ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πάνω από οκτώ χρόνια μετά τη γέννηση του bitcoin, οι κεντρικές τράπεζες του πλανήτη αναγνωρίζουν όλο και περισσότερο τα πιθανά θετικά και αρνητικά στοιχεία των ψηφιακών νομισμάτων.
Οι φύλακες της παγκόσμιας οικονομίας έχουν να αντιμετωπίσουν δύο βασικά θέματα. Πρώτον, τι να κάνουν, αν πρέπει να κάνουν κάτι, για την εμφάνιση και την ανάπτυξη των ιδιωτικών κρυπτονομισμάτων που προσελκύουν όλο και μεγαλύτερη προσοχή – με την τιμή του να βρίσκεται πλέον πάνω από τα 16.000 δολάρια και τα futures που ξεκίνησαν αυτήν την εβδομάδα να προαναγγέλλουν ένα νέο επίπεδο αποδοχής από τον κόσμο. Το δεύτερο ερώτημα είναι αν θα πρέπει να εκδώσουν επίσημες εκδοχές.
Να πώς προσεγγίζουν το θέμα μερικές από τις μεγαλύτερες τράπεζες του πλανήτη:
ΗΠΑ: Προβληματισμός για το θέμα του απορρήτου
Η έρευνα της Federal Reserve για τα κρυπτονομίσματα βρίσκεται σε αρχικό στάδιο και η κεντρική τράπεζα δεν φαίνεται να ενθουσιάζεται με την ιδέα να κυκλοφορήσει ένα δικό της bitcoin. Ο Jerome Powell, μέλος του διοικητικού συμβουλίου και υποψήφιος για την προεδρία, δήλωσε πριν από κάποιο διάστημα ότι εξακολουθούν να υπάρχουν τεχνικά ζητήματα και ότι «η διακυβέρνηση και η διαχείριση των κινδύνων θα έχουν αποφασιστική σημασία». Κατά την άποψή του, η κυκλοφορία ενός κρυπτονομίσματος από την ίδια την κεντρική τράπεζα παρουσιάζει «ουσιαστικές» προκλήσεις, το θέμα των προσωπικών δεδομένων θα μπορούσε να είναι πρόβλημα και τη δουλειά αυτή μπορεί να την αναλάβουν εναλλακτικές λύσεις από τον ιδιωτικό τομέα.
Από την πλευρά του, ο Randal Quarles, αντιπρόεδρος αρμόδιος για θέματα εποπτείας στη Fed, δήλωσε την 1η Δεκεμβρίου ότι παρ’ όλο που η κεντρική τράπεζα δεν έχει καμία πολιτική στο θέμα της ρύθμισης του bitcoin, είναι ένα θέμα που «αξίζει να το σκεφτεί». Ο όγκος των κρυπτονομισμάτων μπορεί σε κάποια φάση να έχει πλέον σημασία για τη νομισματική πολιτική, ανέφερε ο Powell απαντώντας σε σχετική ερώτηση τον Νοέμβριο.
Ευρωζώνη: Κίνδυνος «φούσκας»
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα για τους κινδύνους που κρύβουν οι επενδύσεις σε ψηφιακά νομίσματα. Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Vitor Constancio, είπε τον Σεπτέμβριο ότι το bitcoin δεν είναι νόμισμα, αλλά «τουλίπα», αναφερόμενος στη «φούσκα» που είχε δημιουργηθεί τον 17ο αιώνα στην Ολλανδία. Από την πλευρά του, ο Benoit Coeure έχει αναφερθεί στην ασταθή αξία του bitcoin και στην πιθανή σύνδεσή του με φαινόμενα φοροδιαφυγής και εγκληματικές πράξεις. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi, από την πλευρά του, είπε τον Νοέμβριο πως ο αντίκτυπος των ψηφιακών νομισμάτων στην οικονομία της Ευρωζώνης ήταν περιορισμένος και ότι δεν αποτελούσαν απειλή για τις κεντρικές τράπεζες.
Κίνα: «Έχουν ωριμάσει» οι συνθήκες
Η Κίνα το έχει ξεκαθαρίσει: η κεντρική τράπεζα έχει απόλυτο έλεγχο επί των κρυπτονομισμάτων και η κεντρική τράπεζα θεωρεί ότι «έχουν ωριμάσει» οι συνθήκες για να αγκαλιάσει την τεχνολογία. Παρ’ όλα αυτά, οι ιδιώτες που εκδίδουν ψηφιακά νομίσματα διώκονται, ενώ οι συναλλαγές σε bitcoin και άλλα νομίσματα απαγορεύονται. Μολονότι δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως πότε θα ξεκινήσει η κυκλοφορία ψηφιακών νομισμάτων, οι Αρχές θεωρούν ότι η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή θα μπορούσε να κάνει αποδοτικότερες τις πληρωμές και να επιτρέψει έναν πιο ακριβή έλεγχο των νομισμάτων.
Ιαπωνία: Σε φάση μελέτης
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας Haruhiko Kuroda ανέφερε τον Οκτώβριο ότι η κεντρική τράπεζα της χώρας δεν σχεδιάζει να προχωρήσει άμεσα στην έκδοση ψηφιακών νομισμάτων, παρ’ όλο που είναι σημαντικό να εμβαθύνει τις γνώσεις της γι’ αυτά.
Γερμανία: «Κερδοσκοπικό παιχνίδι»
Σε μια χώρα όπου πολλοί πολίτες εξακολουθούν να προτιμούν να πληρώνουν με μετρητά, η Bundesbank εμφανίζεται ιδιαίτερα ανήσυχη για την εμφάνιση του bitcoin και άλλων ψηφιακών νομισμάτων. Ο Carl-Ludwig Thiele, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας, είπε τον Σεπτέμβριο ότι το bitcoin είναι περισσότερο ένα κερδοσκοπικό παιχνίδι και λιγότερο μια μορφή πληρωμής. Αν μέρος των καταθέσεων περάσει στη συγκεκριμένη αγορά, τόνισε, αυτό θα έχει επιπτώσεις στα επιχειρηματικά μοντέλα και στη νομισματική πολιτική των τραπεζών. Την ίδια ώρα, η Bundesbank εξετάζει ενεργά την εφαρμογή της τεχνολογίας στα συστήματα πληρωμών.
Βρετανία: Πιθανή «επανάσταση»
Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Mark Carney, έχει πει ότι τα κρυπτονομίσματα μπορεί να είναι μέρος μιας πιθανής «επανάστασης» στα χρηματοοικονομικά. Η κεντρική τράπεζα λάνσαρε έναν «επιταχυντή» χρηματοοικονομικής τεχνολογίας πέρυσι, μια πρακτική της Silicon Valley για την επώαση νέων εταιρειών. Σύμφωνα με τον ίδιο, η τεχνολογία των κρυπτονομισμάτων θα μπορούσε να βοηθήσει τις κεντρικές τράπεζες να ενισχύσουν τις άμυνές τους απέναντι στον κίνδυνο κυβερνοεπίθεσης και να αλλάξουν ριζικά τον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι πληρωμές μεταξύ οργανισμών και καταναλωτών. Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι η Τράπεζα της Αγγλίας απέχει ακόμη πολύ από τη δημιουργία μιας ψηφιακής εκδοχής της στερλίνας.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ελεγκτικό Συνέδριο: Συμμετοχή στη διακεκριμένη εκπαιδευτική δράση του Γαλλικού Ελεγκτικού Συνεδρίου
- Energean: Χρονιά ρεκόρ το 2024 – Στα 1,7 δισ. τα έσοδα
- Ρενέ Μπένκο: Ένταλμα σύλληψης για τον μεγιστάνα, ιδρυτή του χρεοκοπημένου κολοσσού real estate Signa
- Puma: Απογοητευτικά κέρδη και μείωση των στόχων βυθίζουν την μετοχή