Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Bloomberg

Πώς η Δανία μπορεί να φτάσει να δίνει στεγαστικά με σταθερό επιτόκιο 1%

Σύντομα, η κυβέρνηση της Ιαπωνίας μπορεί να είναι η μόνη που πληρώνει λιγότερο από τους Δανούς ιδιοκτήτες ακινήτων για να δανειστεί. Και αυτό γιατί οι Δανοί μπορεί πολύ σύντομα να μπορούν να πάρουν στεγαστικό δάνειο 30 ετών με σταθερό επιτόκιο 1%. Δηλαδή χαμηλότερο από εκείνο που δίνουν οι κυβερνήσεις της Ελβετίας και της Γερμανίας στους μακροπρόθεσμους επενδυτές τους.

Η Δανία χρηματοδοτεί τα στεγαστικά της δάνεια μέσω της μεγαλύτερης αγοράς καλυμμένων ομολόγων παγκοσμίως. Οι τίτλοι είναι πολυπόθητοι, αφού θεωρούνται από τους ασφαλέστερους που υπάρχουν, χάρη στις τεράστιες δεξαμενές κάλυψης που στηρίζουν το χρέος. Ακόμα και κατά τη διάρκεια των ναπολεόντειων πολέμων, όταν το βασίλειο της Δανίας κήρυξε στάση πληρωμών στα δάνειά του, η αγορά ομολόγων ενυπόθηκων δανείων της χώρας συνέχισε να λειτουργεί χωρίς σημαντικές αναταράξεις.

Το επιτόκιο για το στεγαστικό δάνειο ενός Δανού ιδιοκτήτη σπιτιού είναι σε ονομαστικές τιμές το ίδιο με το κουπόνι που λαμβάνουν οι επενδυτές. Καθώς οι κεντρικές τράπεζες από τη Φρανκφούρτη έως την Ουάσιγκτον καθυστερούν τις προσπάθειες αύξησης των επιτοκίων λόγω της επιδείνωσης των οικονομικών προοπτικών, οι αποδόσεις των ομολόγων σε ολόκληρο τον πλανήτη βυθίζονται. Στη Δανία, τα επιτόκια είναι αρνητικά εδώ και σχεδόν επτά χρόνια, καθώς η κεντρική τράπεζα προσπαθεί να υπερασπιστεί τη σύνδεση της κορώνας με το ευρώ.

Επί του παρόντος, το χαμηλότερο επιτόκιο για μία ενυπόθηκη ομολογία 30ετούς διάρκειας στη Δανία είναι 1,5%. Αλλά τα ομόλογα είναι τώρα τόσο ακριβά, που οι τράπεζες μπορεί σύντομα να σταματήσουν να τα προσφέρουν, εξαιτίας του τρόπου λειτουργίας της αγοράς. Αυτό δεν θα τους αφήσει καμία άλλη επιλογή, παρά να προσφέρουν την ίδια ωρίμανση στο 1%.

«Η πιθανότητα είναι αρκετά μεγάλη», δηλώνει ο Anders Aalund, επικεφαλής στρατηγικής της Nordea στην Κοπεγχάγη.

Η μετατόπιση στην αγορά ομολόγων ήταν τόσο ξαφνική που οι αναλυτές αγωνίζονται να την παρακολουθήσουν.

«Πηγαίνει πραγματικά γρήγορα τώρα με τις τιμές», δήλωσε ο Christian Heinig, επικεφαλής οικονομολόγος της Realkredit Danmark A/S. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι πιο χαλαροί τόνοι από τις κεντρικές τράπεζες πιέζουν τα επιτόκια».

Τα τελευταία χρόνια, τα δανέζικα ενυπόθηκα ομόλογα προσέλκυσαν το ενδιαφέρον και ξένων επενδυτών, οι οποίοι πλέον αποτελούν περίπου το 30% του συνόλου. Η πρόσθετη αυτή ζήτηση συνέβαλε στην άνοδο των τιμών των ομολόγων και στη μείωση των επιτοκίων.

Ο Jeppe Borre, επικεφαλής αναλυτής της Totalkredit, λέει ότι ένα 30ετές ενυπόθηκο ομόλογο στο 1% δεν είναι το βασικό του σενάριο. Αλλά προειδοποιεί επίσης ότι «θα ήταν αφελές να πιστεύουμε ότι δεν μπορεί να συμβεί».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:   The Economist: Ο Τσίπρας ατάραχος ετοιμάζεται να πιει το κώνειο

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Αισιοδοξία στα επιτελεία των τραπεζών από το συνέδριο της Morgan Stanley

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Ceasars, Mohegan, Hard Rock και Genting φτιάχνουν φακέλους για το καζίνο στο Ελληνικό