ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η αγορά ακινήτων του Ηνωμένου Βασιλείου αποτελεί ολοένα και περισσότερο την πρωταρχική επιλογή για ξέπλυμα χρήματος, με τους εγκληματίες να στοχεύουν στα πιο ακριβά σπίτια του Λονδίνου προκειμένου να “κρύψουν” μετρητά που προέρχονται από παράνομες δραστηριότητες.
Μάλιστα, τώρα υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα οι αγοραστές να χρησιμοποιούν τα ακίνητα στη χώρα ως τρόπο απόκρυψης παράνομων δραστηριοτήτων σε σχέση με τρία χρόνια πριν, υποστηρίζει η βρετανική κυβέρνηση σε report για την αξιολόγηση της νομιμοποίησης παράνομων εσόδων και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας φέτος. Τα ευρήματα αναβάθμισαν επίσης τον κίνδυνο για τον κτηματομεσιτικό τομέα στη μεσαία κλίμακα.
«Είναι πιθανό οι εγκληματίες να προτιμούν τοποθεσίες με ακίνητα υψηλής αξίας όπως το Λονδίνο, το Εδιμβούργο ή οι πανεπιστημιακές πόλεις, με το Λονδίνο να θεωρείται ιδιαίτερα επιθυμητό για τις υπερπόντιες οντότητες που αναζητούν μία βάση», αναφέρει η έκθεση.
Η πανδημία Covid-19 έχει καταστήσει τον κλάδο ακινήτων ακόμη πιο ευάλωτο στα “βρώμικα” χρήματα, καθώς η περιορισμένη ζήτηση για υπερπολυτελή σπίτια αυξάνει τις πιθανότητες να πετύχουν χαμηλότερες τιμές. Ενώ οι εγκληματίες μπορούν επίσης να εκμεταλλευτούν τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα ή βρίσκονται σε πτώχευση για να αποκτήσουν ακίνητα, η αγορά κατοικιών είναι ακόμη πιο ευάλωτη από την αγορά εμπορικών ακινήτων, λόγω της ταχύτητας και της ευκολίας με την οποία κλείνονται οι συμφωνίες, αναφέρει το report.
Οι συναλλαγές που πραγματοποιούνται από εταιρικές δομές ή καταπιστεύματα που έχουν την έδρα τους σε φορολογικούς παραδείσους, όπως τα νησιά Cayman καθιστούν δύσκολη την παρακολούθηση της πρακτικής αυτής – τα 3/4 των ακινήτων που συνδέονται με διαφθορά ανήκουν σε εταιρείες εγγεγραμμένες σε τέτοιες τοποθεσίες, σύμφωνα με την Transparency International.
Η μη κυβερνητική οργάνωση ανακάλυψε πάνω από 500 ακίνητα στο Ηνωμένο Βασίλειο που έχουν αγοραστεί με χρήμα ύποπτης προέλευσης, συνολικής αξίας άνω των 5 δισεκατομμυρίων στερλίνων (6,6 δισ. δολαρίων), ανέφερε η έκθεση. Πρόκειται μάλλον μόνο για ένα κλάσμα της πραγματικής αξίας του βρώμικου χρήματος που βρίσκεται κρυμμένο σε ακίνητα στο Ηνωμένο Βασίλειο, πρόσθεσε.
Στο πλαίσιο της προσπάθειας πάταξης της διαφθοράς από το εξωτερικό, η σύζυγος ενός φυλακισμένου τραπεζίτη της Αζερίας έχει κληθεί να δώσει στις βρετανικές αρχές πληροφορίες σχετικά με τα περιουσιακά της στοιχεία, σύμφωνα με απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που επικαλέστηκε την κατηγορία του «ανεξήγητου πλούτου» και «πάγωσε» την περιουσία της στο Λονδίνο.
Επίσης, τον Οκτώβριο, η NCA (National Crime Agency) ολοκλήρωσε με επιτυχία για πρώτη φορά, δίκη στην οποία έγινε χρήση της νέας διάταξης για τον «ανεξήγητο πλούτο», εναντίον ενός επιχειρηματία από την πόλη Leeds. Η υπόθεση κατέληξε σε διακανονισμό ύψους 9,8 εκατ. στερλίνων για διάφορες κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένων των εγκληματικών δεσμών του επιχειρηματία για τη δημιουργία του χαρτοφυλακίου ακινήτων που κατείχε. Ο Mansoor “Manni” Mahmood Hussain παρέδωσε περισσότερα από 45 ακίνητα σε ολόκληρη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένων δύο διαμερισμάτων στην ακριβή περιοχή του Knightsbridge στο Λονδίνο.
Οι Τσέχοι επιχειρηματίες που έγιναν δισεκατομμυριούχοι χωρίς την βοήθεια των επενδυτικών funds
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Άδωνις, ο «Ρομπέν των ασθενών»: Ασχολείται με τα προβλήματα και τα λύνει – Αρθρο παρέμβαση
- Προμηθευτές: Να πληρώνει ο ΔΕΔΔΗΕ τις παραπάνω απώλειες δικτύου- Στο 18% το 2022, επιπλέον 200 εκ. χαράτσι
- Θετικά υποδέχτηκαν οι Αγορές τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου, αλλά ο πλανήτης αγωνιά
- Οινοποιία Τσάνταλη: Από τα σαλόνια του Κρεμλίνου στην πτώχευση