Επί σειρά ετών η Ρωσία “έχτισε” ένα τεράστιο απόθεμα χρυσού, ένα περιουσιακό στοιχείο στο οποίο μπορούν να στραφούν οι κεντρικές τράπεζες κατά τη διάρκεια των περιόδων κρίσης. Ωστόσο, οποιαδήποτε προσπάθεια να πουλήσει το πολύτιμο μέταλλο αποτελεί τώρα πρόκληση, την στιγμή ακριβώς που το χρειάζεται περισσότερο.

Η Τράπεζα της Ρωσίας σχεδόν εξαπλασίασε τα αποθέματα της σε χρυσό από τα μέσα της δεκαετίας του 2000, δημιουργώντας το πέμπτο μεγαλύτερο απόθεμα στον κόσμο, αξίας περίπου 140 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Είναι το περιουσιακό στοιχείο που θα μπορούσε να πουλήσει για να στηρίξει το ρούβλι, το οποίο έχει βυθιστεί καθώς οι παγκόσμιες οικονομίες απομονώνουν τη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

1

Θα είναι δύσκολο να το πράξει. Οι κυρώσεις απαγορεύουν στα θεσμικά όργανα των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συναλλάσσονται με την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας. Οι traders και οι τράπεζες είναι επιφυλακτικοί όσον αφορά την έμμεση αγορά χρυσού της χώρας ή τη χρήση άλλων νομισμάτων, από φόβο μήπως πληγεί η εικόνα τους ή κάνουν παρατυπία εν μέσω των κυρώσεων. Και οι γερουσιαστές στην Ουάσιγκτον θέλουν να επιβάλλουν δευτερεύουσες κυρώσεις σε οποιονδήποτε αγοράζει ή πουλά ρωσικό χρυσό.

«Αυτός είναι ο λόγος που αγόρασαν τον χρυσό τους, ήταν για μια κατάσταση ακριβώς όπως αυτή», επισήμανε ο Fergal O’Connor, λέκτορας στο Cork University Business School. «Αλλά αν κανείς δεν κάνει συναλλαγές μαζί σου, δεν πειράζει».

Russia's bullion holdings ballooned since the 2000s
Τα αποθέματα χρυσού στη Ρωσία αυξήθηκαν θεαματικά από τη δεκαετία του 2000

Η Μόσχα μπορεί να χρειαστεί να στραφεί ανατολικά προς τις κεντρικές τράπεζες χωρών όπως η Ινδία ή η Κίνα για να πουλήσει χρυσό ή να εξασφαλίσει δάνεια χρησιμοποιώντας τον, σύμφωνα με τον Managing Partner του ομίλου CPM, Τζεφ Κρίστιαν, ο οποίος παρακολουθεί τα πολύτιμα μέταλλα από τη δεκαετία του 1970.

«Θα μπορούσαν να το αποκτήσουν με discount στην αγορά», είπε ο Κριστιάν σε μια συνέντευξη στη Νέα Υόρκη. Η Ρωσία θα μπορούσε επίσης να πουλήσει μέσω του Shanghai Gold Exchange, που έχει μέλη εμπορικές τράπεζες, αν και οι όποιες πωλήσεις θα ήταν πιθανώς μικρές, είπε.

Ωστόσο, μια κίνηση μιας δικομματικής ομάδας Αμερικανών γερουσιαστών να εμποδίσει περαιτέρω τις συναλλαγές χρυσού μπορεί να αποτρέψει τις τράπεζες σε μέρη όπως η Κίνα και η Ινδία να αγοράσουν ή να δανείσουν έναντι του ρωσικού χρυσού – και το Πεκίνο θέλει να αποφύγει τον αντίκτυπο των κυρώσεων των ΗΠΑ για τον πόλεμο. Αυτό μειώνει περαιτέρω τις επιλογές της Ρωσίας.

Χρυσές Προσπάθειες

Ένα άλλο παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο η Δύση βάζει στο στόχαστρο το εμπόριο χρυσού στη Ρωσία, αποτελούν η London Bullion Market Association και η CME Group που ανέστειλαν τα διυλιστήρια της χώρας από τους διαπιστευμένους καταλόγους τους, κάτι που ισοδυναμεί με απαγόρευση εισόδου νέων ρωσικών ράβδων στις βασικές αγορές του Λονδίνου και των ΗΠΑ.

Η αναστολή των διυλιστηρίων χρυσού από την LBMA έχει περιορίσει την πρόσβαση των χωρών στην αγορά και κατά το παρελθόν. Όταν ανέστειλε το κρατικό διυλιστήριο της Κιργιζίας πέρυσι, η χώρα έπρεπε να ρωτήσει την Ελβετία εάν ένα από τα διυλιστήρια της θα μπορούσε να επεξεργαστεί κιργιζικό χρυσό για την κεντρική της τράπεζα, ώστε να γίνει δεκτός στην παγκόσμια αγορά, αναφέρουν πηγές στο bloomberg.

Και άλλες χώρες έχουν στραφεί στον χρυσό ή προσπάθησαν να το κάνουν όταν αντιμετώπιζαν κυρώσεις. Ο δικτάτορας Μοαμάρ Καντάφι πούλησε ένα μερίδιο των αποθεμάτων της Λιβύης για να πληρώσει τα στρατεύματα κατά τη διάρκεια μιας εξέγερσης, σύμφωνα με τον πρώην διοικητή της κεντρικής τράπεζας Farhat Bengdara.

Και ένα κατηγορητήριο των ΗΠΑ κατά της Halkbank της Τουρκίας το 2019 περιέγραφε πώς τα ιρανικά κεφάλαια εκεί μετατράπηκαν σε χρυσό, εξήχθησαν στο Ντουμπάι και στη συνέχεια πωλήθηκαν σε μετρητά.

Η Βενεζουέλα αγωνίστηκε για να αποκτήσει πρόσβαση στον χρυσό της που είναι αποθηκευμένος στα θησαυροφυλάκια της Τράπεζας της Αγγλίας όταν το Ηνωμένο Βασίλειο αναγνώρισε τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό ως πρόεδρο. Η Τράπεζα της Αγγλίας αποτελεί ένα δημοφιλές μέρος όπου οι κεντρικές τράπεζες μπορούν να διατηρήσουν το χρυσό τους λόγω της θέσης της στην αγορά του Λονδίνου.

Ο πρώην πρόεδρος Ούγκο Τσάβες είχε ήδη επαναπατρίσει μεγάλο μέρος του χρυσού της Βενεζουέλας. Ο χρυσός της Τράπεζας της Ρωσίας αποθηκεύεται στο εσωτερικό της χώρας, σύμφωνα με την ετήσια έκθεσή της για το 2020.

The ruble has been hammered as Russia's economy becomes isolated
Το ρούβλι έχει πληγεί σημαντικά καθώς η οικονομία της Ρωσίας απομονώνεται

Εάν η Ρωσία βρεθεί σε απόγνωση, θα μπορούσε να πουλήσει χρυσό στην εγχώρια αγορά για να αγοράσει ρούβλια, δήλωσε η Citigroup.

Διαβάστε ακόμη:

Η σκοτεινή πλευρά του Ντουμπάι και το κυνήγι των Ρώσων ολιγαρχών