ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μία ομάδα 50 Αυστριακών πολιτών επιθυμεί να δημιουργήσει η 31χρονη Αυστρο-Γερμανίδα κληρονόμος 25 εκατομμυρίων ευρώ Marlene Engelhorn, προκειμένου να τη βοηθήσουν να αποφασίσει τον τρόπο που θα διαθέσει μεγάλο μέρος της περιουσίας που κληρονόμησε από τη γιαγιά της, όταν πέθανε το 2022.
“Έχω κληρονομήσει μια περιουσία, άρα και δύναμη, χωρίς να έχω κάνει τίποτα γι’ αυτήν”, αναφέρει χαρακτηριστικά η Engelhorn
“Και το κράτος δεν θέλει καν φόρους“, προσθέτει.
Σύμφωνα με την Engelhorn αυτό είναι…άδικο.
Σημειώνεται ότι η Αυστρία κατήργησε τον φόρο κληρονομιάς το 2008, μια από τις λίγες ευρωπαϊκές χώρες που δεν επιβάλλουν φόρο κληρονομιάς η θανάτου.
Austrian heiress Marlene Engelhorn announces plan for €25m giveaway https://t.co/A7RX64e9eM
— BBC News (World) (@BBCWorld) January 10, 2024
Στο DNA η φιλανθρωπία
Η ίδια είναι απόγονος του Friedrich Engelhorn, του ιδρυτή της γερμανικής χημικής και φαρμακευτικής εταιρείας, BASF και ακόμη και πριν πεθάνει η γιαγιά της, είχε δηλώσει ότι ήθελε να μοιράσει περίπου το 90% της κληρονομιάς της.
Η περιουσία της γιαγιάς της, Traudl Engelhorn-Vechiatto, υπολογίστηκε από το αμερικανικό περιοδικό Forbes σε 4,2 δισεκατομμύρια δολάρια (3,3 δισεκατομμύρια λίρες, 3,8 δισεκατομμύρια ευρώ).
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Traudl Engelhorn-Vechiatto, ήταν γνωστή φιλάνθρωπος, η οποία κατά τη διάρκεια της ζωής της, υποστήριξε έναν μεγάλο αριθμό ιδρυμάτων.
“Αν οι πολιτικοί δεν κάνουν τη δουλειά τους και δεν αναδιανέμουν, τότε πρέπει να αναδιανείμω τον πλούτο μου η ίδια“, εξήγησε η Engelhorn στη δήλωσή της.
“Πολλοί άνθρωποι αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα με μια δουλειά πλήρους απασχόλησης και πληρώνουν φόρους για κάθε ευρώ που κερδίζουν από την εργασία. Το βλέπω αυτό ως αποτυχία της πολιτικής, και αν η πολιτική αποτύχει, τότε οι πολίτες πρέπει να το αντιμετωπίσουν οι ίδιοι”.
Έφτασαν οι πρώτες προσκλήσεις
Την Τετάρτη, 10.000 προσκλήσεις, που απευθύνονταν σε τυχαία επιλεγμένους αυστριακούς πολίτες άρχισαν να καταφθάνουν στα γραμματοκιβώτια της Αυστρίας.
Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία της Engelhorn, γνωστή ως “Good Council for Redistribution”, μπορούν να εγγραφούν ηλεκτρονικά ή τηλεφωνικά.
Από αυτό το αρχικό δείγμα των 10.000 Αυστριακών που είναι όλοι ηλικίας άνω των 16 ετών, θα επιλεγούν 50 άτομα και 15 αναπληρωματικά μέλη.
Σύμφωνα με τον Christoph Hofinger, Διευθύνων Σύμβουλο του Ινστιτούτου Foresight που υποστηρίζει την πρωτοβουλία, το συμβούλιο για την αναδιανομή των χρημάτων της κληρονόμου θα αποτελείται από 50 άτομα “από όλες τις ηλικιακές ομάδες, ομοσπονδιακές πολιτείες, κοινωνικές τάξεις και υπόβαθρα”.
Η ομάδα θα κληθεί να “συνεισφέρει τις ιδέες της προκειμένου να βρεθούν από κοινού λύσεις προς το συμφέρον του κοινωνικού συνόλου”, δήλωσε χαρακτηριστικά.
Οι πολίτες θα λάβουν μέρος σε μια σειρά συναντήσεων που θα πραγματοποιηθούν στο Σάλτσμπουργκ με ακαδημαϊκούς και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους.
Οι διοργανωτές τονίζουν ότι στις συναντήσεις θα υπάρχει βοήθεια με τα παιδιά και διερμηνείς θα είναι διαθέσιμοι εάν χρειαστεί.
Επιπλέον, τα έξοδα ταξιδίου θα καλυφθούν και οι συμμετέχοντες θα λάβουν 1.200 ευρώ για κάθε Σαββατοκύριακο που θα παρευρεθούν στις συναντήσεις.
“Υπηρεσία στη δημοκρατία”
Η Engelhorn πιστεύει ότι οι συζητήσεις της ομάδας των πολιτών θα είναι μια «υπηρεσία στη δημοκρατία» και γι’ αυτό θα πρέπει να αποζημιωθούν καταλλήλως για αυτό.
«Δεν έχω κανένα δικαίωμα βέτο», σημείωσε.
“Θέτω τα περιουσιακά μου στοιχεία στη διάθεση αυτών των 50 ανθρώπων και τους εμπιστεύομαι”, πρόσθεσε.
Εάν δεν μπορέσουν να καταλήξουν σε μια “ευρέως υποστηριζόμενη” απόφαση για το τι να κάνουν με τα χρήματα, τότε τα χρήματα επιστρέφουν στην Engelhorn.
Ωστόσο, δεν είναι ξεκάθαρο ποιο ποσοστό της κληρονομιάς της παραχωρείται, αν και το 2021 είπε ότι ήθελε να μοιράσει τουλάχιστον το 90% της επειδή δεν είχε κάνει τίποτα για να το κερδίσει και απλώς υπήρξε τυχερή σε μια “λοταρία” κατά τη γέννησή της.
Η δική της ομάδα, δεν έχει επιβεβαιώσει το ποσό που κρατάει η ίδια, αν και είπε ότι διατηρεί κάποιο είδος οικονομικού αποθέματος.
Ποιοι ζητούν επαναφορά του φόρου κληρονομιάς και ποιοι αντιδρούν
Δεκαέξι χρόνια μετά την κατάργηση του φόρου κληρονομιάς στην Αυστρία, οι Σοσιαλδημοκράτες της αντιπολίτευσης ζητούν να αποκατασταθεί.
Ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών Αντρέας Μπάμπλερ, ανέφερε στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ORF την πρόθεσή του να επαναφέρει προς συζήτηση το θέμα, μετά τις επόμενες εκλογές στην Αυστρία, οι οποίες θα διεξαχθούν αργότερα φέτος.
Εντούτοις, το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, το οποίο είναι επί του παρόντος ο ανώτερος εταίρος στην κυβέρνηση συνασπισμού της Αυστρίας με τους Πράσινους, απέρριψε την πρότασή του.
“Θέλει να επιβαρύνει περαιτέρω τους ανθρώπους στη χώρα μας με την έκκλησή του για επαναφορά του φόρου περιουσίας και κληρονομιάς. Στο Λαϊκό Κόμμα, απορρίπτουμε τους νέους φόρους· οι άνθρωποι πρέπει να έχουν περισσότερα καθαρά έσοδα“, υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας του, Κρίστιαν Στόκερ, σχολιάζοντας το αίτημα του Μπάμπλερ.
Πηγή: BBC
Διαβάστε επίσης:
Τζον Κατσιματίδης: Προήγαγε τον γιο του σε πρόεδρο της «αυτοκρατορίας» των $7 δισ.
Τσεν Τιανκιάο: Από το online gaming, μεγαλογαιοκτήμονας στις ΗΠΑ και…δισεκατομμυριούχος
Η πολυτέλεια σε δημοπρασία: Ρολόγια, κοσμήματα, τσάντες για λίγους
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Δ. Καλαντώνη: Η ιστορία πίσω από την «Εξέλιξη Ζωής», οι δράσεις και οι στόχοι
- Attica Bank: Ανοίγει το παιχνίδι του ανταγωνισμού στις χρεώσεις
- Οι Έλληνες εφοπλιστές παρήγγειλαν εφέτος 230 πλοία – Ποιοι ναυπηγούν και ποιοι πούλησαν και αγόρασαν πλοία
- Άμεση Ανάλυση: Τι συμβαίνει με Optima Bank, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, Profile, JP Morgan, MicroStrategy, Nike