• Bons Vivants

    Μελίντα Γκέιτς: «Δεν αποκλείω συνεργασία με τη Μακένζι Σκοτ»

    Μελίντα Γκέιτς: «Δεν αποκλείω συνεργασία με τη Μακένζι Σκοτ»

    Φίμπι και Μελίντα Φρεντς Γκέιτς


    Το όνομα Γκέιτς ίσως παραμένει διασημότερο από το Ομπάμα… Όταν η Μελίντα Φρέντς Γκέιτς τον περασμένο Μάιο αποχώρησε από το ισχυρότερο ίσως κοινωφελές ίδρυμα του κόσμου Bill and Melinda Gates (Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς), οι ισορροπίες στο φιλανθρωπικό χώρο διασαλεύτηκαν.

    Στη δημόσια σφαίρα

    Για τη Μελίντα Φρέντς Γκέιτς αυτό σηματοδότησε τη νέα αρχή. Και τώρα μόλις ανακοίνωσε ότι εισχωρεί στην πολιτική σφαίρα. Στο πλευρό των γυναικών, βέβαια.

    Τον Ιούνιο, η Μελίντα Γκέιτς δήλωσε ότι στηρίζει την υποψηφιότητα του Τζο Μπάιντεν. 

    Με την παραίτησή του, η Μελίντα Γκέιτς ανανέωσε την υποστήριξή της στους Δημοκρατικούς και την Κάμαλα Χάρις.

    Τι άλλο σχεδιάζει η διάσημη φιλάνθρωπος;

    Το μελλοντικό Ίδρυμα Γκέιτς

    Αξίζει να ακολουθήσει κανείς γραμμικά τις κινήσεις της για να το μαντέψει.

    Παρά το διαζύγιό τους πριν από μερικά χρόνια, το ζευγάρι Γκέιτς συνέχισε να συνεργάζεται στο πλαίσιο του φερώνυμου Ιδρύματος που θεμελιώσαν από κοινού το 2010. Έκτοτε, η Μελίντα Γκέιτς αποτέλεσε κύτταρο της αποτελεσματικότητάς του.

    Μετά την αποχώρησή της, το Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς θα μετονομαστεί σε Ίδρυμα Γκέιτς. 

    Αξιολογείται πάντα ως το μεγαλύτερο Ίδρυμα στις ΗΠΑ. Οι φιλανθρωπικές δωρεές του ξεπερνούν τα ογδόντα δισεκατομμύρια δολάρια από την ίδρυσή του.

    Αφιλοκερδώς; Εν μέρει. Αφού το ζευγάρι των Γκέιτς έχει αντλήσει ανυπολόγιστη επιρροή μέσω των δωρεών του.

    Η πιο διάσημη δράση του σε παγκόσμια εμβέλεια θεωρείται ο εμβολιασμός των παιδιών (Children’s Vaccine Program), που αποδείχθηκε εύστοχη στην πρόσφατη πανδημία. Παλιότερα, μία πιο αμφιλεγόμενη πρωτοβουλία ασχολήθηκε με τη δημόσια εκπαίδευση στις ΗΠΑ και την αναθεώρηση των ποιοτικών κριτηρίων της.

    Στο YouTube

    Τέλος, η Μελίντα Γκέιτς δημιούργησε νέα σειρά YouTube με τίτλο Moments That Make Us.

    Πρόκειται για σειρά συνεντεύξεων που φέρνει επιτυχημένες γυναίκες σε διάλογο μεταξύ τους. Για παράδειγμα: Η παλαίμαχη τενίστρια Μπίλι Τζιν Κινγκ (Billie Jean King) και η ποδοσφαιριστής Μέγκαν Ραπίνο (Megan Rapinoe). «Μάς έδειξαν πόσο μακριά έχει φτάσει η κοινωνία με τη δράση τους», παρατήρησε η Γκέιτς.

    Βεβαίως, η Μελίντα Γκέιτς διατηρεί πάντα και τη δική της επενδητική οργάνωσης με τίτλο Pivotal Ventures, που ιδρύθηκε το 2015.

    «Πρέπει να επενδύσουμε σε γυναίκες και νεαρές κοπέλες. Εισάγουμε νέους ανθρώπους σε μια κοινωνία που δεν έχει σχεδιαστεί στα μέτρα τους».

    Σε αυτή τη νέα κατεύθυνση την ώθησε η κόρη της Φίμπι Γκέιτς (Phoebe Gates). Και εκείνη σχεδιάζει το δικό της αγώνα για τα δικαιώματα των γυναικών στην αναπαραγωγή ενώ ασχολείται και με την ανακύκλωση της μόδας.

    Η γυναικεία ματιά

    Περίπου πριν από δέκα χρόνια η Μελίντα Γκέιτς συνειδητοποίησε ότι ο δημόσιος διάλογος χρειαζόταν μία νέα προοπτική, διαφορετική από εκείνη των ανδρών: Τη θηλυκή ματιά.

    Και πώς; Στις παγκόσμιες περιοδείες της, σε απόμακρες και υποβαθμισμένες περιοχές όλου του κόσμου κατέγραφε τις ανάγκες της ανθρωπότητας, ώστε στη συνέχεια να σχεδιάσουν δράση στο Ίδρυμα.

    Οι γυναίκες τής ανοίγονταν όταν πλέον οι άνδρες τους εγκατέλειπαν την κουβέντα για να επιστρέψουν στα χωράφια τους.

    «Αυτό που αντιλήφθηκαν από ορισμένες γυναίκες ήταν απλά απίθανο», έχει ομολογήσει η Μελίντα Γκέιτς.

    «Για τη ζωή τους και το πώς πάλευαν να τα βγάλουν πέρα, να βάλουν φαγητό στο τραπέζι. Τη διαφορά που έκανε ένα αντισυλληπτικό στη ζωή τους, αν μπορούσαν να χωρέσουν τις γεννήσεις των παιδιών τους. Ότι μερικές φορές μια γέννα έφερνε την κρίση για αυτές γιατί δεν θα μπορούσαν να ταΐσουν τα παιδιά τους. Μου έδωσε ζωή αυτό το υλικό. Συνειδητοποίησα ότι εφόσον πρόθυμα  ανοίγουν αυτές τις θαρραλέες συζητήσεις μαζί μου, πρέπει να τις ενσωματώσω βαθιά στο φιλανθρωπικό μου έργο».

    Μπιλ Γκέιτς, Γουόρεν Μπάφετ, ανδροκρατούμενο ΔΣ

    Η Μελίντα Γκέιτς συγκινήθηκε αλλά χρειαζόταν να συγκινηθεί εξίσου ο Μπιλ Γκέιτς και το υπόλοιπο διοικητικό συμβούλιο. Κυρίως, ο Γουόρεν Μπάφετ.

    Πέρασε χρόνος για τους πείσει. Δεν το κατάφερε ολομόναχη. Ζήτησε τη συνδρομή των επιστημόνων. Ένας από αυτούς αργότερα παραδέχτηκε:

    «Μελίντα, την πρώτη φορά που δήλωσες δημόσια ότι έπρεπε να υπολογίσουμε τις γυναίκες στις γεωργικές μας έρευνες και στο είδος των σπόρων που έπρεπε να καλλιεργήσουμε, νόμιζα ότι αστειευόσουν. Αλλά στην πορεία συνηδειτοποίησα ότι οι γυναίκες θα επέλεγαν μόνο έναν συγκεκριμένο τύπο φασολιών, με δεδομένο χρόνο μαγειρέματος. Οι άνθρωποι που πραγματοποιούν απλήρωτη εργασία, πρέπει να ενσωματώνονται. Αλλά δεν το συνειδητοποίησα αυτό πραγματικά μέχρι που έστειλα τις δύο κόρες μου στο εργατικό δυναμικό».

    Από αυτή τη δήλωση, η Μελίντα Γκέιτς συμπέρανε οριστικά ότι οι άνδρες δεν πείθονται για την αρτιότητα των γυναικείων αιτημάτων παρά μόνο όταν κόρη τους ή άλλη γυναίκα στο οικογενειακό  περιβάλλον σκοντάφτει πάνω σε μία από αυτές τις γνώριμες συμπληγάδες.

    Ίδρυμα Γκέιτς

     

    Δύο είδη φιλανθρωπίας

    Διακρίνονται δύο διαφορετικά μοντέλα φιλανθρωπίας. Το Ίδρυμα Γκέιτς συλλέγει δεδομένα και αντιδρά με ανάλογα. Πρόκειται για τη λεγόμενη στρατηγική φιλανθρωπία.

    Υπάρχει και η φιλανθρωπία που βασίζεται στην εμπιστοσύνη. Δωρέες σε εξειδικευμένους οργανισμούς που δραστηριοποιούνται σε τοπικό επίπεδο, ανά τομέα ειδικότητας, ανά περίσταση και χωρίς δεσμεύσεις.

    Η Μελίντα Γκέιτς λειτουργεί κάπου ανάμεσα.

    Δεν σκοπεύει όμως να δημιουργήσει ακόμη έναν μεγάλο οργανισμό. Αντιθέτως, «αρκετοί τοπικοί εταίροι πραγματοποιούν εκπλητικό έργο και συχνά παραμένουν υποχρηματοδοτούμενοι».

    Μακένζι Σκοτ

    Οι δύο ισχυρότερες ευεργέτριες του κόσμου

    Η πρώην σύζυγος του Τζεφ Μπέζος και φίλη της Μελίντας Γκέιτ Μακένζι Σκοτ (MacKenzie Scott), υιοθετεί το μοντέλο της εμπιστοσύνης. «Έχω όμως μεγάλο σεβασμό, τεράστιο σεβασμό για το έργο της. Δεν αποκλείω να συνεργαστούμε περισσότερο στο μέλλον», δήλωσε η Γκέιτς πρόσφατα.

    Η Μακένζι Σκοτ ακολουθεί λογική carte blanche στις δωρεές της. Επιτρέπει στις οργανώσεις που λαμβάνουν τα χρήματά της να τα χρησιμοποιήσουν κατά βούληση.

    Οι δύο ισχυρότερες γυναίκες της παγκόσμιας φιλανθρωπίας ένωσαν τις δυνάμεις τους το 2021 στο πλαίσιο του επενδυτικού οργανισμού Pivotal Ventures της Γκέιτς.

    Με δωρεά σαράντα εκατομμυρίων δολαρίων εφάρμοσαν προγράμματα για την ισχυροποίηση των αμερικανίδων γυναικών με προοπτική μίας δεκαετίας.

    Στη δωρεά συμμετείχαν ο δεύτερον πρώην σύζυγος της Μακένζι Νταν Τζούετ και το Ίδρυμα Τσαρλς και Λιν Σέστερμαν.

    Σύμφωνα με τους διοργανωτές αποτέλεσε τον «πρώτο διαγωνισμό που επικεντρώνεται στο φύλο και την ισότητα στις ΗΠΑ με έπαθλο τέτοιου μεγέθους».

    Ακριβώς στο επίκεντρο δηλαδή του δηλωμένου νέου τομέα ενδιαφέροντος της Μελίντα Γκέιτς. Εξού και η νήξη περί νέας συνεργασίας με την Μακένζι Σκοτ.

    Εκκρεμεί πάντα το ερώτημα: Με κάθε φιλανθρωπική πράξει πρέπει μοιραία να προβάλλεται και το όνομα των ευεργετών; Ίσως ναι, για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και μόνο.

    Η Μελίντα Γκέιτς προσαυξάνει ότι «δεν έχω ανάγκη να βλέπω το όνομά μου στο πλευρό ενός κτιρίου εις το διηνεκές.

    Με ενδιαφέρει το εξής: Πώς μπορώ να προχωρήσω την κοινωνία προς τα εμπρός για τη βελτίωση όλων; Έτσι ώστε τα εγγόνια μου και τα εγγόνια των εγγονιών μου να ζήσουν σε έναν ακόμη καλύτερο κόσμο; Δεν χρειάζεται το όνομά μου σε ένα κτίριο για να αλλάξει η κοινωνία».



    ΣΧΟΛΙΑ