ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η Τουρκία τροποποίησε την Τρίτη τους κανονισμούς για να αποτρέψει τους αποταμιευτές από το να συρρέουν σε ξένα νομίσματα και να ανακουφίσει την πίεση στη λίρα, έπειτα από τον τερματισμό ενός επιθετικού κύκλου αυξήσεων των επιτοκίων της αυτόν τον μήνα.
Η κεντρική τράπεζα καθιστά πιο δαπανηρή για τους εμπορικούς δανειστές να έχουν καταθέσεις σε «σκληρά» νομίσματα, ενώ ταυτόχρονα χαλαρώνει τις υποχρεωτικές απαιτήσεις αποθεματικών σε ορισμένους λογαριασμούς που συνδέονται με συνάλλαγμα, οι οποίοι αποτελούν μέρος ενός προγράμματος αποταμίευσης, το οποίο υποστηρίζεται από την κυβέρνηση και αποσκοπεί στη στήριξη της τουρκικής λίρας.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προετοιμάζουν πρόσθετα μέτρα για να ενθαρρύνουν περισσότερες αποταμιεύσεις σε τουρκική λίρα και να διασφαλίσουν τη μετάδοση των επιτοκίων στην οικονομία μετά την ολοκλήρωση του κύκλου σύσφιξης την περασμένη εβδομάδα, κατά τον οποίο το βασικό επιτόκιο αυξήθηκε στο 45%.
Η λίρα μετατοπίστηκε ελάχιστα την Τρίτη, ενώ μέχρι στιγμής αυτό τον μήνα έχει υποχωρήσει κατά 3% έναντι του δολαρίου.
Τα τελευταία βήματα ακολουθούν τη μείωση των επιτοκίων που προσφέρονται στις κανονικές καταθέσεις σε λίρες, γεγονός που θα μπορούσε να ωθήσει τους τοπικούς αποταμιευτές να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις, με τον πληθωρισμό να επιταχύνει στο 70% τους επόμενους μήνες.
Οι εγχώριοι δανειστές θα πρέπει τώρα να διαθέσουν περισσότερα χρήματα για καταθέσεις και κεφάλαια συμμετοχής σε συνάλλαγμα, ανέφερε η Κεντρική Τράπεζα στον ιστότοπό της. Εκτός από τους υφιστάμενους κανόνες για τα υποχρεωτικά αποθεματικά, διπλασιάστηκε σε 8% για όσους λογαριασμούς πρέπει να τηρούνται σε λίρες.
Η νομισματική αρχή μειώνει επίσης τις απαιτήσεις για λογαριασμούς ταμιευτηρίου που συνδέονται με συνάλλαγμα για έως και έξι μήνες, μειώνοντας την υποχρεωτική αναλογία τους στο 25% από 30%. Σύμφωνα με τον μηχανισμό, οι καταθέτες σε λίρα μπορούν να αντισταθμίσουν τις ζημίες συναλλάγματος, λαμβάνοντας αποζημίωση με κρατική εγγύηση, για οποιαδήποτε υποτίμηση υπερβαίνει τους τόκους των λογαριασμών.
Πλεονάζουσα ρευστότητα
Τα μέτρα θα αντισταθμίσουν εν μέρει το ένα το άλλο, σύμφωνα με οικονομολόγους της QNB Finansbank, οι οποίοι εκτιμούν ότι θα έχουν ως αποτέλεσμα την απόσυρση κάποιας πλεονάζουσας ρευστότητας από το σύστημα.
Κοιτάζοντας το μέλλον, η προσδοκία είναι ότι η κεντρική τράπεζα θα κινηθεί πιο επιθετικά για να «αποστραγγίσει» τις πλεονάζουσες λίρες, με μέτρα που μπορεί να περιλαμβάνουν την έκδοση έντοκων γραμματίων (liquidity bills), για πρώτη φορά από το 2007.
Η κεντρική τράπεζα χρησιμοποιεί σε μεγάλο βαθμό τα swaps, τα οποία είναι πιο μακροπρόθεσμα συμβόλαια και επομένως επιτρέπουν στους δανειστές να δανείζονται με φθηνότερο κόστος σε σχέση με το επιτόκιο αναφοράς επαναγοράς μίας εβδομάδας.
Ο κύριος τρόπος για την αντιμετώπιση της πλεονάζουσας ρευστότητας θα ήταν η εξισορρόπηση των καναλιών χρηματοδότησης των ανταλλαγών και των λειτουργιών ανοιχτής αγοράς, δήλωσε ο Τζεμ Τσακμακλί, αναπληρωτής καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Durham στην Αγγλία.
Διαβάστε επίσης
Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας: Κλείνει τον κύκλο των αυξήσεων με τα επιτόκια στο 45%
Στις ΗΠΑ για επενδυτικό «σαφάρι» η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας
Τουρκία: Προτεραιότητα για το 2024 η ενίσχυση των συναλλαγματικών διαθεσίμων
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μητσοτάκης για woke ατζέντα: Πιστεύω ότι υπάρχουν δύο φύλα, το αρσενικό και το θηλυκό, αυτό υπαγορεύει η βιολογία
- Μενίδι: Φωτιά σε μονοκατοικία – Ένας νεκρός
- Άλμα 12% για τη SoftBank μετά τη συμφωνία μαμούθ 500 δισ. δολ. με OpenAI, Oracle και MGX
- Ocean Pal (Σεμίραμις Παληού): Πούλησε φορτηγό πλοίο για 16,1 εκατ. δολάρια