• Bons Vivants

    Λιούκ Έντουαρντ Χολ: Αέρας Αγγλίας στην Πάτμο με τη Breeder

    Λιούκ Έντουαρντ Χολ: Αέρας Αγγλίας στην Πάτμο με τη Breeder

    Λιούκ Έντουαρντ Χολ


    Ο Λιούκ Έντουαρντ Χολ επισκέπτεται την Πάτμο, το πιο πνευματικό και διεθνές από όλα τα ελληνικά νησιά, με την γκαλερί The Breeder. Η έκθεσή του I Walk Over the Mountains and the Waves αντλεί έμπνευση από τον ρομαντικό ποιητή Πέρσι Σέλεϊ (Percy Bysshe Shelley -και όχι Σέλλεϋ) και το ποίημα Ύμνος στον Απόλλωνα (1824). Ο δημοφιλής βρετανός καλλιτέχνης ενσταλάζει το αεράκι της καινοτομίας, τη δροσιά, τη γνησιότητα που χρειάζεται η τέχνη και το ελληνικό καλοκαίρι.

    Πρόκειται για πηγαία καλλιτεχνική φύση, με την κεραία της αισθητικής ευαισθητοποιημένη στο έπακρο. Εξού και ο Λιουκ Έντουαρντ Χολ ταιριάζει με τη μεταμοντέρνα ρευστότητα της τέχνης, με τη θόλωση των διαχωριστικών γραμμών και των αυστηρών κατηγοριοποιήσεων. Ο Λιουκ Έντουαρντ Χολ απλά δημιουργεί ό,τι τον εξιτάρει, ακόμη και συνειρμικά θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει. Με το ποιητικό του βλέμμα να αναπλάθει τα φαινόμενα της ζωής.

    Τα οράματα της Αποκάλυψης

    Εν προκειμένω, η σύνδεση της έκθεσης με την ποίηση και την Πάτμο, αναδεικνύει πρόδηλα το χαλκέντερο νήμα ανάμεσα στην τέχνη, τη φύση και την πνευματικότητα.

    Οι ζωγραφικές συνθέσεις του Λιούκ Έντουαρντ Χολ συλλαμβάνουν τη μεταφυσική ενέργεια που διαχέεται από το μοναστήρι σε ολόκληρο το νησί. Αυτή η μυστικιστική ατμόσφαιρα που δεσμεύει τους πιο απαιτητικούς ταξιδευτές, όπως παρατηρεί στο κείμενό του ο Στάθης Βαμβακίδης (εκ των ιδιοκτητών της Breeder).

    Τα έργα του καλλιτέχνη πνευματώνονται από το νησί όπου ο Ιωάννης εμποτίστηκε με τα οράματα της Αποκάλυψης. Επιτρέπουν στον Λιούκ Έντουαρντ Χολ μία πιο ενδελεχή μελέτη του Χριστιανισμού και της αισθητικής του.

    Διακρίνει κανείς στις συνθέσεις του μορφές αγίων και αρχαγγέλων. Μυθικά πρόσωπα συμπλέουν με καθημερινούς διαβάτες. Ψαράδες, κολυμβητές, ταξιδιώτες -τα κύτταρα του νησιού. Το μπανάλ με το πνευματικό και το καθαγιασμένο, το όνειρο με τον ρεαλισμό, ωθούν το θεατή να συμμετέχει συναισθηματικά στο έργο του.

    Η Πάτμος και η ιστορία της τροφοδοτούν τις συνθέσεις του. Αναμνήσεις, στιγμιότυπα, πορτρέτα, η τοπική γεωγραφία εμποτίζουν τα ταμπλότου. Το παραδοσιακό στοιχείο συνυπάρχει με την αγγλοσαξονική του έμπνευση καθώς και την παράδοση της πλούσιας φύσης που θάλλει στο δικό του νησί. Αυτή η ιδιάζουσα συνύπαρξη πυροδοτεί ερωτισμό, ζωντάνια, λυρισμό.

    Ο ύμνος

    Ο τίτλος της έκθεσης συγγενεύει και με τους στίχους του Σέλεϊ (που είχε μελετήσει και τον Πλάτωνα) στο ποίημα Ύμνος στον Απόλλωνα (Hymn of Apollo, 1824):

    Then I arise, and climbing Heaven’s blue dome,
    I walk over the mountains and the waves,
    Leaving my robe upon the ocean foam;
    My footsteps pave the clouds with fire; the caves
    Are filled with my bright presence, and the air
    Leaves the green earth to my embraces bare.

    Μια παλιότερη μετάφραση του αποσπάσματος:

    Και τότε εγώ υψώνομαι στου ουρανού το δώμα
    περνάω πάνω από βουνά και κύματα π’ αφρίζουν,
    αφήνοντας πα’ στον αφρό το φωτεινό χιτώνα:
    ποδοπατώ τα σύννεφα και κάνω να σπιθίζουν·
    λάμπουν οι σκοτεινές σπηλιές στη φωτερή θωριά μου·
    ρίχνει τ’ αγέρι ολόγυμνη τη Γη στην αγκαλιά μου

    Το συνεχές όνειρο

    Ο Λιουκ Έντουαρντ Χολ χρησιμοποιεί θερμά χρώματα, ήπιους τόνους που όμως χρησιμοποιεί σε σχέδιο και γραμμές σχεδόν ακατέργαστες, σε πινελιές δυναμικές, που αποπνέουν παιδικό αυθορμητισμό, την ανεμελιά του ελληνικού καλοκαιριού.

    Και έτσι, όπως παρατηρεί ο Στάθης Βαμβακίδης, η έκθεση εξυμνεί το γεγονός της ζωής. Πρόκειται για κάτι σαν ζωντανό, συνεχές όνειρο.

    Ο Λιουκ Έντουαρντ Χολ έχει επιδείξει την έμπνευσή του σε έργα τόσο διαφορετικά μεταξύ τους όπως η εσωτερική διακόσμηση, το ντιζάιν, το σχέδιο μόδας, η εικονογράφηση βιβλίων, εστιατορίων, ξενοδοχείων, οι τοιχογραφίες.

    Έχει συνεργαστεί με τους οίκους Burberry, Lanvin, τις δημοπρασίες Christie’s, τη Βασιλική Ακαδημία Τεχνών (Royal Academy of Art) της Μεγάλης Βρετανίας, το μουσείο V&A, την εταιρεία Habitat.

    Παραμένει αρθρογράφος στο ένθετο των Financial Times, FT Weekend.

    To 2022, o Λιούκ Έντουαρντ Χολ ίδρυσε την εταιρεία Chateau Orlando με είδη σπιτιού και ρούχα.

    Επίσης έχει γράψει τρία βιβλία που εκδόθηκαν από έγκριτους οίκους (teNeues, Vendome, Penguin).

    Έχει παρουσιάσει έργα του στην The Breeder τρεις φορές (2021, 2022, 2023). Εκθέσεις του έχουν πραγματοποιηθεί σε σημαντικούς χώρους όπως στο πλαίσιο της Frieze στο Λονδίνο (2023) και στην γκαλερί Daniel Cooney Fine Art στη Νέα Υόρκη (2023).

    ‘Εκθεση

    Luke Edward Hall

    I Walk Over the Mountains and the Waves

    Διάρκεια 22 με 20 Αυγούστου 2024

    Παλιό Σχολείο, Χώρα Πάτμου

    Ώρες λειτουργίας: 19:00-00:00

    Με ραντεβού +30 6951083126

    Από την The Breeder με τη συνεργασία του Δήμου Πάτμου



    ΣΧΟΛΙΑ