάσισε η Ολομέλεια
- Μπάιντεν πριν την ορκωμοσία του Τραμπ: Η ψυχή της Αμερικής διακυβεύεται – Τι αναφέρει στην ανοικτή επιστολή του
- Eurobank: Συμμετέχει στο «Σπίτι μου ΙΙ»- Ένας προσωπικός σύμβουλος για κάθε πελάτη