Οι δισεκατομμυριούχοι βρίσκονται συνεχώς στο επίκεντρο της δημοσιότητας για τους ιδιαίτερους και εκκεντρικούς τρόπους που επιλέγουν για να ξοδεύουν τα χρήματά τους.

Οι ίδιοι ωστόσο, ενίοτε, επιθυμούν να απολαμβάνουν μία άλλου είδους πολυτέλεια, σε μέρη μακρινά και ονειρεμένα, όπου “άνθρωπος να μην υπάρχει”, προκειμένου να ηρεμούν και να αποφορτίζονται από το συνεχές κυνήγι του στόχου τους, που δεν είναι άλλος από την  κορυφή!

1

Και ποιος δεν θα ήθελε έναν προσωπικό επίγειο παράδεισο μέσα στη θάλασσα;

Από το στέκι διασημοτήτων του Ρίτσαρντ Μπράνσον στο νησί Νέκερ, μέχρι το πολυτελές “καταφύγιο” στην Χαβάη του Μαρκ Ζούκερμπεργκ, αυτά τα παρθένα ιδιωτικά νησιά, αποτελούν ιδανικά καταφύγια, από τα αδιάκριτα βλέμματα των παραράτσι και των ¨κοινών… θνητών”.

Σκορπιός του Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ

Ξεκινάμε την ξενάγησή μας φυσικά από τον θρυλικό Σκορπιό, ένα ελληνικό νησί του Ιονίου 300 σχεδόν στρεμμάτων, το οποίο βρίσκεται στα ανατολικά της Λευκάδας, στα πρόσγεια του νοτίου στομίου του κόλπου Αλέξανδρου και το οποίο κάποτε ανήκε στον αείμνηστο μεγιστάνα της ναυτιλίας Αριστοτέλη Ωνάση.

Αυτόν τον ελληνικό παράδεισο, αγόρασε το 2013 η Εκατερίνα Ριμπολόβλεβα κόρη του Ρώσου ολιγάρχη Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, του οποίου η περιουσία εκτιμάται στα 6,4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 2000 και στις αρχές της δεκαετίας του 2010, η Μαντόνα ο Μπιλ Γκέιτς και ο Τζιόρτζιο Αρμάνι, φέρεται να προσπάθησαν ανεπιτυχώς να αγοράσουν το ελληνικό νησί, το οποίο αγόρασε τελικά ο Ριμπολόβλεφ για περίπου 150 εκατομμύρια δολάρια.

Το νησί ήταν το ησυχαστήριο του Ωνάση, ο οποίος το μετέτρεψε στον δικό του παράδεισο επί της γης, δημιουργώντας πάρκα με πολλά και σπάνια δέντρα και άμμο στις ακτές, ενώ έχτισε κατοικίες για εκείνον και τη σύζυγό του Τζάκι Ωνάση, ώστε να απολαμβάνουν τις διακοπές τους με απόλυτη ιδιωτικότητα.

Διαθέτει τρεις βίλες σε ρουστίκ στιλ, ένα ελικοδρόμιο και μια αποβάθρα για τα πολύ σημαντικά γιοτ των δισεκατομμυριούχων.

Η κληρονόμος Ριμπολόβλεβα παντρεύτηκε τον αγαπημένο της επιχειρηματία Χουάν Σαρτόρι στον Σκορπιό το 2015, περίπου 47 χρόνια αφότου η πρώην πρώτη κυρία το επέλεξε ως τόπο για τον δικό της γάμο.

Η Ριμπολόβλεβα έχει μιλήσει για το πάθος της για το νησί, αποκαλώντας το “προσωπικό της καταφύγιο”.

“Είναι το δεύτερο σπίτι μου και το μέρος όπου μπορώ να χαλαρώσω και να νιώσω εντελώς ελεύθερη. Είναι επίσης ιερό, γεμάτο ιστορία, παράδοση και σεβασμό.

Όλα αυτά οφείλονται στην κληρονομιά που άφησε πίσω του ο Αριστοτέλης Ωνάσης”, έχει δηλώσει χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, σύμφωνα με την Daily Mail, η εταιρεία του Ριμπολόβλεφ, Mykinai, σχεδιάζει να μετατρέψει τον Σκορπιό σε ένα αποκλειστικό μέγα-θέρετρο 1 εκατομμυρίου ευρώ την εβδομάδα, για όχι περισσότερους από 50 επισκέπτες κάθε φορά μέχρι το καλοκαίρι του 2024.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όταν ο Ωνάσης αγόρασε το νησί, το 1963, η τιμή του ήταν 3,5 εκατομμύρια δραχμές (σήμερα, περίπου 13.000 ευρώ), σύμφωνα με τη Wall Street Journal.

Και παρόλο που οι ιδιοκτήτες του άλλαξαν, ο  τίτλος  “το νησί του Ωνάση”, θα παραμείνει για πάντα.

11 νησιά στο Musha Cay στον Ντέιβιντ Κόπερφιλντ

Σε “μαγικά νησιά” θέλησε να βρεθεί και ο πιο διάσημος μάγος και illusionist στον κόσμο Ντέιβιντ Κόπερφιλντ, καθώς ξόδεψε 50 εκατομμύρια δολάρια, για ένα σύμπλεγμα 11 νησιών γύρω από το Musha Cay στις νότιες Μπαχάμες το 2006.

Σύμφωνα με πληροφορίες, διέθεσε άλλα 40 εκατομμύρια δολάρια, προκειμένου να μετατρέψει το ακίνητο σε ένα πολυτελές θέρετρο που ονομάζεται The Islands of Copperfield Bay.

Ο ίδιος το περιγράφει ως «ο πιο “μαγικός” προορισμός διακοπών στον κόσμο».

Αποτελούμενο από περίπου 3.000 καταπράσινα στρέμματα με 40 απομονωμένες παραλίες με πολύ ψιλή άμμο, το θέρετρο διαθέτει πέντε εντυπωσιακές ιδιωτικές βίλες σε εξωτικό στιλ, ένα υπαίθριο θέατρο και το δικό του ιδιωτικό αεροδιάδρομο.

Δεν είναι περίεργο που η Πενέλοπε Κρουζ και ο Χαβιέρ Μπαρδέμ, αποφάσισαν να παντρευτούν εκεί το 2010, ενώ το νησί έχουν επισκεφτεί μια σειρά από διασημότητες της “A-list”, όπως η Όπρα Γουίνφρεϊ και ο Τζον Τραβόλτα.

Ο Κόπερφιλντ περνάει περίπου 10 εβδομάδες το χρόνο στην περιοχή, σύμφωνα με το The Hollywood Reporter, ενώ διατείνεται ότι του προσφέρει μία “απίστευτη κάθαρση” και ενίσχυση της δημιουργικότητάς του.

Τον υπόλοιπο χρόνο, μπορείτε και εσείς να απολαύσετε όλες αυτές τις ανέσεις, εάν βέβαια σας περισσεύουν 50.000 δολάρια ανά διανυκτέρευση.

“Είναι το όνειρο πολλών ανθρώπων να έχουν ένα ιδιωτικό νησί, όπως ήταν και το δικό μου”, σημειώνει ο Κόπερφιλντ.

Lanai του Λάρι Έλισον

Το μεγαλύτερο νησί στη λίστα  μας, το Lanai (γνωστό και ως Pineapple Island) είναι το έκτο μεγαλύτερο από τα νησιά της Χαβάης, με τον δισεκατομμυριούχο Λάρι Έλισον, ιδρυτή της αμερικανικής εταιρείας λογισμικού Oracle, να κατέχει τη “μερίδα του λέοντος”, ήτοι το 98%.

Ο Έλισον ξόδεψε περίπου 300 εκατομμύρια δολάρια για την αγορά του για το νησί του Ειρηνικού τον Ιούνιο του 2012.

Το σχετικά παρθένο Lanai των 360.000 στρεμμάτων, δεν έχει φανάρια ή εμπορικά κέντρα, ωστόσο, είναι μια πόλη 3.200 ατόμων με δύο θέρετρα Four Seasons.

Όπως θα περίμενε κανείς, τα ξενοδοχεία του νησιού είναι 5άστερα και πολυτελείας.

Ένα δωμάτιο στο υπέροχο Four Seasons Resort Lanai στο Manele Bay, ξεκινά από περίπου 1.818 δολάρια ανά διανυκτέρευση, επομένως όποιος θελήσει να μείνει σε αυτό για μία εβδομάδα, θα χρειαστεί να βάλει πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Η βόρεια πλευρά του νησιού έχει εκπληκτικές παραλίες και άγρια ομορφιά, η οποία προσφέρει τον τέλειο συνδυασμό χαλάρωσης και περιπέτειας.

Εντούτοις, ο Έλισον έχει σχέδια να αναπτύξει το αστικό αποτύπωμα του νησιού και έχει υποβάλλει μία πρόταση 30ετίας, με κόστος 340 εκατομμύρια δολάρια στην κρατική επιτροπή.

Η πρόταση περιλαμβάνει την μετατροπή 800 στρεμμάτων σε βιομηχανικό πάρκο, επιπλέον κατοικίες που θα χτιστούν για να φτάσουν τον πληθυσμό έως και 6.000 άτομα, καθώς και νέες υποδομές όπως πανεπιστήμιο, κινηματογραφικά στούντιο και μια ακαδημία τένις.

Brecqhou των αδερφών Barclay

Οι πρώην ιδιοκτήτες της εφημερίδας The Telegraph και του ξενοδοχείου Ritz στο Λονδίνο, οι αδερφοί Barclay, με εκτιμώμενο πλούτο στα 8,9 δισεκατομμύρια δολάρια, αγόρασαν πριν κάποια χρόνια το Brecqhou, ένα από τα νησιά της Μάγχης.

Το νησί των σχεδόν 300 στρεμμάτων βρίσκεται ανοιχτά την ακτή του Sark στα Channel Islands και έχει τον δικό του μικρό οικισμό, ένα παρεκκλήσι και μπαρ, καθώς και αμπελώνες και περιβόλια.

Ξεκινώντας ως διακοσμητές της, πριν μετακομίσουν στην ιδιοκτησία, τα πανομοιότυπα δίδυμα αδέρφια πλήρωσαν 4,5 εκατομμύρια δολάρια για να αγοράσουν το νησί το 1993.

Σύμφωνα με τον Guardian, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουν τον επίγειο παράδεισό τους, τα αδέλφια έκαναν μια εντυπωσιακή αναδιαμόρφωση του τοπίου στο νησί, “ξυρίζοντας” τις άκρες των βράχων, δημιουργώντας λίμνες και “καταφύγια” από τις “αλμυρές εκρήξεις” του Ατλαντικού, που είχαν καταστήσει αδύνατο να αναπτυχθεί το οτιδήποτε στο νησί.

Με πρωτοβουλία των διδύμων, το γοτθικό κάστρο που τοποθετήθηκε σε ένα καλά μελετημένο σημείο του νησιού, προσφέρει υπέροχη θέα στη Μάγχη, ενώ  διαθέτει τοίχους από γρανίτη, πολυτελείς αίθουσες υποδοχής, δύο πισίνες και ένα ελικοδρόμιο.

Ένα από τα αδέλφια βέβαια, ο Sir David, δεν μπορεί πια να απολαύσει το απόκτημά του, καθώς πέθανε απροσδόκητα σε ηλικία 86 ετών μετά από σύντομη ασθένεια τον Ιανουάριο του 2021.

Φημολογείται ότι έχει ταφεί στο νησί.

Καλιβινύ του Γκιόργκι Κόχεν

Ακόμη μια πετυχημένη αγορά τροπικού παραδείσου, είναι αυτή του ο Γάλλου επιχειρηματία Γκιόργκι Κόχεν, ο οποίος παρασύρθηκε από τις ομορφιές του Καλιβινύ της Καραϊβικής το 2000.

Σε μία τοποθεσία στα ανοικτά των ακτών της Γρενάδας, το νησί τράβηξε την προσοχή της συζύγου του, Μαρτίν Κόχεν, η οποία έτυχε να κολυμπήσει στην ακτή του, από το αγκυροβολημένο γιοτ τους.

Σύμφωνα με το Yachts International, η Μαρτίν έπεισε τον σύζυγό της να μπει στο επόμενο αεροπλάνο όταν ανακάλυψε ότι ήταν προς πώληση και το ζευγάρι αποφάσισε να το αγοράσει επί τόπου.

Από τότε έως και σήμερα, η οικογένεια έχει επενδύσει μεγάλα ποσά στην ανάπτυξη του νησιού με τις υψηλότερες προδιαγραφές, τοποθετώντας χιλιάδες φυτά και δέντρα, αλλά και πολυτελή καταλύματα.

Η αφοσίωσή τους σε αυτό, απέδωσε καρπούς, με τον ιδιωτικό αυτό παράδεισο, να έχει προσελκύσει ανθρώπους όπως τις Καρντάσιανς και τον Τζάστιν Μπίμπερ,  ο οποίος γιόρτασε εκεί τα 21α γενέθλιά του.

Περιλαμβάνοντας μια έκταση άνω των 320 στρεμμάτων, το νησί είναι διάσπαρτο με φοίνικες και πλούσια τροπική βλάστηση.

Διαθέτει επίσης συνολικά έξι ονειρεμένες παραλίες με λευκή ψιλή άμμο, τις οποίες εγγυημένα ελάχιστοι άνθρωποι απολαμβάνουν όλο το χρόνο.

Sampson Cay του Τζον Μαλόουν

Ένα πανέμορφο νησάκι στις Μπαχάμες, ανήκει από το 2013, στον δισεκατομμυριούχο Τζον Μαλόουν της Liberty Media.

Κάποτε φιλοξενούσε ένα μικρό θέρετρο και μία μαρίνα και αποτελούσε δημοφιλή προορισμό για εύπορους ιδιοκτήτες γιοτ, ωστόσο, ο Μαλόουν μετέτρεψε το Sampson Cay σε ιδιωτικό καταφύγιο για την οικογένειά του.

Ως ο μοναδικός μεγαλύτερος γαιοκτήμονας στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Μαλόουν διαθέτει περιουσία 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ μπήκε στη λίστα των πλουσιότερων Αμερικανών το 2020, μαζί με τον Μάικλ Μπλούμπεργκ και την Όπρα Γουίνφρεϊ.

Το νησί καλύπτει συνολικά 125 στρέμματα και εντυπωσιάζει με μερικές από τις πιο εκπληκτικές παραλίες στις Μπαχάμες.

Ωστόσο, ο Μαλόουν δεν είναι ο μόνος επιφανής δισεκατομμυριούχος που διαθέτει ένα νησί στις Μπαχάμες.

Στα χέρια του προέδρου και CEO της LVMH Bernard Arnault, του τρίτου πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο, βρίσκεται το κοντινό νησί Indigo.

Velaa του Jiří Šmejc

Το Velaa, ένα πριβέ  νησί σχεδόν 80 στρεμμάτων στις Μαλδίβες, ανήκει στον Τσέχο δισεκατομμυριούχο Jiří Šmejc και τη σύζυγό του Radka.

Σύμφωνα με το Forbes, ο Šmejc δημιούργησε την περιουσία του μέσω της συμμετοχής του στην πώληση του μεγαλύτερου τηλεοπτικού καναλιού της Ρωσίας στον μεγιστάνα των καλλυντικών, Ronald Lauder (της Estée Lauder) και τώρα κατέχει από κοινού την εταιρεία Home Credit, ένα διεθνές μη τραπεζικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, που επεκτείνεται στην Κίνα και το Βιετνάμ.

Χτισμένο με κόστος 200 εκατομμύρια δολάρια το 2014, το θέρετρο αποτελείται από 42 τύπου “καλύβας” βίλες και επωφελείται από μια ποικιλία εγκαταστάσεων, όπως ένα εστιατόριο με επικεφαλής έναν σεφ βραβευμένο με αστέρι Michelin, ένα γήπεδο γκολφ, υψηλής τεχνολογίας παιχνίδια και θαλάσσια σπορ, γήπεδα τένις και σπα της Clarins.

Ένα αποκλειστικό καταφύγιο, πέρα από την πολυτέλεια, το νησί Velaa έχει ψηφιστεί ως ένα από τα κορυφαία πολυτελή θέρετρα στον κόσμο και δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς γιατί!

Ο αρχιτέκτονας Πετρ Κολάρ, σχεδίασε το νησί για να ανταποκρίνεται στα αυστηρά πρότυπα του δισεκατομμυριούχου, τοποθετώντας το νησί στη λίστα  με τις  ιδιωτικές αποδράσεις που συνδυάζουν την ελευθερία με την ψυχαγωγία.

Κατά τη διάρκεια της διαμονής σας, μπορείτε να απολαύσετε εκδρομές με σκάφος στο ηλιοβασίλεμα για παρακολούθηση δελφινιών, ιδιωτικές συνεδρίες διαλογισμού στο υπερυψωμένο περίπτερο γιόγκα και ατομικά μαθήματα γκολφ από επαγγελματίες της PGA.

Ωστόσο, θα πρέπει να πληρώσετε υπέρογκα ποσά, καθώς οι τιμές ξεκινούν από περίπου 2.150 δολάρια ανά διανυκτέρευση.

Necker του Σερ Ρίτσαρντ Μπράνσον

Ένας ακόμη επίγειος παράδεισος είναι το νησί Necker, το κόσμημα της Καραϊβικής, το οποίο ανήκει στον Σερ Ρίτσαρντ Μπράνσον.

Αποτελεί μαγνήτη για δισεκατομμυριούχους και διασημότητες της λίστας A, καθώς έχει φιλοξενήσει από τον Μπαράκ Ομπάμα μέχρι τον δισεκατομμυριούχο της Google, Λάρι Πέιτζ.

Η Κέιτ Μος πραγματοποίησε το πάρτι για τα 40ά της γενέθλια στο νησί, ενώ, την πριγκιπική αύρα τους, έχουν αφήσει η αείμνηστη πριγκίπισσα Νταϊάνα, ο πρίγκιπας Χάρι και η Κέιτ Μίντλετον.

Ο Μπράνσον αγόρασε το Necker Island το 1979, για την υπέρ χαμηλή τιμή των 120.000 δολαρίων.

Σύντομα έκανε το νησί τη μόνιμη κατοικία του, ενώ έχτισε ένα σπίτι 11 υπνοδωματίων σε μπαλινέζικο στιλ, το οποίο ονόμασε “Great House”.

Ωστόσο, ο Μπράνσον έχασε το σπίτι των ονείρων του δύο φορές.

Το ακίνητο καταστράφηκε το 2011 από μια πυρκαγιά που πυροδότησε η καταιγίδα Irene, πριν ισοπεδωθεί από τον τυφώνα Irma τον Σεπτέμβριο του 2017.

Μετά και τις δύο καταστροφές, το ακίνητο ξαναχτίστηκε με μεγάλο κόστος.

Παρόλο που ολόκληρο το νησί ενοικιάζεται με κόστος περίπου 113.000 δολάρια ανά διανυκτέρευση, πριν από καιρό, ο Μπράνσον ανακοίνωσε ότι έκανε το μοναδικό ιδιωτικό θέρετρο, διαθέσιμο σε ιδιώτες κατά την εορταστική περίοδο το 2023, σύμφωνα με την Mirror.

Οι τιμές ξεκινούσαν από 5.400 δολάρια ανά διανυκτέρευση δύο ατόμων σε ένα δωμάτιο.

Μοσκίτο

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο 73χρονος δισεκατομμυριούχος απέκτησε και το γειτονικό νησί Μοσκίτο το 2007 για 12,6 εκατομμύρια δολάρια, ξοδεύοντας μια περιουσία, προκειμένου να μετατρέψει το ειδυλλιακό αυτό μέρος των 500 στρεμμάτων της Καραϊβικής, σε ένα πολυτελές οικολογικό θέρετρο.

Η απόλυτη εξοχική κατοικία των διασημοτήτων, διαθέτει μια σειρά από πλήρως εξοπλισμένες βίλες που αποτελούν την ιδιωτική οικογενειακή περιουσία του Μπράνσον, μια τεράστια πισίνα, πολλά μονοπάτια στη φύση, έναν βιολογικό κήπο και έναν βιώσιμο χώρο αναψυχής.

Το 80% του ενεργειακού εφοδιασμού του νησιού προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές και το Μοσκίτο φιλοξενεί ένα καταφύγιο για τους λεμούριους, ένα είδος προς εξαφάνιση προπιθήκου.

Όταν η οικογένεια Μπράνσον δεν βρίσκεται στο νησί, εκείνο είναι διαθέσιμο προς ενοικίαση.

Το Branson Estate, κατάλληλο για 22 άτομα, κοστίζει 45.500 δολάρια για τέσσερις νύχτες στην high season.

Με λευκή άμμο, τιρκουάζ θάλασσες και όλες τις πολυτέλειες που μπορείτε να φανταστείτε, αυτός ο εξαιρετικά αποκλειστικός προορισμός είναι σαν να ζεις μέσα σε ένα όνειρο!

Καουάι του Μαρκ Ζούκερμπεργκ

Τέλος, πάμε πίσω στο 2004, όπου ο μόλις 19 ετών Μαρκ Ζούκερμπεργκ, συνίδρυε το Facebook, μια από τις πιο επιτυχημένες ψηφιακές πλατφόρμες στον κόσμο, η οποία έχει πλέον μετονομαστεί σε Meta Platforms.

Μόλις 20 χρόνια αργότερα, ο επιχειρηματίας θεωρείται ο πέμπτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο με εκτιμώμενη καθαρή περιουσία 132,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το Forbes.

Εκτός από τη χρήση των χρημάτων του για καλούς σκοπούς, ο Ζούκερμπεργκ και η σύζυγός του, Πρισίλα Τσαν, έχουν επίσης επενδύσει σε περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένου ενός μεγάλου μέρους του νησιού Καουάι της Χαβάης.

Ο Ζούκερμπεργκ αγόραζε γη στο νησί για πολλά χρόνια και αυτή τη στιγμή κατέχει τρία ξεχωριστά κομμάτια.

Το 2014, ο Αμερικανός μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης απέκτησε περίπου 3.000 στρέμματα γης, για περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια και τον Μάρτιο του 2021, επέκτεινε την περιουσία του για να συμπεριλάβει ένα ακόμη αγροτεμάχιο περίπου 2.500 στρεμμάτων, που κόστισε 53 εκατομμύρια δολάρια.

Ωστόσο, η κοινότητα στο Καουάι δεν είναι και πολύ ικανοποιημένη με τις αγορές του Μαρκ.

Το 2015, κατηγορήθηκε ότι προσπάθησε να εξαναγκάσει τους κατοίκους να του πουλήσουν τη γειτονική γη, ενώ άλλοι κάτοικοι της Χαβάης λέγεται ότι κληρονόμησαν τη γη χωρίς επίσημη πράξη, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τα δικαιώματα ιδιοκτησίας.

Την ίδια στιγμή, ο Ζούκερμπεργκ φημολογείται ότι έχει καταθέσει πολλές αγωγές εναντίον των Κάουα, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ζούκερμπεργκ και η Τσαν πέρασαν το lockdown στο συγκρότημα στη Χαβάη, ωστόσο, αυτό δεν είναι το μόνο real estate απόκτημά τους.

Ενώ η κύρια κατοικία τους βρίσκεται στο Πάλο Άλτο της Καλιφόρνια, τον Ιανουάριο του 2019 το ζευγάρι αγόρασε ένα παραθαλάσσιο ακίνητο στη λίμνη Tahoe, πληρώνοντας περίπου 59 εκατομμύρια δολάρια για μια υπέροχη έκταση 40 στρεμμάτων.

Tahoe

Η συμφωνία περιελάμβανε το 100 ετών κτήμα Brushwood και το Carousel Estate, πάνω στο οποίο ο Ζούκερμπεργκ σχεδιάζει να χτίσει ένα συγκρότημα δισεκατομμυριούχων!

Πηγή πληροφοριών και φωτογραφιών: loveproperty.com

Διαβάστε επίσης: 

Σουζάνα Λασκαρίδη: Πώς με την BlueCycle αποκτά διεθνές κοινό

Εδουάρδος Σακαγιάν – Όταν οι στέγες του Παρισιού γίνονται ζωγραφική

Palladio: Εν πλω προς το μέλλον