Είναι χάλκινο, έχει ύψος 63,5 εκατοστά και μπορεί να γίνει δικό σας για 70 εκατομμύρια δολάρια και άνω…

Με την άκρως πειστική αιτιολογία βέβαια, ότι φέρει την υπογραφή του σπουδαίου ελβετού γλύπτη του 20ού αιώνα Αλμπέρτο Τζακομέτι. Πρόκειται για την προτομή ενός από τα αδέρφια του γλύπτη, του Ντιέγκο, που ήταν και βοηθός του στο στούντιο, ένα έργο του 1955 που βγαίνει σε δημοπρασία στις 13 Μαΐου από τον οίκο Sotheby’s στην Νέα Υόρκη.

1

Ο τίτλος του είναι «Μεγάλο λεπτό κεφάλι» και πρόκειται για το ένα από την πολύτιμη έκδοση των έξι συνολικά, που δημιουργήθηκαν τότε, και που όταν κάποιο από αυτά φθάνει σε δημοπρασία προκαλεί την ίδια αναταραχή με την τωρινή. Κι αυτό, γιατί θεωρείται θεμελιώδες έργο της σύγχρονης γλυπτικής, μια μεγάλη αφιερωματική δημιουργία Τζακομέτι σε εκείνη τη μεταπολεμική στιγμή των σεισμικών κοινωνικών και φιλοσοφικών αλλαγών. Πράγμα που μπορεί να έχει εφαρμογή και στην εποχή μας, 70 χρόνια μετά.

Το γλυπτό προσφέρεται ανώνυμα, είναι γνωστό ωστόσο, ότι προέρχεται από τη συλλογή του μεγιστάνα ακινήτων Σέλντον Σόλοου, ο οποίος πέθανε το 2020. Σήμερα πωλείται από το Ίδρυμα Σολόβιεφ, το οποίο ιδρύθηκε από τον γιο του Σόλοου, Στέφαν Σολόβιεφ, προκειμένου, σύμφωνα με τις πληροφορίες να συγκεντρωθούν κεφάλαια για τις φιλανθρωπικές του δραστηριότητες. Ανάμεσα στους αποδέκτες της υποστήριξής του περιλαμβάνονται εξάλλου, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του, το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης και το Καταφύγιο Ζώων Σάουθαμπτον.

Αλμπέρτο Τζακομέτι «Μεγάλο λεπτό κεφάλι» (ή Μεγάλο κεφάλι του Ντιέγκο), 1955
Αλμπέρτο Τζακομέτι «Μεγάλο λεπτό κεφάλι» (ή Μεγάλο κεφάλι του Ντιέγκο), 1955

Ανοδικές τιμές

Κατά μέτωπο το έργο είναι εξαιρετικό αιχμηρό αλλά σε προφίλ μοιάζει πράγματι με το κεφάλι του Ντιέγκο, που ήταν σχεδιαστής και γλύπτης επίσης. Το γλυπτό είχε συμπεριληφθεί στην έκθεση του Τζακομέτι στην Μπιενάλε της Βενετίας το 1956, για την οποία δημιούργησε και το διάσημο σύνολο του από λεπτές γυναικείες φιγούρες, γνωστό ως «Γυναίκες της Βενετίας». Όσο για τον Σόλοου το είχε αγοράσει το 1980 σε ιδιωτική συναλλαγή.

Από τα έργα της ίδιας σειράς πάντως, ένα πουλήθηκε το 2010 στον οίκο Christie’s για 53 εκατομμύρια δολάρια (με εκτίμηση 25 έως 35 εκατομμύρια δολάρια) ενώ ο Sotheby’s πούλησε ένα άλλο, το 2013 για 50 εκατομμύρια δολάρια (τιμή εκτίμησης από 35 έως 50 εκατομμύρια δολάρια).

Το σίγουρο εξάλλου είναι, ότι οι τιμές του Τζακομέτι είναι ανοδικές κατά τα τελευταία 12 χρόνια.
Το ρεκόρ ωστόσο έγινε το 2015 για το «Άνθρωπος που δείχνει» ένα έργο του 1947, επίσης από την συλλογή του Σόλοου, που έφθασε τα 141,3 εκατομμύρια. Πιο πρόσφατα και η «Η μύτη» (1947/49), από τη συλλογή Μάκλοου έφτασε τα 78,4 εκατομμύρια δολάρια. Αλλά και όσο ζούσε ο Σόλοου ήταν γνωστός για το σκληρό παζάρι του, με επιθετικές κινήσεις και τις τιμές που πρόσφερε.

Διαβάστε επίσης:

Γιατί αγοράζουν όλοι Λαλάν; Πωλήσεις τέχνης φαινόμενο

Hermes Birkin και Kelly: Οι «βασίλισσες» των δημοπρασιών συλλεκτικών τσαντών

Ελ Γκρέκο – Η ρουμανική κυβέρνηση μπλόκαρε την πώληση έργου του