ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η 31χρονη, δεν ασχολήθηκε ποτέ με τον πλούτο που την περιέβαλλε καθώς μεγάλωνε. Σύμφωνα με την ίδια, πάντα θεωρούσε ότι η περιουσία που κληρονόμησε από τον Φρίντριχ Ένγκελχορν, τον ιδρυτή του γερμανικού χημικού γίγαντα BASF SE τον 19ο αιώνα, ήταν χρήματα της οικογένειάς της και όχι δικά της.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η περιουσία της γιαγιάς της, Traudl Engelhorn-Vechiatto, υπολογίστηκε από το αμερικανικό περιοδικό Forbes σε 4,2 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η Traudl Engelhorn-Vechiatto, ήταν γνωστή φιλάνθρωπος, η οποία κατά τη διάρκεια της ζωής της, υποστήριξε έναν μεγάλο αριθμό ιδρυμάτων.
Ώσπου το 2022, μετά θάνατον της δισεκατομμυριούχου γιαγιάς της, μια περιουσία άνω των 25 εκατομμυρίων ευρώ, πέρασε στα χέρια της Marlene, η οποία υποστηρίζει ότι έπρεπε να σκεφτεί πώς θα την διαχειριζόταν.
Είχε ήδη ιδρύσει τότε την ομάδα TaxMeNow, ανακαλύπτοντας μια κοινότητα διαφόρων προοδευτικών ομάδων για πλουσίους με “ενοχές”, όπως οι υποστηρικτές της αναδιανομής πλούτου “Resource Justice” και οι “Patriotic Millionaires”.
Austrian heiress Marlene Engelhorn announces plan for €25m giveaway https://t.co/A7RX64e9eM
— BBC News (World) (@BBCWorld) January 10, 2024
Έτσι, γεννήθηκε μια παράξενη ιδέα: Η Engelhorn αποφάσισε να αφήσει 50 αγνώστους να αποφασίσουν την τύχη της περιουσίας της.
Αυτοί οι άγνωστοι, που ζουν όλοι στην πατρίδα της Engelhorn, την Αυστρία, θα συναντηθούν για πρώτη φορά αυτό το Σαββατοκύριακο σε ένα ξενοδοχείο στο Σάλτσμπουργκ.
Στόχος οι συζητήσεις για την ανισότητα του πλούτου
Με την ονομασία “Guter Rat”, ή “Good Council”, οι πολίτες επιλέχθηκαν μέσω μιας στατιστικής διαδικασίας που διεξήγαγε η ερευνητική ομάδα Foresight και επιλέχθηκαν ως προς την τοποθεσία, την ηλικία, τη φυλή, το κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο και άλλους δημογραφικούς παράγοντες.
Στόχος της Engelhorn, δεν είναι μόνο να χαρίσει 25 εκατομμύρια ευρώ, αλλά και να πυροδοτήσει συζητήσεις για την ανισότητα του πλούτου.
Παράλληλα, δηλώνει απογοητευμένη που τα απροσδόκητα κέρδη της δεν φορολογήθηκαν, καθώς η Αυστρία κατάργησε τον φόρο κληρονομιάς της το 2008, ενώ δεν βλέπει σωστό τον παραδοσιακό τρόπο φιλανθρωπίας, διότι εξακολουθεί να της δίνει υπερβολική δύναμη.
“Είμαι μόνη, οπότε αυτή είναι μια τεράστια ανακούφιση, γνωρίζοντας ότι η διαδικασία αναδιανομής είναι πολύ πιο νόμιμη και δημοκρατική από ό,τι θα μπορούσα ποτέ να την κάνω εγώ”, ανέφερε σε μια συνέντευξή της.
Η προσέγγιση της Engelhorn, αποτελεί ηχηρό παράδειγμα της αλλαγής των τρόπων με τους οποίους οι κληρονόμοι του δυναστικού πλούτου επιλέγουν διαφορετικό δρόμο από τις προηγούμενες γενιές.
Ο πρόγονός της Engelhorn άφησε την BASF στα τέλη του 19ου αιώνα και επένδυσε την περιουσία του στην Boehringer Mannheim, η οποία αγοράστηκε από τον ελβετικό φαρμακευτικό κολοσσό Roche Holdings για 11 δισεκατομμύρια δολάρια το 1998.
Μέρος της επιθυμίας της Engelhorn, είναι να δώσει την περιουσία της που προήλθε από “φορολογικά κενά”, τα οποία χρησιμοποίησε η οικογένειά της κατά τη διάρκεια αυτής της πώλησης.
“Η γνώση του τρόπου με τον οποίο συσσωρεύτηκε ο πλούτος σε αυτές τις εταιρείες και μέσω αυτών στην οικογένειά μου, ενίσχυσε την πεποίθησή μου ότι ο ακραίος πλούτος ως εξουσία πρέπει να ρυθμιστεί διαφορετικά”, δηλώνει χαρακτηριστικά η ίδια.
“Ανυπομονώ να με φορολογήσει η κυβέρνησή μου”
Η Engelhorn μεγάλωσε πηγαίνοντας σε ιδιωτικά σχολεία και στη συνέχεια στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης, όπου σπούδασε γερμανική λογοτεχνία και φιλολογία.
Σκέφτηκε την ιδέα αφού διάβασε για τις συνελεύσεις πολιτών, ένα δημοκρατικό εργαλείο που κερδίζει δημοτικότητα στην Ευρώπη.
Ελλείψει φορολογίας, φαινόταν ο πιο ισότιμος τρόπος να μοιραστεί τον πλούτο της.
“Ανυπομονώ να με φορολογήσει η κυβέρνησή μου. Δεν πρόκειται να το κάνει σύντομα. Αλλά χρειαζόμαστε αυτόν τον πλούτο για να αναδιανεμηθεί στην κοινωνία”, λέει.
Η ιδέα ανακοινώθηκε τον Ιανουάριο, όταν η ομάδα “Guter Rat”, με τη βοήθεια της Foresight, έστειλε προσκλήσεις σε 10.000 τυχαία επιλεγμένους ανθρώπους σε όλη την Αυστρία ηλικίας άνω των 16 ετών.
Μάλιστα, η Engelhorn έδωσε και συνέντευξη Τύπου ανακοινώνοντας το εγχείρημα, έτσι ώστε οι άνθρωποι να μην σκεφτούν ότι μπορεί να υπάρχει κάποια απάτη πίσω από αυτό.
Η απάντηση ήταν άμεση: Μέσα στις δύο πρώτες ημέρες ελήφθησαν 700 e-mails από άτομα που είχαν ενημερωθεί για το σχέδιο, με πολλούς να μοιράζονται τις δικές τους ιδέες για το πώς να ξοδέψουν τα χρήματα, ανέφερε η Alexandra Wang, η οποία ηγείται του project.
Σημειώνεται ότι η Wang και η Engelhorn γνωρίστηκαν όταν η χρυσή κληρονόμος δώρισε χρήματα σε μια προοδευτική αυστριακή δεξαμενή σκέψης με επικεφαλής την Wang.
Από τα 10.000 άτομα στα οποία στάλθηκε η πρόσκληση, τα 1.424 προχώρησαν σε εγγραφή συμμετοχής, ένα ασυνήθιστα υψηλό ποσοστό ανταπόκρισης, δήλωσε ο Martin Haselmayer, ερευνητής στην Foresight.
Ένα ποσοστό από 5% έως 7% είναι φυσιολογικό, επεσήμανε.
Μέχρι το καλοκαίρι το project
Τα 50 άτομα που τελικά επιλέχθηκαν, θα συναντηθούν συνολικά έξι φορές από τώρα έως τον Ιούνιο.
Οι δύο πρώτες συγκεντρώσεις θα είναι κυρίως εκπαιδευτικές: Αυτό το Σαββατοκύριακο, οι συμμετέχοντες, αφού λάβουν τις σχετικές πληροφορίες, θα εγκατασταθούν στο ξενοδοχείο του Σάλτσμπουργκ, όπου θα ενημερωθούν από δύο οικονομολόγους για τον τρόπο διανομής πλούτου.
Το δεύτερο Σαββατοκύριακο θα περιλαμβάνει μια ευρύτερη συζήτηση για το πώς πρέπει να είναι μια δίκαιη κοινωνία, σημείωσε η Wang, η οποία ελπίζει ότι το έργο θα δημιουργήσει έναν οδικό χάρτη και για άλλους ανθρώπους.
“Ελπίζω το project να εμπνεύσει μερικούς ανθρώπους εκεί έξω να ξανασκεφτούν τις αξίες τους”, τόνισε.
Από το τρίτο Σαββατοκύριακο και μετά, οι συμμετέχοντες θα ορίσουν πραγματικά τη μοίρα των χρημάτων της Engelhorn, προσπαθώντας έως το καλοκαίρι να αποφασίσουν τι θα κάνουν με τα 25 εκατομμύρια ευρώ της.
Παρακολουθείστε ομιλία της Engelhorn σε Tedx για την φορολόγηση με τίτλο “Το πιο δημοκρατικό σας βήμα”.
Σε περίπτωση που τα 50 μέλη δεν καταφέρουν να συμφωνήσουν για το πού πρέπει να πάνε τα χρήματα, θα της επιστραφούν.
Ωστόσο, η ίδια και η Wang δεν περιμένουν να συμβεί κάτι τέτοιο.
Παρόλο που η Engelhorn παραμένει το κεντρικό πρόσωπο της ιδέας, σημειώνει ότι δεν συμμετέχει πλέον στη διαδικασία.
Όμως, σε μια σύντομη ομιλία της το πρώτο Σαββατοκύριακο, θα ευχαριστήσει όλους τους συμμετέχοντες.
“Το πιο σημαντικό πράγμα για μένα είναι η δημόσια συζήτηση για τον πλούτο και την ισότητα, δεν δίνω τόσο σημασία στο αποτέλεσμα”, επισημαίνει η Engelhorn.
Διαβάστε επίσης:
Marlene Engelhorn: Ποια είναι η «χρυσή» κληρονόμος που χαρίζει 25 εκατ. ευρώ
Μπερνάρ Αρνό: Τιμήθηκε από τον Μακρόν με το κορυφαίο παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής
Luisa World επί PANsik: Πώς αναβαθμίζουν την αγορά μόδας
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Νέα δεδομένα στην αντιμετώπιση παχυσαρκίας και διαβήτη
- ΣΕΛΠΕ: Στόχος μας είναι όλα τα μέλη να χτίσουμε μία ισχυρή κοινότητα – Η λιανική είναι η βιτρίνα της επιχειρηματικότητας
- Το story της Pam Bondi, της δικηγόρου του Τραμπ με τις αμφιλεγόμενες θέσεις που γίνεται υπουργός Δικαιοσύνης
- Μητσοτάκης: Το Δημόσιο θα αναλάβει την πλήρη αποκατάσταση της πολυκατοικίας στους Αμπελόκηπους