ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Λεφτά με… ουρά προβλέπει για τους μετόχους των μεγαλύτερων πετρελαϊκών εταιρειών του πλανήτη η εξειδικευμένη εταιρεία αναλύσεων Rystad Energy, εκτιμώντας ότι η στροφή των μεγάλων παικτών του ενεργειακού κλάδου στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας θα αφήσει περιθώρια για σημαντική αύξηση των εισπράξεων από μερίσματα και αγορές ιδίων μετοχών με επακόλουθες μειώσεις κεφαλαίου τα επόμενα 20 χρόνια. Κι αυτό γιατί στρεφόμενες στην ανάπτυξη έργων ηλιακής και αιολικής ενέργειας, οι εταιρείες μπορούν να απευθυνθούν πιο εύκολα στην αγορά ομολόγων για να καλύψουν το κόστος των νέων πρότζεκτ τους.
Στο παρελθόν, οι μεγάλες πετρελαϊκές, όπως η Exxon Mobil και η Chevron, ήταν αναγκασμένες να διακρατούν ρευστότητα για να μπορούν να καλύπτουν από μόνες τους το κόστος. Για τα έργα ΑΠΕ, όμως, οι ίδιες εταιρείες έχουν τη δυνατότητα να απευθυνθούν για ρευστότητα και στην αγορά ομολόγων, κάτι που έχουν ξεκινήσει ήδη να κάνουν και μάλιστα με αυξανόμενους ρυθμούς.
Η μεταστροφή αυτή θα δημιουργήσει, σύμφωνα με τη Rystad, τεράστιο πλεόνασμα ρευστότητας που οι εταιρείες μπορούν να επιστρέψουν στους επενδυτές τους.
«Οι μέτοχοι των μεγάλων εταιρειών του κλάδου θα πνιγούν στο χρήμα τα επόμενα 20 χρόνια», ανέφερε ο ιδρυτής της εταιρείας Jarand Rystad, προσθέτοντας: «Βασικά, ολόκληρος ο κλάδος της ενέργειας πρέπει να σταματήσει να εξαρτάται από τα ίδια κεφάλαια και να αυξήσει τη μόχλευσή του».
Ρεκόρ από deals φέτος
Σύμφωνα με στοιχεία της υπηρεσίας BloombergNEF, το 2019 θα είναι χρονιά ρεκόρ με βάση των αριθμό των deals που γίνονται στον τομέα της καθαρής ενέργειας από τους μεγάλους παίκτες του πετρελαϊκού κλάδου, με πρώτη και καλύτερη την Royal Dutch Shell.
Μέχρι στιγμής, οι μεγάλες πετρελαϊκές του πλανήτη έχουν κλείσει γύρω στα 70 deals σε ηλιακή, αιολική ενέργεια και βιοκαύσιμα και είναι πολύ κοντά στο να ξεπεράσουν το σύνολο του 2018.
Εγγυημένες αποδόσεις
Οι επενδύσεις σε πρότζεκτ πετρελαίου και φυσικού αερίου τείνουν να έχουν μεγάλες αποδόσεις, οι οποίες όμως δεν είναι σίγουρες.
Αντιθέτως, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας προσφέρουν ως επένδυση χαμηλότερες αλλά εγγυημένες αποδόσεις που προσελκύουν το ενδιαφέρον επενδυτών με πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα, όπως είναι οι τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Αν και η ιδιοκτησία ενός φωτοβολταϊκού πάρκου δεν πρόκειται να δώσει τις αποδόσεις εκείνες που επιζητούν όσοι επενδύουν σε μεγάλες πετρελαϊκές, οι τελευταίες μπορούν να εκμεταλλευτούν την τεχνογνωσία τους για την ανάπτυξη επενδυτικών σχεδίων τα οποία θα πουλήσουν στη συνέχεια.
Μπορούν επίσης να αυξήσουν τις πηγές εσόδων τους, προσθέτοντας στο χαρτοφυλάκιο της προσφοράς τους υπηρεσίες κομμένες και ραμμένες στα μέτρα του τελικού χρήστη.
«Σίγουρα η Chevron, η Exxon και όλοι φιλοδοξούν να είναι ενεργειακοί κολοσσοί και σε 30, 40 ή 50 χρόνια από σήμερα, λέει ο Rystad. Και προσθέτει: «Οι σημερινοί ενεργειακοί κολοσσοί έχουν χρέος μόλις 15%, αλλά οι μελλοντικοί θα έχουν 85%. Γι’ αυτό θα αλλάξει η κεφαλαιακή δομή της βιομηχανίας».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Υπουργικό Συμβούλιο: Ποια νομοσχέδια συζητήθηκαν και εγκρίθηκαν
- FIFA: Τι αλλάζει «επειγόντως» για τις μεταγραφές παικτών μετά την «υπόθεση Ντιαρά»
- ΤΑΙΠΕΔ: Διαγωνισμός €78 εκατ. για τη στατική και λειτουργική αποκατάσταση των στεγάστρων Καλατράβα στο ΟΑΚΑ
- Δένδιας: Ενημέρωσε τον Μητσοτάκη για τη νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων και το θόλο