ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περιεχόμενα
Η χώρα σε μεγάλες δόξες. Ο κορυφαίος οίκος Chanel επιτέλους δίνει την αντιπροσωπεία στην επιχειρηματία Αγγελική Τσίγκα της Linea Piu.
Και η πρώτη μπουτίκ Chanel της Αθήνας ανοίγει τις πύλες της στις 23 Ιουνίου στο πιο πολυτελές σταυροδρόμι της Αθήνας.
Ταυτόχρονα, εγκαινιάστηκε το δεύτερο κατάστημα στη Μύκονο, στο Nammos της Ψαρρού στις 30 Μαΐου.
Μετά τον Wiseman του mononews, το ανακοίνωσε και η ίδια στο λογαριασμό της στο instagram με τίτλο Farewell and Hello, μιλώντας για τέλος εποχής… Τώρα για τα νέα της αγοράς, η Ελληνίδα να απευθύνεται στην @Chanelofficial.
Τέλος Εποχής
Πράγματι, τέλος εποχής. Πρόκειται για μεγάλη επένδυση και επίτευγμα.
Για πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια συνεργασίας με την Αγγελική Τσίγκα, η Chanel αποφασίζει να ριζώσει με αυτόνομο κατάστημα στην ελληνική πρωτεύουσα. Διακρίνει προφανώς μια προοπτική στην εγχώρια αγορά.
Κυρίως όμως επενδύει επιτέλους ολοκληρωτικά στο πρόσωπο της Αγγελικής Τσίγκα.
Ύστερα από περίπου τριάντα χρόνια που εκείνη κατ’ αποκλειστικότητα εμπορευόταν τα μοναδικά προϊόντα Chanel με το προσωπικό κύρος της, αλλά χωρίς τα προνόμια του επίσημου αντιπροσώπου.
Αξίζει να σημειωθεί για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος της επένδυσης: Όταν το 2020 ανακοινώθηκε ότι πουλιέται το κατάστημα της Chanel στην περιλάλητη Bond Street του Λονδίνου (τον πάλαι ποτέ δρόμο της πολυτέλειας), οι προσφορές ξεκινούσαν από 315 εκατομμύρια δολάρια, 240 εκατομμύρια στερλίνες.
Βεβαίως, τα μεγέθη δεν συγκρίνονται με τα ελληνικά.
Επρόκειτο για τη δεύτερη μεγαλύτερη μπουτίκ στον κόσμο, ύστερα από την αντίστοιχη της Νέας Υόρκης. Απλωνόταν σε τρεις ορόφους. Η Βουκουρεστίου κοιτάζει πράγματι την Μποντ Στριτ από πολύ πιο χαμηλά, ακόμη και σήμερα που η δεύτερη έχει χάσει τον λούστρο της.
Ωστόσο, οι προδιαγραφές για την ίδια την μπουτικ καθαυτές τοποθετούν το μίνιμουμ πλαφόν της επένδυσης σε αστρονομικό επίπεδο.
Το κατάστημα της Μποντ στριτ περιείχε δωμάτια ομορφιάς, έργα τέχνης (γλυπτό αναπαριστούσε τις πέρλες της Κοκό Σανέλ από βενετσιάνικο γυαλί…), μάρμαρα, γύψινα, δρύινα, ειδικούς φωτισμούς, ειδικά δωμάτια δοκιμών για τους VIP…
Και αν προσθέσει κανείς δύο μπουτίκ ταυτόχρονα στην Αθήνα και στο Μύκονο, μπορεί να σχηματίσει στο μυαλό την αστρονομική τάξη μεγέθους.
Η άγνωστη κυρία του πιο περιζήτητου οίκου
Η μεγάλη επιτυχία οπωσδήποτε πιστώνεται στην Αγγελική Τσίγκα.
Αποτελεί το πρόσωπο της Chanel στην Ελλάδα από το 1994. Τα πολύτιμα ρούχα, οι τσάντες, τα αξεσουάρ, οι κολώνιες (όχι αυτές που θα βρείτε στον Χόντο) του γαλλικού οίκου φιλοξενούνταν στην μπουτίκ της με το όνομα Linea Piu. Παράλληλα, φιλοξενούσε εκεί ακόμη δυο τρεις οίκους (επιπέδου Τομ Φορντ).
Στη βιτρίνα, όμως, πάντα δέσποζαν το ταγιέρ, οι πέρλες, οι τσάντες, τα κλασικά σανέλ χαμηλοτάκουνα γοβάκια με τις διχρωμίες, κάθε χρόνια με τη φρέσκια τους, καινοτόμα, ακαταμάχητη όψη τους.
Η νέες μπουτίκ Chanel στην Αθήνα και στη Μύκονο δεν θα παρουσιάζουν τη σειρά Haute Couture αλλά τις πρετ α πορτέ κολεξιόν κάθε σαιζόν. Αξεσουάρ, κοσμήματα, κολόνιες (τις εκτός εμπορίου).
Ελάχιστοι ωστόσο γνωρίζουν την Αγγελική Τσίγκα, τη γυναίκα που διοχετεύει στην ελληνική αγορά αυτά τα «διαμάντια», πέραν του στενού φιλικού της κύκλου. Ενώ τα τελευταία δέκα τόσα χρόνια έχει προστεθεί νέο αίμα στο πελατολόγιό της, που έχει εκθρονίσει εν μέρει την παλιά φρουρά.
Ένα οξύμωρο λοιπόν: Η Αγγελική Τσίγκα άγνωστη στο ευρύ κοινό, παραμένει η πιο φίνα, πιο χαμηλών τόνων επιχειρηματίας στον πιο λαμπερό χώρο της γυναικείας ένδυσης, παρά τη συνεργασία της με τον πιο περίοπτο οίκο σε όλο τον κόσμο.
Ο αινιγματικός Καρλ
Ο θρυλικός σχεδιαστής Καρλ Λάγκερφιλντ (1933 – 2019), ανέλαβε καλλιτεχνικός διευθυντής της Chanel έως τον θάνατό του το 2019.
Στα τριάντα έξι αυτά χρόνια δεν εμπιστεύτηκε σε κανέναν άλλο Έλληνα την περίοπτη επωνυμία. Ωστόσο, δεν έδωσε ούτε στην Αγγελική Τσίγκα το πράσινο φως για την αντιπροσωπεία στην Αθήνα.
Παρά τη στενή τους σχέση, αυτή η διαχρονική «συνεργασία» έμελλε να ενισχυθεί μόνο μετά τον θάνατό του.
Ο Λάγκερφελντ παρέμεινε ένα αιώνιο αίνιγμα μέχρι τέλους. Αλλά και δεινός επιχειρηματίας, εκτός από εμπνευσμένος αισθητικά. Όμως πώς έχει η ιστορία γραμμικά;
Η Αγγελική Τσίγκα ίδρυσε την μπουτίκ Linea Piu στην οδό Σέκερη του Κολωνακίου το 1986. Στραγητικό σημείο επίσης με συμβολική σημασία: Μακριά από τη βαβούρα του Κολωνακίου (και την καταναλωτική, εμπορική βαρβαρότητα) αλλά ταυτόχρονα και στην περιφέρεια της καρδιάς του.
Τρία χρόνια πριν από τα εγκαίνια της Linea Piu, ο θρυλικός Καρλ Λάγκερφιλντ είχε τοποθετηθεί επικεφαλής του οίκου Chanel.
Αναλάμβανε τα ηνία δώδεκα χρόνια μετά το θάνατο της ιδιοφυούς Γκαμπριέλ Μπονέρ «Κοκό» Σανέλ.
Εκείνη την εποχή, ένα παχύ στρώμα σκόνης σκέπαζε τον άλλοτε κραταιό οίκο. Ο Λάγκερφελντ όχι μόνο αναβίωσε τον πρωτοποριακό οίκο. Μετέτρεψε τα κλασικά σύνολά του σε εμβληματικά είδη, σύμβολα κοινωνικού γοήτρου και επιρροής.
Η ιδιότυπη συνεργασία
Για αυτόν τον άνθρωπο, η Αγγελική Τσίγκα υπήρξε η πιο έμπιστη συνεργάτις. Λένε ότι υπήρχε ανάμεσά τους φιλία ύστερα από τόσα χρόνια. Αλλά ως κυρία με κουλτούρα, πριν από επιχειρηματίας, η Αγγελική Τσίγκα δεν εκφραζόταν ποτέ για την ιδιαίτερη αυτή επαγγελματική σχέση.
Δεν θα τολμούσε ποτέ να βάλει τον εαυτό της σε επίπεδο ισότιμο, φιλικό απέναντί του.
Επικρατούσε ως σήμερα το εξής ιδιότυπο καθεστώς ανάμεσά τους. Ατύπως, ο Καρλ Λάγκερφελντ τήν είχε χρίσει αντιπρόσωπο της Chanel στην Ελλάδα.
Υπήρχε θαρρείς μπλόκο για απόπειρες από τρίτους επιχειρηματίες (ή έτσι φαινόταν διότι κανείς δεν είχε ισχυριστεί ότι πράγματι ίσχυε κάτι τέτοιο).
Επισήμως όμως είχε ανακοινωθεί ότι η Αγγελική Τσίγκα μέσω της Linea Piu διατηρούσε «αποκλειστική συνεργασία» με τον οίκο Chanel από το 1994.
Η Chanel στη Μύκονο
Το 2012, η Αγγελική Τσίγκα με την Linea Piu είχε εγκαινιάσει αυτόνομη μπουτίκ Chanel στη Μύκονο.
Ωστόσο, η Μύκονος τότε δεν κέρδισε τις εντυπώσεις του οίκου από τότε που εξελίχθηκε σε προπύργιο Αράβων, Ασιατών, Ρώσων.
Η Chanel στεριώνει εκεί που βρίσκεται το παλιό χρήμα με τη βαθειά παράδοση, την κουλτούρα και τον σνομπισμό που τις διαπνέει.
Έτσι, η Chanel της Μυκόνου ήρθε και έφυγε σαν διάττων αστέρας. Τουλάχιστον έτσι συνέβη τότε (εκτίμηση του υπογράφοντος…).
Τότε βέβαια άρχιζε η ελληνική κρίση. Πώς να αγοράσει κανείς και ιδιαίτερα να τολμήσει να εμφανιστεί με τσάντα αξίας (τότε…) τουλάχιστον 3.500 ευρώ; Το 2017, ο Καρλ Λάγκερφελντ παρουσίασε την απαράμιλλη συλλογή αντλώντας έμπνευση από την ελληνική αρχαιότητα.
Σήμερα, μια κλασική δερμάτινη τσάντα μπορεί να κοστίζει και 8000 ευρώ. Για να μην αναφερθεί κανείς στο διαχρονικό τουίντ ταγιέρ.
Η πραγματικότητα σήμερα έχει αλλάξει. Η Μύκονος αναθεωρείται ως διεθνής προορισμός πολυτέλειας σε μια χώρα που βρίσκεται στην ίδια τροχιά με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ.
Η νέα μπουτίκ στη Μύκονο εγκαινιάστηκε στις 30 Μαΐου. Ωστόσο, κάτι που κανείς δεν ήξερε να διευκρινήσει: Η Chanel της Μυκόνου αποτελεί εποχιακή μπουτίκ.
Σταθερή δύναμη
Και όταν ο Καρλ Λάγκερφιλντ απεβίωσε ύστερα από τριάντα έξι αδιάλειπτα χρόνια ως καλλιτεχνικός διευθυντής, η σχέση της Linea Piu με τη Chanel δεν διαταράχτηκε. Τον διαδέχτηκε η Γαλλίδα Βιρζινί Βιάρ (Virginie Viard), που και εκείνη έχει σημειώσει τριάντα χρόνια στον οίκο.
Στον παραδοσιακό αυτό χώρο δεν πραγματοποιούνται μεγάλες αλλαγές σε επίπεδο στελεχών.
Ειρήσθω εν παρόδω, η Chanel παραμένει ιδιωτικός οίκος. Πρόκειται για τον δεύτερο μεγαλύτερο οίκο πολυτελείας στον κόσμο.
«Θα παραμείνουμε ανεξάρτητοι», δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος Λίνα Νέρ (Leena Nair) από την Μποντ στριτ του Λονδίνου (εκεί τελικά μεταφέρθηκε η έδρα Chanel το 2018).
Ταυτόχρονα, η ίδια ανέφερε ότι διατηρεί συγκρατημένη αισιοδοξία (η τετριμμένη πλέον επιχειρηματική φράση…) για την αγορά πολυτελών ειδών. Η Chanel ανακοίνωσε 15.6 δισεκατομμύρια σε πωλήσεις το 2021, κατά 22.9% μεγαλύτερες σε σχέση με τα επίπεδα πριν από την πανδημία.
Μόνο ο Louis Vuitton την ξεπερνάει.
Η Chanel βρίσκεται στα χέρια της ίδιας οικογένειας στο μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας των 113 ετών της. Δηλαδή ανήκει στον Αλέν και Ζεράρ Βερτάιμερ (Alain, Gerard Wertheimer), τα εγγόνια του Πιέρ Βερτάιμερ, πρώτου συνεργάτη της θρυλικής Κοκό Σανέλ.
Το νέο αίμα
Αλλά και ο σύζυγος της Αγγελικής Τσίγκα Ηλίας Τσίγκας, υπήρξε πάντα ο τζέντλεμαν που σπανίζει.
Ισχυρός (και απόλυτα σεβαστός) διευθύνων σύμβουλος της τότε εταιρείας Τηλέτυπος (του Mega) και μη εκτελεστικό μέλος του δ.σ. έως τα τέλη του 2015, δήλωνε κάποτε με μια δόση ποιητικότητας ότι δεν θα άφηνε ποτέ την κόρη του να αγγίζει με τα χέρια της πόρτες αυτοκινήτου και λοιπά βαριά και ευτελή αντικείμενα…
Η Καρολίνα Τσίγκα λοιπόν γαλουχήθηκε μέσα σε αυτό το πνεύμα της αρχοντιάς -του πνεύματος πρώτα.
Με ισχυρό επιχειρηματικό αίμα να τρέχει στις φλέβες της, η Καρολίνα παρότι αιθέρια και ευγενής (με την ευρεία έννοια του όρου), και νέα μαμά, σφίγγει τα λουριά της επιχείρησης. Κάτι κέρδισε και από τα καλά σχολεία και πανεπιστήμια από όπου αποφοίτησε.
Φαίνεται να ανήκει στους διαδόχους που θα ενισχύσουν τα κεκτημένα, δεν θα τα διατηρήσουν απλώς. Εξάλλου, με τη Chanel τίποτα δεν θεωρείται δεδομένο. Οπωσδήποτε συνέβαλε σε αυτήν την καταπληκτική εξέλιξη τόσο για την ελληνική αγορά όσο και για την οικογενειακή τους επιχείρηση.
Εκρηξη πολυτέλειας
Το ότι η Chanel ανοίγει στη Βουκουρεστίου σημαίνει ότι η Αθήνα μπαίνει στο δίκτυο των μεγάλων πρωτευουσών της δύσης που φιλοξενούν το ισχυρό όνομα. Η Ζακλίν Ωνάση φορούσε τα Chanel της και η Γκρέις Κέλι. Σήμερα, ξεχωρίζει η Κριστίν Λαγκάρντ για τον άψογο Chanel «τύπο» της.
Μπορεί μεμονωμένες φωνές αναλυτών σιωπηρά να προειδοποιούν για τον τραπεζικό τομέα που κλυδωνίζεται ή για την επικείμενη ύφεση. Οι καταναλωτές όμως κωφεύουν. Έτσι, παρατηρείται διεθνώς το φαινόμενο που οι ξένοι οικονομολόγοι ονομάζουν luxury boom, φρενίτιδα πολυτέλειας.
Προς στιγμήν τουλάχιστον οι τζετ σετ της γενιάς Gen Z και Gen Y εμφανίζονται πιο διστακτικοί όσον αφορά στην αγορά ακινήτων. Όταν όμως πρόκειται να κρατήσουν τσάντα Chanel, σύμβολο δύναμης και πλούτου; Bien sûr. Ενδίδουν στον πειρασμό κάθε φορά. Ξανά και ξανά.
Πληροφορίες
Chanel Athens
Βουκουρεστίου 13
10671 Αθήνα
Τηλ.: 210 3606 125
Δευτέρα ως Παρασκευή 10:00 – 20:00
Σάββατο: 10:00 – 19:00
Chanel Mykonos
Chanel Boutique
Building 4
Nammos Village Psarou Beach
Τηλ.: 22890 22050
Διαβάστε επίσης:
Η Chanel πάει Xoνγκ Κονγκ: Νοίκιασε εμβληματικό διώροφο κατάστημα έναντι 383.000 δολ. μηνιαίως
Ρεβέκκα Καμχή: «Κανονικά είναι κάτι που δεν θα έκανα ποτέ»
Αλέν Ντελόν: Η Τ. Αγγελόπουλου με τον θρύλο της 7ης τέχνης
──────────────────
Εκλογές 2023
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Γαλλία και Βρετανία υπόσχονται να μην αφήσουν τον Πούτιν να πετύχει τους σκοπούς του
- Το Βυζάντιο στο Λούβρο – Ειδικό τμήμα για την βυζαντινή και την ανατολική χριστιανική τέχνη
- Wall Street: Άλμα 1% για τον Dow Jones – Βουτιά 4% για την Alphabet
- Ζελένσκι: Ο Πούτιν «φτύνει στο πρόσωπο» όσους θέλουν πραγματικά την ειρήνη