«Η Λένα Κωνσταντάκου ενστικτωδώς κατάλαβε ότι για να γνωρίσει κανείς έναν τόπο πρέπει να επιστρέφει σε αυτόν ξανά και ξανά. Να καταλάβει τις αιχμές του, τις εποχές του, να μεγαλώσει εσωτερικά και εξωτερικά μαζί του, χρόνο με το χρόνο». Αυτά σημειώνει η αγγλίδα συγγραφέας και κριτικός τέχνης Τζοάνα Κρέσγελ στο φωτογραφικό λεύκωμα The extraordinary will take care of itself.

Τα φωτογραφικά έργα της Λένα Κωνσταντάκου που περιλαμβάνονται στο βιβλίο παρουσιάστηκαν στη φουάρ τέχνης The Other Art Fair (τον περασμένο Μάρτιο) που διοργανώνεται από το SaatchiArt.com στο Λονδίνο.

Στην Αγγλία, η φωτογραφία αποτελεί δημοφιλή και σημαντική μορφή τέχνης. Η Λένα Κωνσταντακάτου έζησε στο Λονδίνο πολλά χρόνια. Από τις σπουδές της μέχρι και πριν από περίπου δέκα χρόνια. Τότε αποφάσισε να αφήσει την παγκόσμια μητρόπολη και να μετοικίσει στο ήσυχο λιμάνι Ραφήνας. Σήμερα, αυτό αισθάνεται ως σπίτι της. Όμως, η φωτογραφική της αισθητική διατηρεί το διεθνές της ιδίωμα. Εξού και εκδόθηκε (σε περιορισμένο αριθμό πεντακοσίων αντιτύπων) από τον έγκριτο ολλανδικό οίκο τέχνης Lecturis. Έργα της παρουσιάζονται ακόμη στο Λονδίνο σε χώρους όπως το Idea Generation. Το 2021 διακρίθηκε για το έργο της από τα περίοπτα βραβεία Prix de la Photographie και International Photography Awards.

Το λεύκωμα όμως καθώς και η παράλληλη έκθεση ιχνηλατούν το προσωπικό ταξίδι που πραγματοποίησε η Λένα Κωνσταντάκου από το πολύβουο Λονδίνο στη γραφική Ραφήνα.

Ένα ταξίδι περισσότερο συναισθηματικό παρά γεωγραφικό, παρότι η τοπική θέση διατηρεί τη σημασία της. Η φωτογράφος προσπαθεί να συνδεθεί εκ νέου με τον καινούργιο τόπο, την ταυτότητά της σε αυτό το πλαίσιο, με την θάλασσα, με την κοινότητα και να διαπραγματευτεί τη θέση της σε αυτό το γεωγραφικό στίγμα τη συγκεκριμένη στιγμή της ζωής της.

Η ποίηση του μπανάλ

Όπως έχει η ίδια παρατηρήσει: «Ήθελα να γιορτάσω ό,τι έβλεπα και σε αντάλλαγμα πήρα πίσω μια ζωή γεμάτη ευγνωμοσύνη».

Ο τίτλος του βιβλίου δανείζεται στίχο από ποίημα του σύγχρονου αμερικανού ποιητή Γουίλιαμ Μάρτιν (William Martin), παραπέμποντας στην ευτυχία που κρύβεται όταν συμπλέει κανείς αρμονικά με την μπανάλ καθημερινότητα της ζωής. Η Λένα Κωνσταντάκου φωτογράφισε με ευγνωμοσύνη και έτσι «the ordinary took care of itself», η κοινοτοπία αποκάλυψε την μοναδική, ποιητική ομορφιά της.

Οι φωτογραφίες του βιβλίου μοιάζουν να έχουν προκύψει μέσα από ένα είδος πνευματικής δύναμης, συναισθηματικής αφομοίωσης μέσα στους ήχους, τις μυρωδιές, τους χρωματικούς τόνους, τους ανθρώπους που πρωταγωνιστούν στο χώρο. Προσκαλούν τον θεατή σε έναν ανάλογο διαλογισμό. Να αναλογιστεί τη μαγεία που κρύβεται στην απλότητα, το θεϊκό μέσα στην καθημερινότητα. Και έτσι δεν μπορεί παρά να μείνει θαμπωμένος μπροστά στη θαυμαστή ύπαρξη.

Το βιβλίο επιστεγάζει δέκα χρόνια ζωής στο λιμανάκι της Ραφήνας, που η Λένα Κωνσταντάκου εξερεύνησε με πάθος και παιδική περιέργεια. Ένα κορίτσι των μεγαλουπόλεων που θέλησε να συλλάβει τι σημαίνει να ζει κανείς κοντά στην φύση και πώς βιώνεται η γαλήνη στη ζωή. Στις σελίδες του λευκώματος ανακαλύπτει κανείς κοινωνικές στιγμές, μακρινές εμπειρίες στην παραλία, θαλασσοπούλια σε μικρά εγκαταλειμμένα δρομάκια… Και αναρωτιέται κανείς τελικά: Όνειρο η τέχνη ή ίδια η ζωή;

Λένα Κωνσταντάκου

Η Λένα Κωνσταντάκου εν συντομία

Η Λένα Κωνσταντάτου γεννήθηκε στην Αθήνα. Μετά το Κολλέγιο Αθηνών σπούδασε στην Αγγλία, στο Κεντ και στο Σαουθάμπτον, καλές τέχνες και γραφιστική. Συνεργάστηκε με διαφορα έντυπα στην καριέρα της, περιοδικά και εφημερίδες στο Λονδίνο. Στον The Daily Telegraph διατήρησε το ρόλο του καλλιτεχνικού διευθυντή στο εμπορικό τμήμα. Το 2010 αναζήτησε πιο ήρεμους ρυθμούς για την καθημερινότητά της. Τότε μετακόμισε στην Αθήνα. Τα έργα του βιβλίου παρουσιάστηκαν στην Αθήνα στην γκαλερί Tales in Tiles φέτος το καλοκαίρι.

Πληροφορίες

The extraordinary will take care of itself

Lena Konstantakou 

Εκδόσεις Lecturis

Essay by Joanna L. Cresswell

Hardcover 24.6*33 cm

106 σελίδες

Περισσότερες πληροφορίες:

@lenakstudio, lenakstudio.com