ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το bitcoin έχει ένα βρόμικο μυστικό… Το κρυπτονόμισμα έχει αφήσει με το στόμα ανοιχτό τις αγορές φέτος με την ιλιγγιώδη πορεία της τιμής του, καθώς οι επενδυτές έσπευσαν να τοποθετηθούν μαζικά σε ένα επενδυτικό προϊόν που υπάρχει μόνο στον κυβερνοχώρο. Όμως, η περίπλοκη διαδικασία παραγωγής κάθε ψηφιακού bitcoin από ιδιωτικά δίκτυα υπολογιστών έχει συνέπειες και στον πραγματικό κόσμο, όπως η τεράστια κατανάλωση ενέργειας. Ενέργειας η οποία παράγεται, μάλιστα, από τα πιο ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα.
Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελούν οκτώ μεταλλικές αποθήκες μήκους 100 μέτρων στη βόρεια Κίνα. Η Bitmain Technologies Ltd. λειτουργεί μια «φάρμα» με servers στην περιοχή του Erdors της Μογγολίας, όπου γύρω στους 25.000 υπολογιστές ασχολούνται αποκλειστικά με την επίλυση των κρυπτογραφημένων υπολογισμών που παράγουν κάθε bitcoin. Όλη η εγκατάσταση λειτουργεί με ηλεκτρικό ρεύμα που παράγεται από άνθρακα, όπως και ο αυξανόμενος αριθμός των «ορυχείων» κρυπτονομισμάτων που ξεφυτρώνουν στην Κίνα.
Η ενέργεια που καταναλώνει ήδη η εν λόγω βιομηχανία παγκοσμίως εκτιμάται ότι αντιστοιχεί σε εκείνη που θα κατανάλωναν 3 εκατομμύρια αμερικανικά νοικοκυριά, υπερβαίνοντας σημαντικά την κατανάλωση που έχουν, μεμονωμένα, 159 χώρες, σύμφωνα με τον δείκτη Digiconomist Bitcoin Energy Consumption Index. Και καθώς δημιουργούνται όλο και περισσότερα bitcoins, ο βαθμός δυσκολίας των υπολογισμών αυξάνεται – το ίδιο και οι ανάγκες σε ρεύμα.
Η ενέργεια ήταν πάντα μέρος του DNA του bitcoin. Ο άνθρωπος στον οποίο αποδίδεται η δημιουργία του νομίσματος, ο Satoshi Nakamoto, επινόησε το σύστημα που απονέμει ψηφιακά νομίσματα για την επίλυση σύνθετων γρίφων και χρησιμοποιεί ένα κρυπτογραφημένο ψηφιακό λογιστικό βιβλίο για να παρακολουθεί όλη τη δουλειά και κάθε συναλλαγή που γίνεται.
Η Κίνα, η οποία παράγει περίπου το 60% του ηλεκτρισμού της από άνθρακα, είναι η χώρα με τα περισσότερα «ορυχεία» υπολογιστών και πιθανότατα ευθύνεται για το 25% περίπου της συνολικής ενέργειας που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία κρυπτονομισμάτων, σύμφωνα με έρευνα των Garrick Hileman και Michel Rauchs του Πανεπιστημίου Cambridge.
Και η ζήτηση αυξάνεται…
Οι εκτιμήσεις για την ποσότητα του ηλεκτρικού ρεύματος που απαιτεί η δημιουργία κρυπτονομισμάτων ποικίλλουν σημαντικά – από την ενέργεια που παράγει ένας μεγάλος πυρηνικός αντιδραστήρας μέχρι την ενέργεια που καταναλώνει όλος ο πληθυσμός της Δανίας. Όμως, οι αναλυτές συμφωνούν ότι η κατανάλωση ενέργειας στη συγκεκριμένη βιομηχανία αυξάνεται ραγδαία – ειδικά μετά το ράλι της τιμής του bitcoin που έκανε το κρυπτονόμισμα σχεδόν τέσσερις φορές πιο πολύτιμο απ’ ό,τι ήταν τρεις μόλις μήνες νωρίτερα.
«Η κατανάλωση ενέργειας είναι τρελή», λέει ο Alex de Vries, αναλυτής της PwC για την τεχνολογία blockchain. «Αν αρχίζαμε να έχουμε τέτοια κατανάλωση σε παγκόσμια κλίμακα, ο πλανήτης θα αφανιζόταν», λέει χαρακτηριστικά.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Το Bitcoin είναι κάτι μαγικό (όπως ήταν και η τουλίπα τον 17ο αιώνα). Η μεγάλη ιστορία των κραχ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι λένε για τα κρυπτονομίσματα και το bitcoin οι κεντρικές τράπεζες του πλανήτη