• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Το στοίχημα της αθανασίας: Οι πλούσιοι «καταψύχουν» τα σώματα και τις περιουσίες τους

    φωτογραφία: Jonathan Hurtarte/Bloomberg Tax

    φωτογραφία: Jonathan Hurtarte/Bloomberg Tax


    Κανείς δεν θέλει να επιστρέψει στην ζωή φτωχός. Ευτυχώς για τους πλούσιους, είναι πολύ πιο εύκολο το να διατηρήσουν «αθάνατο» τον πλούτο τους από το να πετύχουν οι ίδιοι την αθανασία.

    Εξειδικευμένοι δικηγόροι δημιουργούν «καταπιστεύματα αναβίωσης» με στόχο να διατηρήσουν την περιουσία των ανθρώπων που επιλέγουν την κρυογονική συντήρηση, με την ελπίδα να επανέλθουν κάποτε στη ζωή, ακόμη και αν είναι εκατοντάδες χρόνια αργότερα.

    Αυτά τα καταπιστεύματα αποτελούν ένα νέο πεδίο εφαρμογής του δικαίου που βασίζεται σε πολλές υποθέσεις. Παρ’ όλα αυτά, λαμβάνονται αρκετά σοβαρά υπόψη από ορισμένους φανατικούς υποστηρικτές της συγκεκριμένης διαδικασίας και συζητούνται σε συνέδρια του κλάδου.

    «Η διαδικασία της κρυογονικής συντήρησης ξεκίνησε ως μία τρελή ιδέα και πλέον θεωρείται απλά εκκεντρική», δήλωσε ο Mark House, δικηγόρος που συνεργάζεται με το Alcor Life Extension Foundation στην Αριζόνα, το μεγαλύτερο κέντρο κρυογονικής στον κόσμο, με 1.400 μέλη και περίπου 230 άτομα ήδη κατεψυγμένα. «Τώρα που θεωρείται εκκεντρικό, είναι κάπως της μόδας το να ασχολείται κάποιος με αυτό».

    Σύμφωνα με μία εκτίμηση, περίπου 5.500 άτομα σχεδιάζουν να υποβληθούν σε κρυογονική συντήρηση. Ο House υπολογίζει ότι έχει συνεργαστεί με περίπου 100 τέτοια άτομα.

    Τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι προσπαθούν να απαντήσουν σε ερωτήσεις που κάποιες φορές μοιάζουν περισσότερο με φιλοσοφικά διλήμματα, όπως:

    Μπορούν τα χρήματα να διατηρηθούν για πάντα;

    Θεωρείσαι νεκρός αν το σώμα σου έχει υποβληθεί σε κρυογονική συντήρηση;

    Και αν επανέλθεις στη ζωή, είσαι το ίδιο άτομο;

    Πώς αποταμιεύονται τα χρήματα

    Για τον Steve LeBel, ένα συνταξιούχο διευθυντή νοσοκομείου στο Μίσιγκαν, η πιθανότητα να ενταχθεί στους περίπου 500 ανθρώπους που βρίσκονται ήδη σε κατάσταση κρυογονικής συντήρησης μοιάζει με όνειρο που έγινε πραγματικότητα.

    Ο 76χρονος αναζητά συνεχώς νέους τρόπους να περνάει τον χρόνο του, πρόσφατα μάλιστα ασχολήθηκε με τη συγγραφή ενός  μυθιστορήματος για νεαρούς ενήλικες. Αγαπά τη ζωή και δεν θέλει τα χρήματα να αποτελέσουν εμπόδιο σε μια δεύτερη ευκαιρία.

    Δήλωσε ότι έψαχνε για περίπου ένα χρόνο μία μορφή καταπιστεύματος που είναι πιθανό να αντέξει μέσα στους αιώνες.

    Σχεδιάζει να τοποθετήσει 100.000 δολάρια σε αυτό και τα υπόλοιπα θα τα διαθέσει στην κόρη του, τον σύζυγό της και το ίδρυμά του.

    «Πραγματικά θέλω να βρω μια λύση, διαφορετικά θα βρίσκομαι εκεί, ελπίζοντας να έχουν απομείνει χρήματα σε 200 χρόνια από τώρα για να πληρωθεί η διαδικασία επιστροφής μου στην ζωή», είπε.

    Ποιος είσαι πραγματικά;

    Το καταπίστευμα αναβίωσης αποτελεί μια παραλλαγή του καταπιστεύματος των δυναστειών, ενός εργαλείου που χρησιμοποιούν οι εξαιρετικά πλούσιοι για να μεταβιβάσουν τον πλούτο τους σε πολλές επόμενες γενιές.

    Και τα δύο μέσα μπορούν να βοηθήσουν στην αποφυγή του ομοσπονδιακού φόρου 40% που επιβάλλεται σε κληρονομίες που έχουν αξία πάνω από 13,6 εκατ. δολάρια, αν και τα κέρδη από επενδύσεις υπόκεινται σε φόρο εισοδήματος και οι διαχειριστές επιβάλλουν τέλη που μπορεί να είναι υψηλά.

    Ο House απαιτεί από τους πελάτες να έχουν τουλάχιστον 500.000 δολάρια για να τα τοποθετήσουν στο trust, ώστε να διασφαλιστεί ότι τα τέλη δεν θα το εξαντλήσουν.

    Η διαφορά έγκειται στους δικαιούχους.

    Ο House θεωρεί ότι το άτομο που θα επανέλθει στη ζωή θα είναι διαφορετικό στα μάτια του νόμου, εν μέρει επειδή ένα άτομο δεν μπορεί να είναι ο δικαιούχος του δικού του trust. Όταν δημιουργεί αυτά τα καταπιστεύματα για πελάτες, ο μοναδικός δικαιούχος είναι το άτομο που θα επιστρέψει στη ζωή.

    Η προσπάθεια να ακυρωθεί μια ληξιαρχική πράξη θανάτου θολώνει τα νομικά νερά, εξήγησε ο House.

    Για την Peggy Hoyt, μια σχεδιάστρια περιουσιακών στοιχείων με έδρα τη Φλόριντα, το άτομο που θα αναβιώσει είναι το ίδιο άτομο.

    Υποστήριξε ότι τα trust χρειάζονται ενεργούς δικαιούχους, επομένως συχνά ορίζει τα μέλη της οικογένειας του πελάτη ή την κρυογονική εγκατάσταση για να λαμβάνουν χρήματα όσο καιρό είναι “καταψυγμένοι”.

    Απαιτεί επίσης από τους πελάτες να εξηγήσουν τον προσωπικό τους ορισμό για την αναβίωση.

    «Μερικοί άνθρωποι θεωρούν ότι υπάρχει αναβίωση μόνο εάν είναι το ίδιο άτομο που είναι σήμερα με όλη του τη μνήμη άθικτη», είπε η Hoyt. «Άλλοι αρκούνται να πουν ότι ένας ανθρώπινος κλώνος θα ήταν ισοδύναμο της αναβίωσης».

    Καταπιστεύματα αορίστου χρόνου

    Τα «καταπιστεύματα αναβίωσης» ξεπερνούν τα όρια των νόμων όσον αφορά την χρονική τους διάρκεια, που έχουν ως στόχο να αποτρέψουν τις πλούσιες οικογένειες από το να συσσωρεύουν χρήματα για πολλές γενιές.

    Πολλοί πολιτειακοί νόμοι περιορίζουν τη διάρκεια ζωής των καταπιστευμάτων στα 90 έως 100 έτη. Αλλά ορισμένα κράτη έχουν καταργήσει ή επεκτείνει την επιτρεπόμενη διάρκεια.

    Η Αριζόνα, όπου ζει ο House, επιτρέπει πλέον στα καταπιστεύματα να συνεχίσουν να υφίστανται για 500 χρόνια. Στη Φλόριντα, είναι 1.000 χρόνια.

    «Άρχισε ο κόσμος να σκέφτεται: Λοιπόν, αν είχα ένα καταπίστευμα για 1.000 χρόνια, τι θέλω να κάνω;», δήλωσε ο George Bearup, νομικός σύμβουλος στην Greenleaf Trust. «Νομίζω ότι αυτό παρακίνησε μερικούς από αυτούς τους ανθρώπους να σκεφτούν το ενδεχόμενο της συντήρησης του σώματος τους».

    Οι πλούσιοι και η αθανασία

    Καθώς η επιστήμη κάνει προόδους, όλο και περισσότεροι άνθρωποι βλέπουν την κρυοσυντήρηση ως το τελευταίο τους μεγάλο πείραμα. Οι μεγιστάνες της τεχνολογίας Jeff Bezos, Sam Altman, Larry Ellison και Larry Page έχουν διαθέσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε εταιρείες που προσπαθούν να αψηφήσουν τον θάνατο και τη γήρανση.

    Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η Cradle Healthcare Co., με επικεφαλής το παιδί-θαύμα της βιοτεχνολογίας και επενδύτρια στον τομέα της μακροζωίας Laura Deming, έκανε άνοιγμα στον τομέα της κρυογονικής με 48 εκατομμύρια δολάρια και την υπόσχεση να αναπτύξει τεχνολογία αναθέρμανσης που αποτελεί το κλειδί για την αναβίωση. Η κίνηση αυτή προσέδωσε την απαραίτητη αξιοπιστία στη βιομηχανία.

    «Πιστεύω ότι η διαδικασία της γήρανσης θα αντιμετωπιστεί», δήλωσε ο Steve LeBel. «Είναι μια ασθένεια. Η τεχνολογία δεν έχει βρει ακόμη την λύση, αλλά μπορώ να γεφυρώσω αυτό το χρονικό κενό με την κρυογονική».

    Διαβάστε επίσης:

    Οι πλούσιοι είναι περισσότεροι και πλουσιότεροι παρά ποτέ σύμφωνα με έρευνα

    Anant Ambani: Ο πιο φαντασμαγορικός γάμος στον κόσμο – 134 ημέρες εορτασμών, 1.200 καλεσμένοι και ατελείωτη χλιδή

    Christina O: H θρυλική θαλαμηγός του Ωνάση πωλείται στην τιμή των 90 εκατ. ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ