ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η πτώση του τουρισμού που προκάλεσε η πανδημία θα κοστίσει στην παγκόσμια οικονομία περισσότερα από 4 τρισεκατομμύρια δολάρια για το 2020 και το 2021, πολύ χειρότερα από το αναμενόμενο, καθώς ο άνισος ρυθμός εμβολιασμού έχει επηρεάσει αρνητικά τις αναπτυσσόμενες χώρες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τους διεθνείς επισκέπτες.
Μόνο φέτος οι απώλειες μπορεί να ανέλθουν από 1,7 τρισ. έως 2,4 τρισ. δολάρια, ακόμη και αν ο διεθνής τουρισμός ανακάμψει το δεύτερο εξάμηνο σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία, οι οποίες έχουν υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού, ανέφερε η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το εμπόριο και την ανάπτυξη, σε report της.
Η μελέτη υπογραμμίζει τον δαπανηρό αντίκτυπο από την άνιση πρόσβαση στα εμβόλια που παρατηρείται σε όλο τον κόσμο. Οι αναπτυσσόμενες χώρες μπορούν να αντιπροσωπεύουν έως και το 60% των εκτιμώμενων ζημιών στο παγκόσμιο ΑΕΠ, σύμφωνα με την Unctad.
Η έκθεση δείχνει επίσης ότι η τουριστική κρίση δεν έχει τελειώσει, με τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και τις απαγορεύσεις να ισχύουν ακόμη σε πολλές περιοχές με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού.
Ποιοι κλάδοι απειλούνται
Η επιστροφή των αφίξεων των διεθνών τουριστών στα προ της πανδημίας επίπεδα δεν αναμένεται πριν από το 2023, σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού του ΟΗΕ.
Χώρες όπως η Ταϊλάνδη και η Τουρκία, που βασίζονται σε ξένους τουρίστες για να ενισχύσουν τις οικονομίες τους, υπέστησαν τις περισσότερες επιπτώσεις. Η μείωση του τουρισμού απειλεί επίσης τους στενά συνδεδεμένους τομείς όπως τα τρόφιμα, τα ποτά, το λιανικό εμπόριο, οι επικοινωνίες και οι μεταφορές.
Συνολικά, η συντριβή του τουρισμού οδήγησε σε κατά μέσο όρο αύξηση 5,5% της ανεργίας ανειδίκευτων εργατών, πλήττοντας έναν τομέα που απασχολεί πολλές γυναίκες και νέους ανθρώπους.
“Ο τουρισμός αποτελεί σωτηρία για εκατομμύρια ανθρώπους και η προώθηση του εμβολιασμού για την προστασία των κοινοτήτων και την στήριξη της ασφαλούς επανεκκίνησης του τουρισμού είναι ζωτικής σημασίας για την ανάκτηση θέσεων εργασίας και τη δημιουργία αναγκαίων πόρων, ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες”, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών, Zurab Pololikashvili .
Στις ανεπτυγμένες χώρες, η προοπτική για διακοπές στο εξωτερικό ενισχύεται. Ένας αυξανόμενος αριθμός Αμερικανών σχεδιάζει να ταξιδέψει σε μια ξένη χώρα, σύμφωνα με τον δείκτη εμπιστοσύνης καταναλωτών του Συνεδρίου, τον Ιούνιο.
Διαβάστε ακόμα:
Ανάπτυξη 5,6% το 2021 και 4% το 2022 για την παγκόσμια οικονομία προβλέπει ο ΟΟΣΑ
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μαγδεμβούργο: Προφυλακίστηκε ο ύποπτος για την επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά – Το πιθανό κίνητρο
- Κυριάκος Μητσοτάκης από Σύνοδο Βορρά – Νότου: Να διερευνηθούν όλα τα μέσα για ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας
- Ντόναλντ Τραμπ: Επίθεση σε Παναμά – Μειώστε τα κόστη ή δώστε μας τη Διώρυγα
- Θεσσαλονίκη: Κουκουλοφόροι πέταξαν μολότοφ στους αστυνομικούς έξω από το Τουρκικό Προξενείο