ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στουρνάρας στο Bloomberg: Η ΕΚΤ πρέπει να μειώνει τα επιτόκια σε κάθε συνεδρίαση μέχρι το στόχο του 2%
Ο χρυσός βαδίζει για τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από το 2008, συμμετέχοντας στο ράλι που σημειώνουν και τα περιουσιακά στοιχεία υψηλού ρίσκου συμπεριλαμβανομένων των μετοχών, καθώς οι επενδυτές στάθμισαν τις επιπτώσεις των μαζικών νομισματικών και δημοσιονομικών κινήτρων από τις κυβερνήσεις, για τις οικονομίες που επλήγησαν από τον κορονοϊό.
Το πολύτιμο μέταλλο βρίσκεται σε ζήτηση καθώς ο ιός εξαπλώνεται και οι επενδυτές αναζητούν καταφύγιο από τις απώλειες. Η ορμή που παρατηρείται για τον χρυσό αποδίδεται και στο γεγονός ότι τα κανάλια τροφοδοσίας περιορίζονται, καθώς ορισμένα διυλιστήρια να κλείνουν και οι πτήσεις να σταματούν. Αυτό περιορίζει την ικανότητα των πωλητών να ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις τους να παραδώσουν το μέταλλο.
Οι εξελίξεις αυτές προκάλεσαν αβεβαιότητα για το αν υπάρχει αρκετός χρυσός διαθέσιμος στη Νέα Υόρκη για παράδοση έναντι των συμβάσεων Comex, με αποτέλεσμα να εκτιναχθεί το spread μεταξύ των futures και των spot τιμών στο Λονδίνο. Η διαφορά αυτή μπορεί να περιοριστεί, καθώς υπάρχουν σημάδια ότι οι επενδυτές μεταφέρουν τα συμβόλαια του Απριλίου σε αυτά του Ιουνίου, με αποτέλεσμα τα ανοιχτά συμβόλαια να εκτιναχθούν στις 345.689 από 151.828 που ήταν στις 9 Μαρτίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.
Το σύνολο των συμβολαίων του Απριλίου αντιστοιχεί σε 5,8 εκατομμύρια ουγγιές, υποδεικνύοντας ότι υπάρχει αρκετός χρυσός στις αποθήκες που παρακολουθεί η Comex, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διευθέτηση συμβολαίων.
Η spot τιμή του χρυσού διαμορφώνονταν στα 1.624,30 δολάρια ανά ουγγιά νωρίτερα στο Λονδίνο, βαδίζοντας για εβδομαδιαία κέρδη 8,4%.
Το spread μεταξύ των τιμών του Λονδίνου και των προθεσμιακών συμβολαίων της Νέας Υόρκης έχει περιοριστεί σημαντικά. Την Παρασκευή, η διαφορά ήταν περίπου 22 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ μία εβδομάδα νωρίτερα ξεπερνούσε τα 60 δολάρια.
Η επιλογή του χρυσού από τους επενδυτές ως καταφύγιο, κερδίζει συνεχώς έδαφος, καθώς προκύπτουν περισσότερες ενδείξεις για το οικονομικό πλήγμα που έχει προκαλέσει η πανδημία. Συνολικά, 3,28 εκατομμύρια άτομα υπέβαλαν αίτηση για το ταμείο ανεργίας των ΗΠΑ την εβδομάδα έως τις 21 Μαρτίου, με τον αριθμό τους να τετραπλασιάζεται από την προηγούμενη εγγραφή. Πολλοί οικονομολόγοι λένε ότι η χώρα εισέρχεται σε απότομη ύφεση.
Θεαματικά κέρδη κατέγραψαν και τα άλλα πολύτιμα μέταλλα αυτή την εβδομάδα. Το ασήμι ενισχύθηκε κατά 15%, η πλατίνα εκτινάχθηκε κατά 22%, το παλλάδιο σημείωσε άνοδο 46%. Οι ανησυχίες σχετικά με την προσφορά στην πλατίνα αυξάνονται, καθώς τα ορυχεία κλείνουν στη Νότια Αφρική λόγω του lockdown.