• Bons Vivants

    Μάντη Περσάκη: «Είμαστε η μόνη αλυσίδα πιλάτες στην Ελλάδα»

    Μάντη Περσάκη: «Είμαστε η μόνη αλυσίδα πιλάτες στην Ελλάδα»

    Μάντη Περσάκη


    Έχοντας εκπαιδευτεί σε διάφορες σχολές χορού, στούντιο πιλάτες και γυμναστήρια, η υπογράφουσα ξαφνιάστηκε με τον πληθυσμό και την οργάνωση του στούντιο Pilates by Mandy and more στο Νέο Ψυχικό.

    Επρόκειτο μόνο για μία από τις οκτώ συνολικά αίθουσες με την ίδια επωνυμία και έτσι δημιουργήθηκε το ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη (επιχειρηματική) συζήτηση με την ιδρύτρια αυτών των αιθουσών, τη Μάντη Περσάκη…

    Ειδικά σήμερα που (όπως καταγράφουν έρευνες στο εξωτερικό), η νέα γενιά (GEN Z) επενδύει μεγάλο μέρος του εισοδήματός της στην καθημερινή εκγύμναση.

    «Μόνο γρήγορα δεν το λες»

    …Τη διάσημη Μάντη Περσάκη, όπως έγινε γρήγορα αντιληπτό ύστερα από μικρή έρευνα, πριν το ραντεβού. Διότι δεν εμφανίζεται μόνο στην τηλεόραση (Action24) αλλά οι ακόλουθοί της στα σόσιαλ μίντια αρκούν για να δημιουργεί εμπορικές συνεργασίες με διάφορες εταιρείες.

    Από τα οκτώ γυμναστήρια πιλάτες, τα τρία παραμένουν δικά της (Νέα Σμύρνη, Ελληνικό, Άλιμος) και τα υπόλοιπα λειτουργούν ως φραντσάιζ (Νέο Ψυχικό, Νέα Μάκρη, Κορυδαλλός, Πεύκη, Μεσολόγγι).

    Η Μάντη Περσάκη σε ηλικία τριάντα πέντε ετών, μητέρα δύο παιδιών στην προεφηβεία, η μοναδική με τίτλο πανεπιστημίου, διδάκτωρ στο ΕΚΠΑ, έχει πετύχει πολλά και ετοιμάζεται για πολύ μεγαλύτερα. Παρότι δημιουργείται η εντύπωση ότι από τα φοιτητικά της χρόνια μέχρι σήμερα, όλα χτίστηκαν πολύ γρήγορα, εκείνη διορθώνει: «Έχουμε ρίξει τόση πολλή δουλειά που μόνο γρήγορα δεν το λέει κανείς».

    Στο Μεσολόγγι

    Το οικονομικό μοντέλο

    Το κυριότερο που αποσαφηνίστηκε με τη συγκεκριμένη συνέντευξη (που παραχώρησε μέσα στο ωραίο της αυτοκίνητο και διακόπτοντας συνέχεια τη ροή για να μιλήσει με συναδέλφους), σχετίζεται με το οικονομικό της μοντέλο.

    «Είμαστε η μοναδική καθαρόαιμη αλυσίδα Pilates στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει άλλη αλυσίδα πιλάτες στην Ελλάδα», τονίζει η Μάντη Περσάκη.

    Ξεκίνησε από πολύ νωρίς τη μελέτη του σώματος, ούσα πρωταθλήτρια κολύμβησης.

    «Στην ομάδα του Παλαιού Φαλήρου, ύστερα στην ομάδα της Βουλιαγμένης και αμέσως μετά είχα άνευ για τα ΤΕΦΑ και λόγω διάκρισης. Είχα περάσει στο Οικονομικό στην Πάτρα, αλλά επειδή όλη μου η ζωή ήταν συνυφασμένη με τον αθλητισμό, επέλεξα τα ΤΕΦΑ», διευκρινίζει η ίδια.

    Υπήρχε λοιπόν εξ απαλών ονύχων αυτή η σχέση οικονομικών και αθλητισμού.

    Η αλυσίδα Pilates by Mandy and More αναπτύχθηκε ραγδαία ως αποτέλεσμα αυτής της διττής βάσης: Εμβάθυνση στη σωματική μελέτη και ενδελεχές οικονομικό μοντέλο. Και τα δύο με πυρήνα την Μάντη Περσάκη.

    Η Μάντη στο πλατώ του Action24 το βράδυ των ευρωεκλογών

    Αυτό είναι το μυστικό

    Αλλά πώς ξεκίνησε η επιχειρηματική της δράση;

    «Με το που τελείωσα τις σπουδές, δημιούργησα μέσα σε μια σχολή πολεμικών τεχνών το μπραντ μου», εξηγεί εκείνη.

    Πολύ σύντομα, μέσα σε δύο τρεις μήνες, απέκτησα έναν πάρα πολύ μεγάλο αριθμό μαθητών σε δύο σημεία -στον Άγιο Δημήτριο και στο Ελληνικό-, οπότε δεν γινόταν να συστεγάζομαι.

    Με βοήθησαν οι γονείς μου και άνοιξα το πρώτο γυμναστήριο. Αγόρασα το ακίνητο στη Νέα Σμύρνη και έτσι υπήρχε κάτι πολύ σταθερό. Εκεί ήταν η βοήθεια των γονιών μου.

    Και κάτι ακόμη: Βοήθησε πολύ το γεγονός ότι η μητέρα μου είναι λογίστρια.

    Αλλά έχουμε και άλλους λογιστές. Επίσης, μέσα στα χρόνια, έχω ανθρώπους που έχουν πάρει franchise και ασχολούνται οι ίδιοι με οικονομικά και τα λογιστικά. Οι επιχειρηματίες αυτοί δεν είναι αθλητές.

    Νομίζω ότι αυτό είναι το μυστικό».

    Όχι ότι δεν έχω πετυχημένους γυμναστές.

    Αλλά ο λόγος που στην αρχή δεν τους επέλεγα ήταν ότι δεν ήθελα να αλλοιωθεί η μεθοδολογία μου. Γιατί ο κάθε γυμναστής μπορεί να θεωρούσε ότι “θα το κάνω όπως θέλω εγώ”».

    Άρα, εν πρώτοις, σφιχτός έλεγχος.

    Μοντέλο εκγύμνασης

    Ύστερα, η εμπορική επωνυμία Pilates by Mandy and more ξεχωρίζει και για το μοντέλο εκγύμνασης πιλάτες που εφαρμόζει.

    Παραμένει μοναδικό, ευπώλητο και αποτελεσματικό.

    Η Μάντη Περσάκη επισημαίνει ότι «είναι η μεθοδολογία όπως μας την παρέδωσε ο Γιόζεφ Πιλάτες». Αλλά ο ίδιος δεν υπήρξε γυμναστής, φυσικοθεραπευτής ή πτυχιούχος σε κάτι. Ήταν εμπειρικός άνθρωπος, χωρίς τη δυνατότητα να εκπονήσει προπονητικό πλάνο. Η μέθοδός του   συστηματοποιήθηκε από γυμναστές, εργασιολόγους, φυσικοθεραπευτές, ακαδημαϊκούς.

    «Αυτό που ξεχωρίζει τη μεθοδολογία μου σε σχέση με άλλες είναι ότι βασίζεται στο διδακτορικό μου».

    Επίσης, όπως προσθέτει, «δεν υπάρχει κάποια άλλη στην Ευρώπη που να βασίζεται σε ακαδημαϊκό πρωτόκολλο. Δεν γνωρίζω κάποιον που να έχει μελετήσει επί οκτώ χρόνια τη μεθοδολογία με αρχή, μέση και τέλος, σε συγκεκριμένο πληθυσμό διερευνώντας τις εκάστοτε βελτιώσεις».

    Αμέσως μόλις ξεκίνησε τις σπουδές της στο πανεπιστήμιο, η Μάντη Περσάκη γνώρισε διάφορες τεχνικές και αμέσως ξεχώρισε το πιλάτες ως μορφή άσκησης χωρίς αντενδείξεις.

    «Μελέτησα όλους τους χώρους από τους οποίους προέρχεται το πιλάτες: Τις πολεμικές τέχνες, το χορό, την ενόργανη γυμναστική, τη ρυθμική γυμναστική, τη φυσικοθεραπεία. Και ξεκίνησα μια μελέτη μόνη μου με τους καθηγητές που εξειδικεύονταν στον εκάστοτε χώρο, γιατί καμία μεθοδολογία δεν είναι παρθενογέννηση».

    Το ακαδημαϊκό υπόβαθρο

    Στη συνέχεια, στο μεταπτυχιακό στο ΕΚΠΑ, πραγματοποίησε συγκριτική μελέτη για τις βελτιώσεις της άσκησης μέσα και έξω από το νερό σε σχέση με τα μυοσκελετικά προβλήματα.

    «Και είχαμε πολύ καλύτερες βελτιώσεις ακόμα και συγκριτικά με το νερό, που θεωρείται ότι έχει πολύ καλά αποτελέσματα στο κομμάτι της αποκατάστασης».

    Ύστερα ακολούθησε διδακτορικό στο ΕΚΠΑ, στο Τμήμα Νοσηλευτικής της Ιατρικής Σχολής

    Αμφότερα το μεταπτυχιακό και διδακτορικό της επικεντρώθηκαν στο κατά πόσο το πιλάτες βελτιώνει όλες τις παραμέτρους της φυσικής κατάστασης.

    Έτσι, στο Νew York College -πρωτοποριακά- προστέθηκε το πιλάτες ως μάθημα μέσα στο πρόγραμμα, και το διδάσκει η Μάντη Περσάκη αφού κατέχει ανώτατο πανεπιστημιακό τίτλο.

    «Είναι πολύ λίγοι αυτοί που κάνουν διδακτορικό στο πιλάτες. Στην Ελλάδα δεν γνωρίζω κάποιον άλλον για να είμαι ειλικρινής. Τώρα αν μου διαφεύγει κανείς, δεν το γνωρίζω», διευκρινίζει η Μάντη Περσάκη.

    «Πρώτα ο Θεός ετοιμάζω και κάτι στο ΕΚΠΑ, που θα ανακοινωθεί σύντομα».

    Με καθηγητές στο New York College όπου διδάσκει

    «Αν δεν ρισκάρεις δεν θα πάρεις στο επιχειρείν»

    Αυτό που επίσης διαφέρει στο Pilates by Mandy σχετίζεται και με τις ώρες που παραμένει ανοιχτό και με τον ασίγαστο ρυθμό των μαθημάτων.

    Στα στούντια τα μαθήματα διαδέχονται το ένα το άλλο από το πρωί στις επτά ως το βράδυ και η εισροή του κόσμου εναλλάσσεται συνεχώς. Τουλάχιστον στο Νέο Ψυχικό, υπάρχουν δύο αίθουσες. Όταν η πρώτη γεμίζει, λειτουργεί συμπληρωματικά η δεύτερη.

    «Για να έχει κάποιος ανοιχτό κάποιο στούντιο όλη μέρα και να πάρει αυτό το ρίσκο, πρέπει να είναι πολύ σίγουρος», επισημαίνει η Μάντη Περσάκη.

    «Αυξάνεις τα έξοδά σου έχοντας πολλές ώρες. Όμως, πρέπει να καταλάβει ο κάθε επιχειρηματίας ότι αν δεν ρισκάρει, δεν θα πάρει. Άμα δεν δώσεις, δεν θα πάρεις στο επιχειρείν.

    Οπότε με το να ανοίγεις λίγες ώρες, είσαι σίγουρα πιο ασφαλής όσον αφορά στα έξοδα, αλλά δεν είναι εύκολο να φέρεις έσοδα.

    Εμείς πουλάμε υπηρεσία, δεν πουλάμε προϊόν. Άμα δεν πουλήσεις αρκετές υπηρεσίες, πώς θα μαζέψεις κόσμο;».

    «Αν ασχοληθείς δεν υπάρχει περίπτωση να μην πετύχεις»

    Το franchise του Pilates by Mandy παραμένει «προσιτό και όλο το στήσιμο του μοντέλου είναι κάτι που μπορεί να κάνει και ο μέσος Έλληνας και να έχει μια δουλειά στο όνομα του. Αρκεί να είναι από πάνω από τη δουλειά του.

    Δεν πιστεύω ότι κάποιος μπορεί να έχει επιχείρηση και να μην ασχολείται με αυτή. Όταν λέω από πάνω δεν εννοώ να έχει φυσική παρουσία μέχρι το βράδυ, αλλά να ασχολείται, και να το θέλει. Αν ασχοληθείς, δεν υπάρχει περίπτωση να μην πετύχεις. Είμαι κάθετη σε αυτό».

    «Όσο το δουλεύεις, θα σου δίνει»

    Οπότε βρίσκοντας ανθρώπους που παίζουν το οικονομικό κομμάτι στα δάχτυλα, εκείνη επικεντρώνεται στην προπονητική.

    «Στα franchise εγώ τους διδάσκω τη μεθοδολογία και είναι απαραίτητο να κάνουν μόνο αυτή. Δεν επιτρέπεται να κάνουν κάτι διαφορετικό», τονίζει η Μάντη Περσάκη.

    Υπάρχουν μαγαζιά με μεγάλες διαφορές στον τζίρο. «Σχετίζεται με το πόσο το τρέχει ο καθένας. Δεν υπάρχει ταβάνι. Όσο το δουλεύεις θα σου δίνει. Και όσο πηγαίνεις με τη μεθοδολογία και τα manual και δεν παρασύρεσαι και ακούς αυτόν που ξέρει, θα σου βγει».

    Navarino Challenge

    Ο τεράστιος τσακωμός

    Η Μάντη Περσάκη υπήρξε σχολαστική εξαρχής.

    «Οι χώροι μας είναι όλοι αδειοδοτημένοι», προσθέτει η Μάντι Περσάκη. «Όταν εγώ αδειοδότησα το γυμναστήριό μου, ήμουν το νούμερο είκοσι πέντε στην Ελλάδα. Που σημαίνει ότι ως επί το πλείστον είναι παράνομα. Ή ότι έχουν άδειες τύπου χώρου ευεξίας», παρατηρεί.

    Η αδειοδότηση έχει σημασία πρωτίστως (αλλά όχι μόνο) για τους λόγους ασφαλείας.

    Τέλος, η Μάντη Περσάκη θέλει να αναφερθεί στον «τεράστιο τσακωμό στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή, ανάμεσα στους φυσικοθεραπευτές και τους γυμναστές».

    Πού ανήκει το πιλάτες;

    «Το πιλάτες είναι μορφή άσκησης. Δεν πρέπει να ξεπερνά κανείς τα όρια του άλλου. 

    Ο γιατρός είναι γιατρός. Ο φυσικοθεραπευτής κάνει φυσικοθεραπεία και πρέπει να φτάνει μέχρι εκεί που δεν πονάει ο ασθενής.

    Ο γυμναστής αναλαμβάνει όταν τελειώνει η δουλειά του φυσικοθεραπευτή.

    Το πιλάτες μπορεί να γίνει εργαλείο στα χέρια των φυσικοθεραπευτών, όταν ξέρουν πώς να το χρησιμοποιήσουν.

    Όχι να παίρνουν έναν ασκούμενο απλά και μόνο επειδή δεν θέλουν να φύγει όταν τελειώσει τις φυσικοθεραπείες του. Εκτός και αν ανοίξουν γυμναστήριο. Πρέπει να είναι ευδιάκριτα τα όρια, και ο καθένας να κάνει τη δουλειά του σωστά».

    Τα όνειρα

    Η Μάντη Περσάκη πρόδηλα έχει επενδύσει ψυχή και σώμα στο πιλάτες ενώ από νωρίς εργάστηκε  εθελοντικά, πράγμα που κατά καιρούς επαναλαμβάνει. Ακόμη και σήμερα επισκέπτεται ανθρώπους με μυοσκελετικά προβλήματα.

    Ασχολείται ακόμη και με το κομμάτι του αθλητικού τουρισμού, «με βασιλιά το Νavarino Challenge», πάνω από δέκα χρόνια. Η διοργάνωση ανήκει στην Active Media. Εκτός του Santorini experience εδώ και πολλά χρόνια τρέχει και τη δική της προπονητική διοργάνωση στο The Ranch στο Σοφικό Κορινθίας.

    Η Μάντη Περσάκη δεν ένιψσε ποτέ κορεσμό, «λατρεύει» το πιλάτες.

    «Το όνειρο μου είναι να βγω έξω από τα σύνορα και συνήθως τα όνειρα μου τα κάνω πραγματικότητα».



    ΣΧΟΛΙΑ