ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Οι βρετανικές αρχές έχουν ξεκινήσει έρευνα σε δεκατέσσερις επιχειρήσεις, καθώς και σε έξι φυσικά πρόσωπα, για τον ρόλο τους σε φορολογικό σκάνδαλο, το οποίο έγινε ευρέως γνωστό με την ονομασία Cum-Ex.
Τα σχετικά αναφέρει σε δημοσίευμά του το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο πηγές που γνωρίζουν καλά την υπόθεση.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Αρχή Χρηματοοικονομικής Συμπεριφοράς (Financial Conduct Authority-FCA) έχει κινήσει διαδικασίες κατά εταιρειών που φέρεται να διατηρούσαν στη Δανία, στη Γερμανία, στη Γαλλία και στην Ιταλία σχήματα που αποκαλούνται dividend stripping.
Και αυτό σημαίνει πως είχαν ανάμειξη σε χρηματιστηριακές συναλλαγές, οι οποίες χρονικά ήταν κοντά με την ημερομηνία καταβολής του αντίστοιχου μερίσματος.
Πρόκειται για αμφιλεγόμενη πρακτική, η οποία συνίσταται στη διεκπεραίωση πράξεων με πολύ γρήγορο ρυθμό και στόχο τις επικαλυπτόμενες επιστροφές φόρων κατά την πληρωμή μερισμάτων.
Εχει, δε, πυροδοτήσει σειρά ερευνών από τις αρμόδιες Αρχές σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
Ειδικότερα, στη Δανία οι εισαγγελείς κατά τις τελευταίες εβδομάδες έχουν εντείνει τις προσπάθειές τους να πραγματοποιήσουν συνεντεύξεις με διαπραγματευτές στην αγορά του Λονδίνου, ώστε να διαπιστώσουν τι γνώριζαν για την υπόθεση.
Από πλευράς του, ο Μαρκ Στιούαρντ, εκτελεστικός διευθυντής της Αρχής Χρηματοοικονομικής Συμπεριφοράς, είχε δηλώσει από τον Φεβρουάριο ότι οι βρετανικές ρυθμιστικές αρχές συνεργάζονται με τις ευρωπαϊκές στο πλαίσιο της έρευνας για «σημαντικές και ενδεχομένως καταχρηστικές συναλλαγές σε μετοχές στις αγορές του Λονδίνου».
Εντούτοις, Δανοί αξιωματούχοι έχουν επικοινωνήσει με αρκετούς διαπραγματευτές στη χώρα, οι οποίοι στο παρελθόν είχαν εργαστεί σε τράπεζες στο Λονδίνο, όπως προσθέτει το ειδησεογραφικό πρακτορείο επικαλούμενο καλά πληροφορημένες πηγές.
Οι Αρχές επιδιώκουν να προσεγγίσουν τα άτομα αυτά ως μάρτυρες επί του παρόντος και δεν θεωρούνται ύποπτοι, όπως οι ίδιες πηγές επισημαίνουν.
Η κίνηση αυτή σηματοδοτεί την κλιμάκωση της έρευνας από τις Αρχές της Δανίας, που προηγουμένως είχαν εστιάσει στον ΣαντζάιΣαχ (Sanjay Shah), τον ιδρυτή της χρηματιστηριακής Solo Capital Partners.
Οι Αρχές διέταξαν την κατάσχεση της έπαυλής του στο Λονδίνο, καθώς και άλλων περιουσιακών στοιχείων του λόγω των ισχυρισμών ότι έχει ανάμειξη σε πράξεις με στόχο τις επικαλυπτόμενες επιστροφές φόρου.
Οι συναλλαγές Cum-Ex εκμεταλλεύονται τη διακοπείσα πλέον μέθοδο της φορολόγησης μερισμάτων, που φέρεται να οδήγησε σε πολλαπλές επιστροφές μέσω ενός συνδυασμού ανοικτών πωλήσεων και άλλων συναλλαγών, αναφέρει το Bloomberg.
Η έρευνα στη Δανία αποτελεί μέρος της ευρύτερης προσπάθειας της κυβέρνησης να ανακτήσει 2 δισεκατομμύρια δολάρια, τα οποία δεν θα έπρεπε να δοθούν σε ξένους επενδυτές.
Την ίδια στιγμή, οι Αρχές στη Γερμανία έχουν ήδη επιτύχει να καταδικασθούν για το σκάνδαλο Cum-Ex δύο άτομα και έχουν συλληφθεί αρκετά στο πλαίσιο των διεξαγόμενων ερευνών, ενώ στη Δανία ακόμη δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.
«Η Γερμανία ήταν πολύ πιο αποφασισμένη στην έκδοση ευρωπαϊκών ενταλμάτων σύλληψης, ωστόσο η δραστηριότητα στη Δανία αρχίζει σιγά σιγά να επιταχύνεται», επισημαίνει, τέλος, ο δικηγόρος στο Λονδίνο Αζίζ Ράχμαν, ο οποίος εκπροσωπεί άτομα με ανάμειξη στην υπόθεση.
Ποιος είναι ο ΣαντζάιΣαχ (Sanjay Shah)
Όταν ο Sanjay Shah έχασε τη δουλειά του κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης πριν από περισσότερο από μια δεκαετία, ήταν ένας από τους χιλιάδες traders που έμειναν ξαφνικά εκτός εργασίας.
Ο Shah δεν χρειάστηκε πολύ χρόνο για να επιστρέψει στο παιχνίδι, δημιουργώντας το δικό του fund που εστίασε στα κενά που υπάρχουν στους νόμους των μερισματικών φόρων.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Goldman Sachs: Αγοράστε χρυσό – Τιμή στόχος τα 3.000 δολάρια ανά ουγγιά στο τέλος του 2025
- Μαίρη Τζαχάρη: Δωρεά $50 εκατομμυρίων της ομογενούς στο ΜΕΤ της Νέας Υόρκης
- Prosperty – Ελληνικό Κτηματολόγιο: Στρατηγική συνεργασία για την ψηφιακή αναβάθμιση της αγοράς ακινήτων
- Τα ορατά και μη ορατά της τέχνης – Έκθεση Νάκη Παναγιωτίδη στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή