Το Μεξικό ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε συμφωνία μείωσης της παραγωγής πετρελαίου με τον OPEC+ μετά από παρέμβαση του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ ο οποίος επίλυσε το αδιέξοδο, χωρίς όμως να είναι σαφές εάν η Σαουδική Αραβία έχει αποδεχθεί την πρόταση.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή το πρωί, ο πρόεδρος του Μεξικού Άντερς Μανουέλ Λόπεζ Ομπράντορ δήλωσε ότι ο ίδιος και ο Τραμπ συμφώνησαν σε ένα πιο αποδεκτό επίπεδο μείωσης της παραγωγής από τα 400.000 βαρέλια την ημέρα που πρότεινε ο OPEC+ την Πέμπτη.

Παράλληλα στη Μόσχα, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντιμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θεωρεί ότι η συμφωνία του OPEC+ έχει συμφωνηθεί πλήρως και τη θεωρεί «πολύ θετική». Ωστόσο, εκπρόσωποι του Οργανισμού των χωρών εξαγωγής πετρελαίου δήλωσαν ότι αγνοούσαν τους όρους της συμφωνίας στην οποία αναφέρεται ο ηγέτης του Μεξικού.

Εάν η αντιπαράθεση μεταξύ του Μεξικού και του OPEC+ έχει πράγματι επιλυθεί, πλέον ανοίγει ο δρόμος για μια ιστορική προσπάθεια να αναζωογονηθεί η αγορά πετρελαίου μετά από μια εξουθενωτική πτώση που προκάλεσε η πανδημία. Η συμφωνία των χωρών που μετέχουν στον συνασπισμό του OPEC+, ελαχιστοποιεί προηγούμενες παρεμβάσεις και θα έθετε τέλος στον πόλεμο τιμών μεταξύ του Ριάντ και της Μόσχας ο οποίος και εκτίναξε τις τιμές του πετρελαίου στα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και σχεδόν δύο δεκαετιών.

Όλα αυτά αμφισβητήθηκαν την Πέμπτη το βράδυ, όταν η Σαουδική Αραβία έθεσε ως προϋπόθεση για τη συμφωνία τη συμμετοχή του Μεξικού, η οποία αρνήθηκε να δεχθεί τις περικοπές που προβλέπονταν. Ο υπουργός ενέργειας του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, ο πρίγκιπας Αμπντουλάζιζ Μπιν Σαλμάν, με επιχείρημα μερικών εκατοντάδων χιλιάδων βαρελιών, στόχευε στην απομάκρυνση από την αγορά ποσοστού πάνω από το 10% της παγκόσμιας παραγωγής, αλλά ήταν αποφασισμένος για το ότι το βάρος των περικοπών θα πρέπει να μοιραστεί όσο το δυνατόν ευρύτερα.

Όταν ρωτήθηκε για την άρνηση του Μεξικού να μειώσει σημαντικά την παραγωγή πετρελαίου του, ο Λόπεζ Ομπράντορ είπε ότι ο Τραμπ τον διαβεβαίωσε ότι η χώρα του θα μπορεί να έχει μικρότερο μερίδιο.

«Πρώτα μας ζήτησαν 400.000, μετά 350.000», αλλά το Μεξικό είναι σε θέση να μειώσει τη παραγωγή του μόνο κατά 100.000 βαρέλια την ημέρα, δήλωσε ο Λόπεζ Ομπράντορ. Ο Τραμπ «πολύ γενναιόδωρα είπε ότι οι ΗΠΑ θα μας βοηθούσαν με τα επιπλέον 250.000 βαρέλια από την δική τους συνεισφορά. Τον ευχαριστώ. «

Τόσο ο Τραμπ όσο και Αμερικανοί γερουσιαστές έχουν ασκήσει έντονες πιέσεις στον OPEC+ για την επίτευξη συμφωνίας καθώς φοβούνται την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας στην αμερικανική παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου. Ωστόσο, ο Αμερικανός Πρόεδρος δεν έχει υποσχεθεί να προβεί σε στοχευμένη και συγκεκριμένη μείωση στην παραγωγή. Αντ ‘αυτού, θα αφήσει την αγορά να κάνει τη δουλειά της, με τις χαμηλές τιμές να παράγουν «αυτόματα» μειώσεις παραγωγής.

Ακολουθώντας αυτή την γραμμή ο Αμερικανός υπουργός Ενέργειας Νταν Μπρουλέτ κατά τις εισαγωγικές του παρατηρήσεις στη συνεδρίαση της Ομάδας των 20 σήμερα, προέβλεψε μια μείωση περίπου 2 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως στην παραγωγή των ΗΠΑ μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Συνάντηση G-20

Το ενδιαφέρον τώρα μετατοπίζεται στη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Ενέργειας των G-20, όπου ο OPEC+ ελπίζει να εξασφαλίσει τη δέσμευση για μείωση της παραγωγής κατά 5 εκατομμυρία βαρέλια ημερησίως, επιπλέον της αρχικής μείωσης των 10 εκατομμυρίων βαρελιών που πρότεινε την Πέμπτη.

«Η εξαιρετική αστάθεια που βλέπουμε στις αγορές πετρελαίου είναι επιζήμια για την παγκόσμια οικονομία σε δύσκολη εποχή που δοκιμάζει τις αντοχές μας», δήλωσε ο Φατίχ Μπιρόλ, επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ), ο οποίος υπήρξε βασικός παράγοντας στη διπλωματική προσπάθεια για την επίτευξη μιας παγκόσμιας συμφωνίας.

Μια μείωση παραγωγής κατά 15 εκατομμυρία βαρέλια την ημέρα θα ήταν πρωτοφανής, αλλά εξακολουθεί να αποτελεί ένα κλάσμα μόνο των 20 έως 35 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως που εκτιμάται ότι έχει χάσει η παγκόσμια ζήτηση καθώς δισεκατομμύρια άνθρωποι περιορίζονται στα σπίτια τους και οι επιχειρήσεις κλείνουν για να επιβραδύνουν την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Το αμερικανικό αργό WTI σημείωσε πτώση κατά περισσότερο από 9% την Πέμπτη, πέφτοντας κάτω από τα 23 δολάρια το βαρέλι, καθώς οι οι αναλυτές αξιολόγησαν τη μείωση ως πολύ μικρή για να αποφευχθεί η υπερπροσφορά αργού πετρελαίου.

Όχι αρκετά

Ο Τζιοβάνι Σταουνόβο, αναλυτής εμπορευμάτων της UBS Group AG δήλωσε στο Bloomberg ότι «Με τη ζήτηση να μειώνεται κατά 20% αυτό το τρίμηνο, πιστεύουμε ότι οι συμφωνημένες μειώσεις δεν θα είναι αρκετές για να εμποδίσουν τη απότομη αύξηση των αποθεμάτων πετρελαίου τις επόμενες εβδομάδες«.

Η συμφωνία του OPEC+ προβλέπει τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά περίπου 10 εκατομμυρία βαρέλια ημερησίως τον Μάιο και τον Ιούνιο, κατά 8 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα από τον Ιούλιο και στη συνέχεια κατά 6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα από τον Ιανουάριο του 2021 έως τον Απρίλιο του 2022. Το μπλόκ προγραμματίζει νέα τηλεδιάσκεψη στις 10 Ιουνίου για να συζητήσει τα επιπλέον μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν.

Η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία, οι μεγαλύτεροι παραγωγοί του ομίλου, θα μειώσουν αρχικά την παραγωγή τους κατά περίπου 8,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, με όλα τα μέλη να συμφωνούν στη μείωση της προσφοράς κατά 23%.

Το μέγεθος της μείωσης υπογραμμίζει το βάθος της κρίσης της αγοράς. Κατά την έναρξη της συνεδρίασης της Πέμπτης, ο Γενικός Γραμματέας του OPEC, Μοχάμαντ Μπάρκιντον, χαρακτήρισε την ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης ως «τρομακτική». Ωστόσο πιθανάτατα θα δώσει λίγο περισσότερο χρόνο στους παραγωγούς.

«Για τις αγορές πετρελαίου, η μαζική συρρίκνωση της ζήτησης πετρελαίου είναι άνευ προηγουμένου«, ανέφερε ο OPEC σε εσωτερικό του σημείωμα προς τους υπουργούς, που επικαλείται το Bloomberg. «Οι τρέχουσες προοπτικές μοιάζουν εξαιρετικά ζοφερές, ενώ οι αγορές πετρελαίου αναμένεται να δοκιμαστούν σοβαρά σε πολλά μέτωπα