Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Bloomberg

Τα τουρκικά assets επέστρεψαν στην αφετηρία πριν την επόμενη κίνηση του Ερντογάν

Τουρκία

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Τελικά, αυτό το ράλι δεν κράτησε πολύ. Χρειάστηκε λιγότερο από μία μέρα στις αγορές για να χάσει η τουρκική λίρα τα κέρδη της που πυροδοτήθηκαν από την εκλογική νίκη του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Κυριακή. Και τα ομόλογα ανέστρεψαν ένα ράλι πριν τις εκλογές για να στείλουν τις αποδόσεις πίσω κοντά σε επίπεδα-ρεκόρ.

Οι επενδυτές είναι αβέβαιοι για το πώς ο Ερντογάν θα αντιμετωπίσει τα οικονομικά προβλήματα της Τουρκίας και τι είδους έλεγχο θα κρατήσει όσον αφορά στη νομισματική πολιτική. Θα πρέπει να εργαστεί σκληρά για να τους κερδίσει και οι traders πιθανότατα θα συνεχίσουν να δοκιμάζουν αυτόν και την κεντρική τράπεζα μέχρι να το πετύχει.

Η Τουρκία μπορεί να είναι μία πολύ ενδιαφέρουσα ευκαιρία για επενδυτές”, όμως η αγορά θα “περιορίσει σημαντικά” το πώς o Ερντογάν θα χρησιμοποιήσει τις εξουσίες του, είπε στο Bloomberg η Shamaila Khan, διευθύντρια χρέους αναπτυσσόμενων αγορών της AllianceBernstein LP, Υπάρχει ένας κίνδυνος τα τουρκικά assets να “τιμωρηθούν βαρύτατα” αν ο Ερντογάν ακολουθήσει παρόμοιες πολιτικές με αυτές των τελευταίων μηνών.

Μετά την ενίσχυση της οικονομίας πριν από τις εκλογές, η Τουρκία παραμένει υπερβολικά εξαρτώμενη από τις κεφαλαιακές εισροές και ο πληθωρισμός επιμένει σε διψήφια νούμερα. Οι επενδυτές ανησυχούν ότι ο Ερντογάν ίσως να μην έχει σοβαρές προθέσεις να θέσει την οικονομία σε μία πιο βιώσιμη βάση, δεδομένης αυτής που θεωρούν μία ξεροκέφαλη προσήλωση στην ανάπτυξη.

Οι πρώτες ενδείξεις για την κατεύθυνση των πολιτικών θα έρθει όταν ο Ερντογάν αανακοινώσει το υπουργικό του συμβούλιο μέσα στις επόμενες μέρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Από το «κόσκινο» του ΔΝΤ, έσοδα, δαπάνες, συντάξεις και «κόκκινα» δάνεια

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σε καταγγελία του δανείου του Καζίνο Λουτρακίου προχώρησε η Τράπεζα Πειραιώς

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  «Μοντέλο Σύρου» προωθείται και για τα ναυπηγεία Ελευσίνας – Δυο υποψήφιοι επενδυτές