ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η τραγική προοπτική η επιδημία του κοροναϊού να μετατραπεί στην πρώτη πανίσχυρη πανδημία της εποχής της παγκοσμιοποίησης, αναζωπυρώνει τις αμφιβολίες για τη σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομίας.
Με τον αριθμό των θανάτων να προσεγγίζει τις 3.000, σε 80.000 κρούσματα που καταγράφηκαν επισήμως και με ένα ξέσπασμα στην Ιταλία, η οποία τώρα έχει αποκλείσει το πλουσιότερο κομμάτι της οικονομίας της, ορισμένοι οικονομολόγοι αρχίζουν να καταμετρούν τι θα μπορούσε να σημαίνει ένα ανεξέλεγκτο ξέσπασμα του ιού για την παγκόσμια ανάπτυξη.
Μέλη της Oxford Economics Ltd. εκτιμούν ότι μια διεθνής κρίση στην υγεία θα μπορούσε να είναι αρκετή για να εξανεμιστεί πάνω από ένα τρισεκατομμύριο δολάρια από το παγκόσμιο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν. Αυτό θα είναι το οικονομικό κόστος από την απειλή απουσίας από την εργασία, χαμηλότερης παραγωγικότητας, μείωσης των ταξιδιών, διακοπών στις αλυσίδες εφοδιασμού και μείωσης του εμπορίου και των επενδύσεων.
Οι επενδυτές είναι ήδη νευρικοί, με τους αμερικανικούς χρηματιστηριακούς δείκτες να καταγράφουν απώλειες άνω του 3% τη Δευτέρα και τον S&P 500 να σημειώνει τη μεγαλύτερη πτώση από το Φεβρουάριο 2018.
Προς το παρόν, οι κεντρικοί τραπεζίτες και οι κυβερνήσεις συνεχίζουν να εκτιμούν ότι ο κοροναϊός δεν θα βλάψει πολύ την παγκόσμια οικονομία και ίσως να υπάρξει μία γρήγορη ανάκαμψη μόλις εξασθενήσει η ασθένεια. Ωστόσο αυτή η αισιοδοξία τίθεται υπό αμφισβήτηση.
Ενώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θεωρεί σήμερα ότι λόγω του ιού θα αναγκαστεί να περικόψει μόνο κατά 0,1% τις προβλέψεις του για παγκόσμια ανάπτυξη 3,3% το 2020, η επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Gita Gopinath δήλωσε σε συνέντευξη στο Yahoo Finance ότι μια βεβαιωμένη πανδημία περιέχει το ρίσκο για “πραγματική καθίζηση και σενάρια απόγνωσης”.
Ο επικεφαλής της Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αποκάλεσε τα νέα υποθετικά σενάρια “πολύ ανησυχητικά”, αλλά τόνισε ότι η επιδημία δεν είναι ακόμη πανδημία.
Η οικονομία της Νότιας Κορέας αποδυναμώνεται, με την εμπιστοσύνη των καταναλωτών να καταγράφει τη μεγαλύτερη πτώση της τελευταίας πενταετίας.
Ο πρόεδρος της UBS Group AG, Axel Weber είναι ήδη πολύ πιο απαισιόδοξος από το ΔΝΤ και προειδοποίησε ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα σημειώσει τεράστια πτώση από 3,5% σε 0,5% και η Κίνα θα συρρικνωθεί το πρώτο τρίμηνο.
“Ο πολύ μεγαλύτερος κίνδυνος είναι ότι αυτό εξακολουθεί να είναι ένα πρόβλημα”, δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Bundesbank στην τηλεόραση Bloomberg στο Ριάντ, όπου οι επικεφαλής οικονομικών της ομάδας G20, υπαινίχθηκαν συλλογικές ανησυχίες για τους κινδύνους του ιού.
Ο τρόπος εκτίμησης του κινδύνου περιπλέκεται από τις αμφιβολίες σχετικά με το βαθμό στον οποίο θα μετακινηθεί ο κοροναϊός.
Σε μια ανάλυση που προηγήθηκε της τρέχουσας έκρηξης, η Παγκόσμια Τράπεζα αναφέρει ότι μια καταστροφική πανδημία θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκατομμύρια θανάτους και τονίζει πως ακόμη και οι πιο συντηρητικές εκτιμήσεις υποδηλώνουν ότι μια τέτοια εμπειρία θα μπορούσε να καταστρέψει μέχρι και το 1% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Μια καταστροφική κρίση υγείας, παρόμοια με την ισπανική γρίπη του 1918, η οποία μπορεί σκοτώσει έως και 50 εκατομμύρια ανθρώπους, θα μπορούσε να κοστίσει το 5% του παγκόσμιου ΑΕΠ, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ουάσινγκτον σε έκθεση του 2015.
Μια επιστολή του Μαρτίου του 2016, που συνυπογράφει ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Lawrence Summers, συνέκρινε τις ετήσιες οικονομικές επιπτώσεις μιας πανδημικής γρίπης με το μακροπρόθεσμο ετήσιο κόστος της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Υπολόγισε ότι εάν οι θάνατοι από πανδημίες ξεπεράσουν τις 700.000 ετησίως, το συνδυασμένο κόστος για την παγκόσμια οικονομία από τις ζωές που χάθηκαν πρόωρα και την ασθένεια, μαζί με το χαμένο εισόδημα, θα ανερχόταν στο 0,7% του παγκόσμιου εισοδήματος.
Η συσχέτιση της Oxford Economics με τον αντίκτυπο μιας παγκόσμιας πανδημίας που προκύπτει από την τρέχουσα επιδημία, υποδηλώνει κόστος 1,1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στο παγκόσμιο ΑΕΠ, με τις οικονομίες των ΗΠΑ και της ευρωζώνης να βρίσκονται σε ύφεση κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020. Περιγράφει ένα τέτοιο σενάριο ως ” σύντομο, αλλά πολύ αιχμηρό σοκ στην παγκόσμια οικονομία. “
Εκτός από τη συγκράτηση της ασθένειας, ένας παράγοντας αντιστάθμισης θα είναι οι ενέργειες των κεντρικών τραπεζών και των κυβερνήσεων για να μετριάσουν τον αντίκτυπο. Ωστόσο, για τον Drew Matus, επικεφαλής στρατηγικής της MetLife Investment Management, μόνο η νομισματική πολιτική θα ήταν πιθανώς ανεπαρκής.
“Η εικασία μου είναι ότι στην πραγματικότητα δεν μπορείς να λύσεις το πρόβλημα μόνο με τα επιτόκια”, είπε στην τηλεόραση του Bloomberg. “Οι άνθρωποι ανησυχούν για τις οικογένειές τους, ανησυχούν για την υγεία τους – 25 μονάδες βάσης δεν το αλλάζουν αυτό, όσον αφορά την ενθάρρυνση των ανθρώπων να βγουν έξω και να ξοδέψουν”.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Το σχέδιο για τα νοσοκομεία: Τι αλλάζει το 2025, οι προτεραιότητες του Υπουργού Υγείας
- Βασιλική Λαζαράκου στο mononews: Παρά τη μείωση των επιτοκίων, το Χ.Α. ο φθηνότερος τρόπος άντλησης κεφαλαίων
- Μελέτης Μελετόπουλος στο Mononews: Οι Τούρκοι εμφανίζονται ως οι θριαμβευτές κατακτητές της Συρίας δι’ αντιπροσώπου
- Γκστάαντ VS Κουρσεβέλ: Η απόλυτη μάχη των χειμερινών παραδείσων με σαλέ από 40.000 ευρώ την εβδομάδα