Στο σφυρί η φημισμένη συλλογή του διάσημου κόμη, Count Manfredi Della Gherardesca (Κόμης Μανφρέντι ντέλα Γκεραρντέσα). Ο συλλέκτης, σχεδιαστής εσωτερικών χώρων και πάλαι ποτέ επικεφαλής του Sotheby’s Ιταλίας πέθανε ξαφνικά σε ηλικία εξήντα ετών το 2022. Σε αντίθεση με τον ακαριαίαο θάνατό του, η ζωή του υπήρξε εκκωφαντική. Σεξ, ναρκωτικά και ροκ αν ρολ.

Η αναφορά στην «αντιδραστική» μουσική δεν τελεί εν κενώ. Λόγω στενής φιλίας, ο ίδιος ο Μικ Τζάγκερ προλογίζει τον κατάλογο στη δημοπρασία που πραγματοποιεί ο ελίτ βρετανικός οίκος δημοπρασιών Dreweatts.

1

Ο κόμης Μανφρέντι

Οι περιουσίες των σούπερ πλουσίων

Αξίζει να αναφερθεί κανείς στον τρόπο που γεννήθηκε αυτή η φιλία.

Ο περιουσιακός σύμβουλος και βαυαρός πρίγκιπας Ρούπερτ Λεβενστάιν (Prince Rupert zu Loewenstein, πέθανε το 2014 σε ηλικία ογδόντα ετών) στον οποίο πιστώνεται η αύξηση περιουσίας πολλών πλούσιων και διάσημων, υπήρξε πεθερός του κόμη Μανφρέντι.

Ανάμεσα στους πελάτες του (και εν ευθέτω χρόνω στενών του φίλων) συγκαταλέγονταν και οι Rolling Stones. Ο ίδιος ο Κιθ Ρίτσαρντς είχε κάποτε εύστοχα παρατηρήσει: «Διαχειρίζεται τις περιουσίες των σούπερ πλουσίων ως βιρτουόζος, όπως αντίστοιχα είμαι εγώ στην κιθάρα».

Είχε βοηθήσει τους Ρόλινγκ Στόουνς να απεγκλωβιστούν από συμβόλαιο που τους δέσμευε να παίζουν σε μικρές συναυλίες για ψίχουλα, τούς ώθησε να καταφύγουν στη νότια Γαλλία για να αποφύγουν την υψηλή φορολογία στην Αγγλία, και ύστερα (για τους ίδιους λόγους) να πραγματοποιούν τις πρόβες τους στον Καναδά και όχι στις ΗΠΑ. Εξασφάλισε πνευματικά δικαιώματα για το σύμβολο με την εβληματική γλώσσα στο άλμπουμ τους, έπεισε την General Electric να σπονσοράρει μία από τις πρώτες συναυλίες τους και επέτρεψε τη χρήση μουσικής τους σε διαφημιστικά σποτ. Η Microsoft και η Apple έχουν εκμεταλλευτεί κομμάτια τραγουδιών τους.

Ο πεθερός του κόμη Μανφρέντι πρίγκιπας Ρούπερτ με την Τζέρι Χολ

Ναρκωτικά και ωραίες γυναίκες

Και σε προσωπικό επίπεδο, όταν το 1977 οι αστυνομικές αρχές στο Τορόντο έπιασαν τον Κιθ Ρίτσαρντς με μια οκά ηρωίνης, τον ξελάσπωσε ο πρίγκιπας Ρούπερτ δείχνοντας το ύψος των καθημερινών εξόδων του κιθαρίστα (350 χιλιάδες δολάρια). Με τέτοιο αέρα, ο κιθαρίστας δεν χρειαζόταν να καταφεύγει σε μικροεγκλήματα για να ικανοποιήσει την κακή του συνήθεια. Το λογικοφανές επιχείρημα τούς έπεισε και τον χρέωσαν μόνο με απλή κατοχή.

Επιπλέον, ο πρίγκιπας Ρούπερτ είχε βοήθησει τον Μικ Τζάγκερ να διαπραγματευτεί το διαζύγιό του με την Μπιάνκα Τζάγκερ (1978) και να απομακρυνθεί από την Τζέρι Χολ (1999). Πάντως δεν είχε εκπαίδευση τυπική σχετική με τα χρηματοπιστωτικά. Σπούδασε στην Οφξόρδη Ιστορία και υπήρξε συγκάτοικος του λόρδου Γκίνες.

Ο Μικ Τζάγκερ λοιπόν υπήρξε πολύ οικείος του πρίγκιπα Ρούπερτ (η συνεργασία διατηρήθηκε από το 1960 έως το θάνατό του). Έτσι όταν η κόρη του τελευταίου Ντόρα (Δώρα) Λεβενστάιν παντρεύτηκε τον κόμη Μανφρέντι το 1998, ο θρυλικός τραγουδιστής συμμετείχε στον γάμο τους στο Λονδίνο. Εμφανίστηκε με την Τζέρι Χολ και τον γιο τους Γκάμπριελ.

Γαλαζοαίματος

Ο κόμης Μανφρέντι όμως δεν πήρε τίτλο ευγενείας εξ αγχειστίας, επειδή δηλαδή παντρεύτηκε γαλαζοαίματη. Καταγόταν και ο ίδιος από αριστοκρατική γενιά. Από την παλιά ιταλική, οικογένεια των ντέλα Γκεραρντέσα και μεγάλωσε ανάμεσα στα μουσεία της Φλωρεντίας.

Ο ίδιος ο Μικ Τζάγκερ μάλιστα έγραψε τον πρόλογο του καταλόγου που συνοδεύει τη δημοπρασία.

Η Ντόρα παρέμεινε με τον κόμη από το 1998 μέχρι το θάνατό του. Και οι τρεις οικογένειες μαζί πραγματοποιούσαν πολλά ταξίδια παρέα -από τα châteaux της νότιας Γαλλίας μέχρι την Αγία Πετρούπολη και την αφρικανική Σαβάνα. «Ένα από τα πολλά χαρίσματα του Μαφρέντι, θεωρώ και την απόλαυση που ένιωθε στην ανακάλυψη νέων εμπειριών, ανθρώπων ή τόπων», εξηγεί ο Μικ Τζάγκερ.

Ένας πύργος για τον εγκλεισμό

«Το γούστο του στην εσωτερική διακόσμηση κρίθηκε εκλεκτικιστικό από ορισμένους -ή ιδιαίτερα μποέμ. Για μένα εξέφραζε απλώς σιγουριά για ό,τι έβρισκε ωραίο», παρατήρησε ο Τζάγκερ. «Δεν χρειαζόταν παρά να επισκεφτεί κανείς ένα από τα σπίτια του Μανφρέντι για να εκτιμήσει το γούστο του στη διακόσμηση και στο στιλ». Ένα από τα ωραιότερα σπίτια του βρισκόταν στην Τοσκάνη, ο πατρικός Πύργος του Καστανιέτο (Castello di Castagneto). Εκεί πέρασε ο Μικ Τζάγκερ το μεγαλύτερο μέρος της πανδημίας. Έτσι είναι η ζωή: Άλλοι κλείνονται σε διάρια μέσα στην πόλη και άλλοι σε εξοχικά παλάτια στην Ιταλία.

Εκεί πάντως εντυπωσιάστηκε από το εύρος των συλλεκτικών ενδιαφερόντων του κόμη. Ειδικά όταν παρατήρησε την συλλογή από πενήντα μπολ ειδικά για μους σοκολάτας βέλγικης προέλευσης. Η αγοραστική του μανία σίγουρα σταματούσε μπροστά στα crocs.

Η μικρή Ντόρα Λεβενστάιν σύζυγος του κόμη Μανφρέντι, ανάμεσα στην πριγκίπισσα Μάργκαρετ και στη μαμά της Ζοζεφίν

Από τη Θεία Κομωδία μέχρι τους Sotheby’s

Η σχέση του κόμη Μανφρέντι με την τέχνη ξεκινάει μέσα από παρακλάδια της ίδιας του της οικογένειας.

Συγγενής του υπήρξε ο κόμης Ουγκολίνο, που μάλιστα φιγουράρει ως χαρακτήρας στη Θεία Κομωδία του Δάντη. Ο ποιητής του επιφυλάσσει νοσηρό τέλος. Αυτή η ιδιότυπη φιγούρα απαθανατίστηκε και από το πάνθεον της κλασικής τέχνης -σε γλυπτά του Ογκίστ Ροντέν και σε στίχους του Ουίλιαμ Μπλέικ.

Ο κόμης Μανφρέντι ξεκίνησε την καριέρα του σε μεγάλες γκαλερί στη Νέα Υόρκη (ως διευθυντής, μεταξύ άλλων, στις L’Antiquaire και The Connoisseur Gallery). Σύντομα όμως απορροφήθηκε από την Citibank ως επικεφαλής στον κλάδο των συμβούλων τέχνης. Και τελικά ορίστικε πρόεδρος του οίκου Sotheby’s στην Ιταλία.

Το 2000, ο κόμης Μανφρέντι ίδρυσε τη φερώνυμη λέσχη MDG Fine Arts με σκοπό να συγκεντρώνει εκπροσώπους γκαλερί, οίκους δημοπρασιών και τους ίδιους τους συλλέκτες στο ίδιο πριβέ «σαλόνι». Ύστερα, μεταπήδησε στο συγγενικό κομμάτι της διακόσμησης εσωτερικών χώρων. Εμπλούτισε μερικές από τις μεγαλύτερες οικίες της Ευρώπης με αντίκες, αντικείμενα ντιζάιν και τέχνη.

 

Το ένστικτο του μεγαλείου

Ο σούπερ σταρ της σύγχρονης τέχνης Τζεφ Κουνς θεωρούσε ότι ο κόμης Μανφρέντι διέθετε «το ένστικτο του μεγαλείου».

Ο βρετανικός οίκος δημοπρασιών Dreweatts (από τους παλιότερους της Αγγλίας) περιγράφει τον κόμη Μανφρέντι ως μία από τις πιο ποικιλόμορφες και αγαπητές πολιτιστικές φιγούρες στον κόσμο της τέχνης.  Η διοργάνωση της σημερινής δημοπρασίας αποτελεί την κορύφωση τριών ετών προετοιμασίας. Καλύπτει όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων του -από την μοντέρνα και σύγχρονη τέχνη στους κλασικούς βιρτουόζους, στο αγγλικό και ευρωπαϊκό ντιζάιν επίπλων, στη φωτογραφία, στα γλυπτά.

«Ο κόμης Μανφρέντι διακρινόταν για το καταπληκτικό γούστο του, τις εκτενείς του γνώσεις, το μεγαλειώδες όραμά του», κατέθεσε ο Τζόι Ρόμπινσον του Dreweatts. «Μπορούσε να εκτιμήσει την ομορφιά σε όλες τις εκφάνσεις της. Αυτή η Συλλογή συμπυκνώνει το εξαίσιο, ευφυές, πρωτότυπο στιλ του».

Η δημοπρασία με τίτλο Alchemy of Design: The Collection of Count Manfredi della Gherardesca πραγματοποιείται σήμερα 24 Απριλίου.

Πορσελάνινοι φασιανοί αρχική τιμή εκτίμησης 1200 λίρες