ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Οι επενδυτές δεν θα πρέπει να ποντάρουν σε πρόωρες αυξήσεις των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στο πλαίσιο της εξόδου από τα έκτακτα μέτρα στήριξης της οικονομίας που ελήφθησαν λόγω της πανδημίας, δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Γιάννης Στουρνάρας.
Οι εκτιμήσεις ότι η πρώτη αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ θα πραγματοποιηθεί γύρω στα μέσα του 2023 «δεν είναι σύμφωνες με τις κατευθυντήριες οδηγίες μας», δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος στην τηλεόραση του Bloomberg. Τα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα διεύρυναν τα κέρδη τους μετά τις δηλώσεις.
Παράλληλα, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα προσπαθήσουν να αποφύγουν οποιαδήποτε αναστάτωση μετά το τέλος του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ ύψους 1,85 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Τα σχόλια αυτά αποτυπώνουν την ανησυχία της ΕΚΤ ότι η αστάθεια των χρηματοπιστωτικών αγορών και η σύσφιξη της οικονομική πολιτικής θα μπορούσαν να βλάψουν την ανάκαμψη της ευρωζώνης, την ώρα που οι αξιωματούχοι σκέφτονται τι θα κάνουν με τα έκτακτα μέτρα που έχουν ληφθεί, καθώς ακολουθούν σαφώς πιο χαλαρή πολιτική από άλλους ομολόγους τους.
Τα ελληνικά ομόλογα
Για το ζήτημα των ελληνικών ομολόγων ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε πως το ΔΣ της ΕΚΤ θα εξετάσει την συμμετοχή τους σε μελλοντικό πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, από όπου μέχρι τώρα είχαν εξαιρεθεί λόγω της χαμηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης της χώρας.
Όπως είπε χαρακτηριστικά η ελληνική οικονομία έχει σημειώσει «πολύ μεγάλη πρόοδο».
«Είναι αλήθεια πως η Ελλάδα δεν είναι ακόμη σε επενδυτική κατηγορία, όμως είμαι βέβαιος πως αν δεν είχαμε την πανδημία, η διαβάθμιση της Ελλάδας θα είχε αποκατασταθεί» τόνισε χαρακτηριστικά.
Αυξήσεις επιτοκίων
Με τις αγορές έκτακτης ανάγκης να λήγουν τον Μάρτιο, η ΕΚΤ μελετά ένα νέο σχέδιο αγοράς ομολόγων για να αποτρέψει την αναστάτωση από την κατάργηση του υφιστάμενου προγράμματος της κρίσης, δήλωσαν αυτή την εβδομάδα αξιωματούχοι που γνωρίζουν το θέμα. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα λάβουν τις σχετικές αποφάσεις κατά τη συνεδρίαση τους τον Δεκέμβριο.
“Οι αγορές περιουσιακών στοιχείων στοχεύουν σε ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης, στην ομαλή μετάβαση της νομισματικής πολιτικής και την αποτροπή κάθε είδους κατακερματισμού στις δικαιοδοσίες της ζώνης του ευρώ”, δήλωσε ο Στουρνάρας. «Είμαι βέβαιος ότι το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει να στοχεύει σε αυτό».
Οι αγορές χρήματος στοιχημάτιζαν ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει το επιτόκιο καταθέσεων κατά 10 μονάδες βάσης το 2023. Ωστόσο, οι προσδοκίες έχουν παραταθεί χρονικά μέχρι το 2024.
Τα ιταλικά ομόλογα αυξήθηκαν μετά τα σχόλια του Στουρνάρα, με τις αποδόσεις των 10ετών τίτλων να μειώνονται έως και έξι μονάδες βάσης στο 0,84% πριν περιορίσουν ορισμένα από τα κέρδη. Τα ισπανικά και ελληνικά ομόλογα επίσης ενισχύθηκαν.
Αναφορικά με τη διαφοροποίηση της ΕΚΤ από τη Fed και την Τράπεζα της Αγγλίας, δύο κεντρικές τράπεζες που εμφανίζονται πρόθυμες να προχωρήσουν σε μείωση των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης σχεδόν άμεσα, ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι «δεν βρισκόμαστε στην ίδια κατάσταση. Οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό είναι πιο ήπιες για την ευρωζώνη σε σύγκριση με τις αντίστοιχες σε ΗΠΑ και Βρετανία. Είναι φυσικό να βρισκόμαστε σε διαφορετική φάση νομισματικής πολιτικής».
Επιβραδύνεται η δυναμική
Ενώ η ζώνη του ευρώ ανέκαμψε έντονα το καλοκαίρι, η δυναμική επιβραδύνθηκε πρόσφατα καθώς η παγκόσμια έλλειψη ανταλλακτικών και πρώτων υλών φρενάρει την παραγωγή.
Η ενεργειακή κρίση που οδηγεί τις τιμές του φυσικού αερίου σε επίπεδα ρεκόρ, ασκεί περαιτέρω πίεση στις τιμές καταναλωτή και την ευρύτερη οικονομία.
Αν και «βρισκόμαστε στο μέσο της τέλειας καταιγίδας, δεν θα σπεύσω να πω πως βρισκόμαστε σε στασιμοπληθωρισμό» υποστήριξε ο κ. Στουρνάρας. Οι προβλέψεις της ΕΚΤ και άλλων θεσμών εμφανίζουν τον πληθωρισμό στην περιοχή να υποχωρεί κάτω από το όριο του 2% μέσα στην επόμενη χρονιά”, πρόσθεσε.
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση