Όσο πιο παλιό είναι ένα ιστορικό ξενοδοχείο, τόσο πιο δύσκολο είναι να ανακαινιστεί.

Αυτή η λογική επικρατεί μεταξύ των ξενοδόχων, οι οποίοι πρέπει, κατά την ανακαίνιση, να διαχωρίσουν τα ανεπαίσθητα και ακριβά «updates» από τις πιο τολμηρές αλλαγές, οι οποίες θα μπορούσαν να «εξοργίσουν» τους θαυμαστές και τους υπερμάχους των διατηρητέων κτηρίων σε όλο τον κόσμο.

Ένα τέτοιο έργο ανακαίνισης με πολλές προκλήσεις και 80 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα ($93 εκατ.) προϋπολογισμό έχει αναλάβει η Mandarin Oriental Savoy στη Ζυρίχη. Πρόκειται για το Baur en Ville, το πρώτο πολυτελές ξενοδοχείο της Ζυρίχης, που μετρά 185 έτη λειτουργίας.

Σύμφωνα το Bloomberg, η Ζυρίχη έχει λίγα ξενοδοχεία από διεθνή πολυτελή brands.

Για αυτό τον λόγο, οι ντόπιοι ανυπομονούσαν να δουν τι συνέβαινε πίσω από τα κόντρα πλακέ σε αυτό το κεντρικά τοποθετημένο εμβληματικό κτήριο, που βρίσκεται στην Paradeplatz, ανάμεσα στις πιο γραφικές μπουτίκ της πόλης και μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Ο συντάκτης του Bloomberg αναφέρει χαρακτηριστικά:

“Το απόγευμα που έκανα check in, ώρες πριν από τη μεγάλη δεξίωση των εγκαινίων του Mandarin στις 20 Δεκεμβρίου, υπήρχαν συνεργεία με κάμερες που πλημμύριζαν τον πρώτο όροφο, ενώ περαστικοί, μέσα από τις αυτόματες πόρτες, προσπαθούσαν να ρίξουν μια ματιά στο λόμπι.

Στο εσωτερικό θα έβλεπαν έναν χώρο περισσότερο μοντέρνο παρά ιστορικό, αλλά με αρκετές διατηρημένες λεπτομέρειες -τόσο στον κορμό του κτηρίου όσο και στους πιο γνωστούς χώρους μέσα σε αυτό- για να τιμήσουν την ιστορικότητά του“.

Σύμφωνα με τον συντάκτη, σήμερα, αποτελεί ταυτόχρονα τη παλαιότερη και νεότερη 5στερη διαμονή της πόλης, ενώ το συγκεκριμένο ξενοδοχείο ήταν πάντα ένα φιλόδοξο έργο.

Η διατηρημένη πρόσοψη του ξενοδοχείου. Πηγή: Mandarin Oriental Savoy, Ζυρίχη

Όταν ο ξενοδόχος Johannes Baur το άνοιξε το 1838, πρόθεσή του ήταν να προσφέρει «την καλύτερη και κομψότερη υπηρεσία» σε “όλους τους κυρίους κάθε τάξης”.

Οι καλεσμένοι θα ήταν ο Charles Dickens, ο Γερμανός συνθέτης Richard Wagner και αργότερα η Marlene Dietrich και η Grace Kelly.

Σύντομα, το ξενοδοχείο θα αποκτούσε ιστορική σημασία: Το 1859 ήταν το φόντο κατά την υπογραφή της Συνθήκης της Ζυρίχης.

Μετά από 185 χρόνια, η υπόσχεση του Baur αναβιώνει.

Η αρχική νεοκλασική πρόσοψη του ξενοδοχείου έχει ανανεωθεί όμορφα με τη διακριτική βεντάλια (το εμπορικό σήμα των Mandarin Oriental), σε μια κομψή πινακίδα στην μπροστινή του είσοδο.

Οι εσωτερικοί του χώροι, του Παριζιάνου σχεδιαστή Tristan Auer, μοιάζουν σχεδόν εξ ολοκλήρου ολοκαίνουργιοι.

Με εκλεπτυσμένο, κλασσικό, διαχρονικό  στιλ και αντικείμενα σχεδιασμένα από τον Auer και κατασκευασμένα από Ελβετούς τεχνίτες.

Ένα μικρότερο δωμάτιο με μπαλκόνι Juliet. Πηγή: Mandarin Oriental Savoy, Ζυρίχη

Οι καμπυλωτοί καναπέδες και οι καρέκλες σε απαλό πράσινο του θαλασσινού αφρού με ανάγλυφα εκρού, φέρνουν μια νότα εμπνευσμένου από τη χιλιετία, ενώ τα τραπέζια με λάκα σε όλες τις κατηγορίες δωματίων, διαθέτουν μια έξυπνη περιστρεφόμενη βάση που διπλασιάζει το έπιπλο, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως χώρος εργασίας, η τραπέζι φαγητού.

Τα 80 δωμάτια ξεκινούν από 800 ελβετικά φράγκα τη βραδιά, καθιστώντας τα τα πιο ακριβά στην πόλη με μικρή διαφορά. (Στο Baur Au Lac, τον κύριο ανταγωνιστή του Mandarin, θα πληρώσετε περίπου 750 ελβετικά φράγκα.)

Ωστόσο, το Baur en Ville είναι πιο ευρύχωρο. Το διπλό deluxe δωμάτιο “presidential suite”, διαθέτει ένα όμορφα διατηρημένο παράθυρο με πανοραμική θέα στην πλατεία Paradeplatz, ένα χαρακτηριστικό που συνήθως συναντάται σε σουίτες.

Τα συγκεκριμένα παράθυρα, σε συνδυασμό με τις βαριές κουρτίνες και το ξύλο, δημιουργούν μια “ιστορική” αίσθηση στο χώρο.

Η προεδρική σουίτα είναι ιδιαίτερα σύγχρονη.

Διαθέτει ένα τεράστιο μαρμάρινο μπάνιο, οι τοίχοι της κρεβατοκάμαρας είναι στολισμένοι με ιδιαίτερες τοιχογραφίες, ενώ μέσα στο χώρο βρίσκεται μια εντυπωσιακή ντουλάπα με ξύλινη επένδυση.

Σε όλη τη σουίτα, οι πόρτες είναι αυθεντικές γαλλικές και οδηγούν σε μια τεράστια, περιμετρική βεράντα.

Όλα ερμηνεύονται ως «εμπνευσμένα» και όχι ως «υποχρεωτικά» από το παρελθόν του ξενοδοχείου.

Δωμάτιο στο Mandarin Oriental Savoy, Ζυρίχη. Πηγή: Mandarin Oriental Savoy, Ζυρίχη

Και όμως, οι λάτρεις της ιστορίας και των διατηρητέων, μπορεί να αναρωτιούνται όχι μόνο πού πήγε όλη η ιστορία του κτιρίου, αλλά και πώς η Mandarin Oriental κατάφερε να της επιτραπεί, δεδομένης της αυστηρής νομοθεσίας που αφορά τα διατηρητέα της Ελβετίας.

Για παράδειγμα, η αδελφή του ιδιοκτησία, το Mandarin Oriental Palace στη Λουκέρνη, άνοιξε πέρυσι σε ένα άλλο ιστορικό κτήριο και οι μαρμάρινες στήλες και η αναπαλαιωμένη κιονοστοιχία του, βρίσκονται σε απόλυτη συνέπεια με τους κανόνες, μάλιστα χτυπούν σχεδόν τα κεφάλια των επισκεπτών με την ακρίβεια της σχολαστικής αναστήλωσής τους.

Στο πλαίσιο των πολύ αυστηρών νόμων, το ξενοδοχείο της Λουκέρνης απαγορεύεται ακόμη και να κρύβει αυτές τις στήλες με ψηλά φυτά ή άλλα εμπόδια.

Οι απαντήσεις λοιπόν για το πώς κατάφερε η Mandarin Oriental Palace να παρακάμψει αυτούς τους νόμους και κανόνες, βρίσκονται στους προηγούμενους ιδιοκτήτες.

Ο συντάκτης του Bloomberg σημειώνει χαρακτηριστικά:

“Η Annigna Caprez, διευθύντρια επικοινωνίας του ξενοδοχείου, μου ανέφερε κατά τη διάρκεια του δείπνου στο Savoy Brasserie & Bar, ότι το κτίριο είχε στην πραγματικότητα ήδη αλλάξει αρκετά σημαντικά κατά τη δεκαετία του 1970

‘Ουσιαστικά, ήταν ερειπωμένο, έτσι κατεδαφίστηκε και ξαναχτίστηκε, με την ίδια ιστορική πρόσοψη και ένα νέο εσωτερικό‘, διευκρινίζει.

Κατά τη διάρκεια αυτής της ανακαίνισης, οι εσωτερικοί χώροι διαμορφώθηκαν εκ νέου για να δημιουργήσουν λιγότερα και μεγαλύτερα δωμάτια, ένα σχέδιο που τώρα αποδεικνύεται ωφέλιμο για την Mandarin και τους πελάτες της.

Αυτό εξηγεί επίσης γιατί πολλά ιστορικά χαρακτηριστικά χρονολογούνται στο 1975 και όχι στο 1838, όπως ένας εντυπωσιακός πολυέλαιος που δεσπόζει στο κέντρο μιας κυκλικής σκάλας, ακριβώς έξω από το λόμπι.

Εξαίρεση αποτελεί αυτό που βρίσκεται στην κορυφή αυτών των σκαλοπατιών.

Στο λόμπι του ξενοδοχείου. Πηγή: Mandarin Oriental Savoy, Ζυρίχη

Ανάμεσα σε έναν αριθμό μοντέρνων αιθουσών συνεδριάσεων και κομψών αιθουσών χορού, βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία της συντεχνίας Guild of Tanners and Shoemakers της Ζυρίχης, όπου τα μέλη συνεδριάζουν από το 1920.

Το έμβλημά τους απεικονίζει μια μπότα επάνω σε μια σιδερένια πινακίδα.

Η συντεχνία διαπραγματεύτηκε ακόμη και μια συμφωνία που τους επέτρεπε να βρίσκονται εκεί, ενώ το ξενοδοχείο περνούσε από διετή ανακαίνιση.

Κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης του Δεκεμβρίου, ένα μέλος της συντεχνίας υπέδειξε τα αυθεντικά βιτρό και την ξύλινη επένδυση του δωματίου, μαζί με τις οικογενειακά εμβλήματα των μελών, που χρονολογούνται από το παρελθόν το 1300 και ένα μεγάλο τραπέζι δείπνου με ασήμι, κληρονομιάς της συντεχνίας.

Ωστόσο, άλλοι χώροι, καλώς ή κακώς, δεν έχουν αυτή την ιστορικότητα, καθώς είναι πιο σύγχρονοι και απέχουν από τη σύνδεση με το παρελθόν τους.

Η ταράτσα του τελευταίου ορόφου, που ονομάζεται 1838, είναι μια εξέλιξη του Belvédère, του διάσημου μπαρ του Baur en Ville, ενώ θα φιλοξενεί το Dumbwaiter Bar & Restayrant.

Σε μια πόλη με λίγα μπαρ στον τελευταίο όροφο, ο μικρός χώρος θα ανοίξει για το κοινό αυτή την άνοιξη, με εκπληκτική θέα 180 μοιρών αλλά περιορισμένες θέσεις.

Το Orsini, το ιταλικό εστιατόριο με επικεφαλής τον σύμβουλο σεφ Antonio Guida (της Seta με δύο αστέρια Michelin του Mandarin Oriental Milan ), διατηρεί το αρχικό του όνομα προς τιμήν του κόμη Felice Orsini, ενός επαναστάτη που έμεινε στο Baur πριν από τη δημόσια εκτέλεσή του σε γκιλοτίνα το 1858.

Όλα σχετικά με το μενού και τον σχεδιασμό, θα είναι σύμφωνα με την ιταλική φιλοσοφία, από τα σπιτικά ζυμαρικά μέχρι τα γυάλινα βάζα Murano στα ράφια κατά μήκος των τοίχων.

Savoy Brasserie & Bar. Πηγή: Mandarin Oriental Savoy, Ζυρίχη

Αυτό θα είναι είτε “win”, είτε “loose”, για τον επισκέπτη, ανάλογα με το αν η καρδιά του είναι στραμμένη στην αυθεντική ελβετική κουζίνα ή όχι.

Αυτή είναι η συνολική εντύπωση της πρόσφατα αναγεννημένης Σαβοΐας του Mandarin Oriental.

Είναι κοσμοπολίτικο και παγκόσμιο, αν και λείπει από τη βαθιά ριζωμένη ιστορία και τον πολιτισμό που επιδεικνύουν τόσο καλά οι Ελβετοί.

Το εάν ο ανακαινισμένος χώρος του το ξεχωρίζει από άλλες αγαπημένες grand dames όπως το Baur au Lac ή το κάνει κατώτερο από αυτά, είναι καθαρά θέμα προσωπικού γούστου, σύμφωνα με τον συντάκτη του Bloomberg.

Για τους περισσότερους επισκέπτες της Ζυρίχης – μια εξελισσόμενη πόλη – το ξενοδοχείο πετυχαίνει να αποτελέσει έναν σύγχρονο και πολυτελή χώρο διαμονής.

Και ακόμη κι αν οι αυστηροί και σοβαροί λάτρεις των διατηρητέων στερηθούν κάτι, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το ακίνητο είναι τόσο κομψά και έξυπνα επανασχεδιασμένο, που θα καταφέρει να αποτελέσει ξανά ορόσημο για την πόλη.

Έρχεται η ώρα, που το εμβληματικό ξενοδοχείο της Ζυρίχης, θα ζήσει στην επόμενη σπουδαία εποχή του.

Διαβάστε επίσης: 

Ο γιος του τέως βασιλιά, Νικόλαος σε έκθεση στο Palm Beach 

150 Χρόνια Μεγάλη Βρεταννία: Το ξενοδοχείο – σύμβολο γιορτάζει με επετειακό πρόγραμμα

Έλτον Τζον: Το διάσημο πιάνο του και άλλα «θρυλικά» αντικείμενα σε δημοπρασία του Christie’s