ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα ερωτήματα για υποτιμητική κερδοσκοπία σε Πειραιώς και Εθνική, η δυνατή ΔΕΗ, τα ανέκδοτα με τις πρόωρες εκλογές, ο Σαμαράς και το μήνυμα Μητσοτάκη, οι οργισμένοι βιομήχανοι και ο παραλογισμός με το σπίτι του γιατρού στη Φιλοθέη
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει επιδοθεί σε μία διαφημιστική τουρνέ ανά τις χρηματοπιστωτικές πρωτεύουσες του κόσμου, εν μέσω φημών ότι η Ελλάδα θα πουλήσει περισσότερα ομόλογα φέτος. Ο ΟΤΕ, η επιχείρηση με το μεγαλύτερο δανεισμό στη χώρα, έχει προσελκύσει επενδυτικές προσφορές ύψους άνω των 1,5 δισ. ευρώ για την πώλησή της τετραετών ομολόγων αξίας 350 εκατομμυρίων ευρώ.
Τα πράγματα δείχνουν πολύ καλύτερα για τη χώρα, αφού δέχθηκε ένα από τα πιο ισχυρά πλήγματα λόγω της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους και χρειάστηκε να εξαρτηθεί από ξένη βοήθεια ύψους 300 δισεκατομμυρίων ευρώ από το 2010. Η Ελλάδα τώρα εμφανίζει πρωτογενές πλεόνασμα και τον περασμένο μήνα αναβαθμίστηκε από την S&P Global Ratings σε Β+. Αν και αυτή η αξιολόγηση είναι κάτω από το investment grade, η αναβάθμιση σε συνδυασμό με τις αποδόσεις που είναι ακόμη από τις υψηλότερες της Ευρωζώνης θα πρέπει να βοηθήσουν στην ενίσχυση της ζήτησης για μία νέα προσφορά ομολόγου.
“Σίγουρα θα έχει ζήτηση, δεν υπάρχει αμφιβολία επ’ αυτού”, δήλωσε ο Scott Thiel της BlackRock. “Οι επενδύσεις σε δολάρια είναι πολύ ακριβές και δεν υπάρχει τίποτα στην Ευρώπη που να προσφέρει τέτοιου είδους αποδόσεις”.
Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου ήταν στο 3,88% την Τετάρτη, έναντι 7,88% πριν από δύο χρόνια και περίπου 40% το 2012. Παραμένει ακόμα αρκετά μεγαλύτερη από αντίστοιχα ομόλογα της Ιταλίας (2,69%), της Ισπανίας (1,30%) και της Γερμανίας (0,37%).
Ο ΟΤΕ, του οποίου ο μεγαλύτερος μέτοχος είναι η Deutsche Telekom με μερίδιο 45%, μείωσε την απόδοση της πώλησης ομολόγου του μεταξύ 2,5% και 2,625%, έναντι αρχικού στόχου περίπου 2,75%, γεγονός που υποδηλώνει ότι υπάρχει ισχυρή ζήτηση. Οι CreditSights και Kepler Cheuvreux λένε ότι η εταιρεία πιθανόν σύντομα να αναβαθμιστεί σε ΒΒ+, από ΒΒ.
Αν και η Ελλάδα δεν έχει χρηματοδοτικές ανάγκες έως το 2022, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πιθανόν να θέλει να εκμεταλλευθεί την πτώση στο κόστος δανεισμού και το βελτιωμένο επενδυτικό κλίμα, πουλώντας ομόλογα. Η χώρα έχει προχωρήσει με επιτυχία σε δύο πωλήσεις ομολόγων από τον Ιούλιο του 2017.
“Απλώς επειδή δεν έχουν ανάγκη σε ρευστό, δε σημαίνει ότι δεν είναι σημαντικό να βρουν πού θα τους τιμολογήσει η αγορά ομολόγων”, είπε ο Andrew Jackson, επικεφαλής σταθερού εισοδήματος της Hermes Investment Management. “Τώρα είναι μία καλή ώρα να το κάνει”.
Η Greylock Capital Management, που επενδύει σε υποτιμημένα, distressed assets με υψηλές αποδόσεις και διαχειρίζεται assets ύψους 1 δισ. δολαρίων, θα ήθελε να δει την Ελλάδα να προχωρά σε πώληση ομολόγων διάρκειας 20 ή 30 ετών, σύμφωνα με τον Diego Ferro, συνεπικεφαλής διευθυντή επενδύσεων του fund. Εν τω μεταξύ, ο Alberto Gallo, διαχειριστής της Algebris Investments, εξακολουθεί να θεωρεί τα ελληνικά ομόλογα διάρκειας κάτω των δέκα ετών “υποτιμημένα”.
Και πάλι, η τρέχουσα απουσία διακίνησης ελληνικών ομολόγων ίσως προκαλέσει κάποια επενδυτική ανησυχία, ειδικά μετά την πρόσφατη αναστάτωση στην ιταλική αγορά χρέους. Στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν ότι ο τζίρος της ηλεκτρονικής δευτερογενούς αγοράς διαμορφώθηκε στα 331 εκατομμύρια ευρώ τον περασμένο μήνα, έναντι 434 εκατ. ευρώ τον Μάιο. Συγκριτικά, τον Σεπτέμβριο του 2004 η αγορά είχε φτάσει στο peak της με 136 δισεκατομμύρια ευρώ.
Αν και μία νέα πώληση χρέους θα παρείχε μία ευκαιρία εισόδου στην αγορά, η έξοδος είναι μία πιο δύσκολη υπόθεση, είπε ο Thiel της BlackRock.