Η εντυπωσιακή άνοδος του χρυσού το 2019 – με τη βοήθεια των προστριβών του εμπορικού πολέμου, της χαλαρότερης νομισματικής πολιτικής στις κορυφαίες οικονομίες του πλανήτη και των συνεχών αγορών από κεντρικές τράπεζες – ενδέχεται να συνεχιστεί και στην νέα δεκαετία.
Καθώς το 2020 είναι προ των πυλών, η BlackRock, ο μεγαλύτερος διαχειριστής χρημάτων παγκοσμίως, παραμένει θετική ως προς τον χρυσό ως καταφύγιο, ενώ η Goldman Sachs Group και η UBS Group βλέπουν τις τιμές να ανεβαίνουν στα 1.600 δολ. ανά ουγγιά, επίπεδα που δεν έχουμε δει από το 2013.
Ο χρυσός οδεύει προς τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση από το 2010, ξεπερνώντας τον δείκτη Bloomberg Commodity Spot, καθώς μία χρονιά όπου κυριάρχησαν οι διακυμάνσεις του εμπορικού πολέμου και τρεις μειώσεις επιτοκίων από την Fed έφεραν το παραδοσιακό καταφύγιο στο προσκήνιο. Ωστόσο, με τις μετοχές παγκοσμίως να παραμένουν σε άνοδο και την αγορά εργασίας των ΗΠΑ να αποδεικνύεται ανθεκτική, οι προοπτικές του χρυσού δεν είναι σαφείς λόγω της αβεβαιότητας ως προς το τι θα κάνουν οι κεντρικές τράπεζες το 2020.
«Η οικονομική ανάπτυξη και ο πληθωρισμός παραμένουν συγκρατημένοι και οι κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν να προσανατολίζονται προς τη χαλάρωση», δήλωσε ο Russ Koesterich, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στο Global Allocation Fund της BlackRock ύψους 24 δισεκατομμυρίων δολαρίων. «Σε αυτό το περιβάλλον, οι όποιες αναταράξεις στις μετοχές είναι πιθανό να προέλθουν από τις ανησυχίες για την ανάπτυξη και τη γεωπολιτική. Και στα δύο σενάρια, ο χρυσός είναι πιθανό να αποδειχθεί αποτελεσματικός αντισταθμιστικός παράγοντας».
Ετήσια άνοδος
Ο spot χρυσός – ο οποίος πιο πρόσφατα διαπραγματευόταν στα 1.463 δολάρια ανά ουγγιά – έχει ενισχυθεί κατά 14% φέτος, καθ’ οδόν προς την τρίτη συνεχόμενη ετήσια άνοδο τα τελευταία τέσσερα χρόνια, με μόνο πισωγύρισμα την πτώση ύψους 1,6% το 2018. Τον Σεπτέμβριο, το πολύτιμο μέταλλο έφτασε στα 1.557,11 δολάρια, στο υψηλότερο επίπεδο από το 2013. Αν και οι διακρατήσεις σε exchange-traded funds που στηρίζονται στον χρυσό έχουν χαλαρώσει, παραμένουν κοντά σε επίπεδα-ρεκόρ.
Γεωπολιτικοί και οικονομικοί κίνδυνοι είναι πιθανό να παρουσιαστούν το 2020, όπως ακριβώς έκαναν φέτος, και αυτό θα μπορούσε να υποστηρίξει τον χρυσό: μια συμφωνία πρώτης φάσης μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών μπορεί να είναι κοντά, αλλά οι ΗΠΑ έχουν δεσμευθεί να επιβάλουν δασμούς σε περισσότερες εισαγωγές αν δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου.
Οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν τον Νοέμβριο, και πριν από αυτό υπάρχει η πιθανή παραπομπή του σημερινού προέδρου. Ο Donald Trump έχει πει πολλά διαφορετικά πράγματα σχετικά με τον εμπορικό πόλεμο, με τη στάση του να μετατοπίζεται από εβδομάδα σε εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένων πρόσφατων παρατηρήσεων ότι του αρέσει η ιδέα να περιμένει έως το πέρας των εκλογών για να υπογράψει μια συμφωνία.
«Ποιος ξέρει τι θα κάνει ο Αμερικανός πρόεδρος, μας έχει εκπλήξει πολλές φορές», δήλωσε ο Giovanni Staunovo, αναλυτής commodities στην UBS Wealth Management. «Έχουμε επίσης τις προεδρικές εκλογές, οπότε περιμένουμε περισσότερη μεταβλητότητα, περισσότερο θόρυβο στην αγορά».
Ενώ ο χρυσός έχει ενισχυθεί από τον συνεχιζόμενο εμπορικό πόλεμο, τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου, όπως οι αμερικανικές μετοχές, βρίσκουν επίσης υποστήριξη από την αισιοδοξία για μια σημαντική εξέλιξη, εγείροντας το ερώτημα ποιος από τους δύο θα επικρατήσει και ποιος θα υποστεί πιέσεις. Η Kristina Hooper της Invesco Ltd., η οποία βλέπει προοπτικές κέρδους 5% έως 8% για τον χρυσό το επόμενο έτος, πιστεύει ότι οι μετοχές θα ξεπεράσουν τον χρυσό.
«Περίοδοι υπεραπόδοσης»
Ο χρυσός θα έχει «ορισμένες περιόδους υπεραπόδοσης, όταν υπάρχει αποφυγή ρίσκου», δήλωσε η Hooper, επικεφαλής αναλύτρια στρατηγικής παγκόσμιων αγορών της Invesco, που διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία 1,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Ωστόσο, «όταν κοιτάμε πίσω στο 2020, δεν θα είναι ένα από τα ισχυρότερα assets. Οι μετοχές θα έχουν καλύτερες επιδόσεις, η ακίνητη περιουσία θα έχει καλύτερη επίδοση και τα βιομηχανικά μέταλλα θα έχουν καλύτερη επίδοση».
Ωστόσο, εάν υπάρξει οικονομική αδυναμία το 2020, οι μετοχές θα υποχωρήσουν και η Fed θα συνεχίσει ενδεχομένως να μειώνει τα επιτόκια, ενισχύοντας τον χρυσό που δεν αποφέρει τόκους, σύμφωνα με τον Chris Mancini, αναλυτή του Gold Gabelli Fund.
Η Fed υπέδειξε μια παύση όσον αφορά στη χαλάρωση μετά τις περικοπές των επιτοκίων από τον Ιούλιο έως τον Οκτώβριο κατά τρία τέταρτα της εκατοστιαίας μονάδας, καθώς η ανάπτυξη επιδεινώθηκε, το επιχειρηματικό κλίμα υπέστη πλήγμα από τις αβεβαιότητες σχετικά με το εμπόριο και ο πληθωρισμός παρέμεινε κάτω από τον στόχο. Αξιωματούχοι συνεδριάζουν για τελευταία φορά φέτος την Τετάρτη.
Αν και οι περισσότεροι προβλέπουν μια παρατεταμένη παύση από την Fed, υπάρχουν διαφωνούντες. Ακόμα δύο περικοπές επιτοκίων αναμένονται κατά το πρώτο εξάμηνο, σύμφωνα με την BNP Paribas. Το περιβάλλον χαμηλών αποδόσεων, σε συνδυασμό με την αναμενόμενη εξασθένηση του δολαρίου και τις πιθανές πληθωριστικές πολιτικές, θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν το χρυσό, ανέφερε η τράπεζα αυτό το μήνα.
Οι αγορές χρυσού από κυβερνήσεις έχουν αναδειχθεί ως ένας σημαντικός πυλώνας της ζήτησης, συμπεριλαμβανομένων των αγορών από την Κίνα. Οι κεντρικές τράπεζες καταναλώνουν το ένα πέμπτο της παγκόσμιας προσφοράς, σηματοδοτώντας μια μετατόπιση από το δολάριο και ενισχύοντας τα επιχειρήματα υπέρ της κατοχής χρυσού, σύμφωνα με την Goldman.
«Θα προτιμήσω τον χρυσό από τα ομόλογα, γιατί τα ομόλογα δεν θα αντανακλούν αυτήν την αποδολαριοποίηση», δήλωσε ο Jeff Currie, επικεφαλής έρευνας επί των παγκόσμιων commodities της Goldman, στο Bloomberg Television τη Δευτέρα.
Υπάρχουν και επιφυλακτικές φωνές, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. Ο χρυσός εκτιμάται ότι θα κινηθεί κατά μέσο όρο στα 1.400 δολάρια κατά το πρώτο τρίμηνο, παρόλο που οι μακροπρόθεσμες προοπτικές φαίνονται σταθερές, λέει η αναλύτρια της ABN Amro Bank Georgette Boele. Εάν τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου συνεχίσουν να συσπειρώνονται, οι επενδυτές θα αγοράσουν χρυσό, στοχεύοντας σε νέα, κυκλικά υψηλά επίπεδα μέχρι το τέλος του 2020, ανέφερε η Citigroup.
«Ο χρυσός δεν μπορεί να αντικαταστήσει πλήρως τα κρατικά ομόλογα σε ένα χαρτοφυλάκιο, αλλά τα επιχειρήματα για την ανακατανομή ενός τμήματος της έκθεσης σε ομόλογα προς τον χρυσό είναι ισχυρότερα από ποτέ», ανέφεραν αναλυτές της Goldman, μεταξύ των οποίων ο Mikhail Sprogis. «Εξακολουθούμε να βλέπουμε ανοδικές τάσεις στον χρυσό, καθώς οι ανησυχίες για το τέλος του κύκλου και η αυξημένη πολιτική αβεβαιότητα θα υποστηρίξουν πιθανώς την επενδυτική ζήτηση» για τον χρυσό ως αμυντικό asset.