Nobuaki Kurumatani, πρώην CEO Toshiba
Η μετοχή της Toshiba εκτινάχθηκε κατά 18% μετά την επιβεβαίωση της εταιρείας ότι έλαβε αρχική προσφορά εξαγοράς από την CVC Capital Partners, ύψους 20 δισ. δολαρίων. Αν επιτευχθεί η συμφωνία, θα πρόκειται για την μεγαλύτερη εξαγορά από private equity που έχει πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια.
Ο ιαπωνικός όμιλος ζήτησε περισσότερες λεπτομέρειες προκειμένου να αξιολογήσει την πρόταση. Το ΔΣ της Toshiba θα πραγματοποιήσει συνάντηση την Τετάρτη προκειμένου να συζητήσει το ενδεχόμενο συμφωνίας, αναφέρουν πηγές που επικαλείται το bloomberg.
H μετοχή της εταιρείας έφτασε στο ανώτατο ημερήσιο όριο ανόδου, 18%, με τα κέρδη της από τις αρχές του έτους να ανέρχονται στο 33%. Η χρηματιστηριακή αξία της εισηγμένης διαμορφώνεται στα στα 15,9 δισ. δολάρια.
Η προσφορά ήρθε σε μία περίοδο κατά την οποία η Toshiba βρίσκεται στο μικροσκόπιο των ακτιβιστών μετά από μία σειρά σκανδάλων, όπως η επιβολή προστίμου ρεκόρ για λογιστική απάτη. Η εταιρεία προσέλαβε τον CEO Nobuaki Kurumatani – πρώην ανώτερο στέλεχος της CVC – για να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.
Ο ιαπωνικός όμιλος παραμένει σήμερα σημαντικός παίκτης στον κλάδο της άμυνας και της οικιακής ενέργειας και κατέχει ένα σημαντικό μερίδιο της Kioxia Holdings Corp., η οποία σύμφωνα με πληροφορίες προσανατολίζεται στην υλοποίηση αρχικής δημόσιας προσφοράς φέτος το καλοκαίρι.
Η CVC Capital Partners κατέθεσε προσφορά εξαγοράς της Toshiba, ύψους 20 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Nikkei. Αυτή θα μπορούσε να είναι η μεγαλύτερη εξαγορά από private equity από το 2013 και η μεγαλύτερη εξαγορά της CVC.
«Οι μέτοχοι μπορεί να είναι δεκτικοί δεδομένου ότι η συμφωνία φαίνεται να προσφέρει υψηλό premium», δήλωσε o Naoki Fujiwara, επικεφαλής διαχειριστής κεφαλαίων της Shinkin Asset Management, αλλά «και η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει την έγκρισή της λόγω της εμπλοκής της Toshiba στoν αμυντικό τομέα. Υπάρχουν ακόμα πολλά ερωτήματα σχετικά με το αν αυτού του είδους η συμφωνία είναι εφικτή”.
Η συμμετοχή της Toshiba σε αρκετούς “ευαίσθητους” κλάδους μπορεί να περιπλέξει την έγκριση της κυβέρνησης για πώληση της εταιρείας σε ξένη οντότητα.
Ο ιαπωνικός κολοσσός αναγκάστηκε να πουλήσει το ποσοστό πλειοψηφίας της στην κορυφαία επιχείρηση κατασκευής chip μνήμης, Kioxia, προκειμένου να αποφύγει την διαγραφή του από το Χρηματιστήριο του Τόκιο.
Ο Kurumatani τον Δεκέμβριο είχε δηλώσει ότι η Toshiba ήταν έτοιμη να προχωρήσει και πάλι σε εξαγορές και να επεκτείνει τις επιχειρήσεις της.
Το υπόλοιπο ποσοστό που κατέχει στην Kioxia, περιλαμβάνεται στα πιο πολύτιμα περιουσιακά της στοιχεία. Και αυτό γιατί η εταιρεία, σκέφτεται να εισαχθεί στο χρηματιστήριο και η αποτίμηση της μπορεί να ξεπεράσει τα 36 δισ. δολάρια με βάση την τρέχουσα αξίας της, υποστήριξε ο Hideki Yasuda, αναλυτής της Ace Research Institute.
Παράλληλα, η Toshiba δραστηριοποιείται στην πυρηνική ενέργεια με την Tokyo Electric Power Co.
Διαβάστε ακόμα:
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση