Στην αναζήτησή της για το νέο πρόσωπο που θα αναλάβει την εποπτεία ενός από τα μεγαλύτερα τραπεζικά συστήματα στον κόσμο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχει βρει τον πρώτο της υποψήφιο: την υποδιοικήτρια της κεντρικής τράπεζας της Ιρλανδίας Sharon Donnery.

Ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Paschal Donohoe επιβεβαίωσε την υποψηφιότητά της την Παρασκευή, την ημέρα δηλαδή που θα εξέπνεε η προθεσμία για την υποβολή υποψηφιοτήτων για την ηγεσία του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (του SSM), λέγοντας ότι η Donnery είναι μια «εξαιρετική υποψήφια».

Αυτή ήταν και η πρώτη δημόσια εκδήλωση ενδιαφέροντος από οποιονδήποτε για τη θέση και η Donnery είναι πιθανό να θεωρηθεί ο επικρατέστερος υποψήφιος. Άλλωστε τη μεγάλη εμπειρία της έρχεται να συμπληρώσει ένα στοιχείο που δεν μπορεί να έχει κανένας άντρας ανταγωνιστής: σύμφωνα με αξιωματούχους της Ευρωζώνης που έχουν γνώση του θέματος, η ΕΚΤ θα προτιμούσε να αναλάβει τον SSM μία γυναίκα.

«Κόκκινα» δάνεια και Brexit, οι μεγάλες προκλήσεις

Αυτός που θα πάρει, τελικά, το χρίσμα, θα αναλάβει καθήκοντα την 1η Ιανουαρίου, μετά τη λήξη της πενταετούς θητείας της Γαλλίδας Daniele Nouy (Ντανιέλ Νουί), αντιμέτωπος με δύο τεράστιες προκλήσεις: τη μείωση των δανείων που «κοκκίνισαν» κατά τη διάρκεια της κρίσης, αλλά και την προετοιμασία της εισδοχής ενός κύματος μεγάλων επενδυτικών τραπεζών μετά την απόφαση της Βρετανίας να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση,

Η Donnery είναι ήδη επικεφαλής της taskforce της ΕΚΤ για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και η ίδια η Nouy την έχει εξαίρει για το «πολύ δυνατό» υπόβαθρο που έχει σε θέματα εποπτείας.

Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι η υποψηφιότητά της μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις φιλοδοξίες του σημερινού «αφεντικού» της. Και αυτό γιατί ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ιρλανδίας, Philip Lane, πιστεύεται ότι θα διεκδικήσει μια θέση στο εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ όταν θα αποχωρήσει ο επικεφαλής οικονομολόγος Peter Praet τον Μάιο. Και σε μια μικρή χώρα σαν την Ιρλανδία μπορεί να μην επιτραπεί να πάρει δύο μεγάλα πόστα στην ΕΚΤ, αφού στόχος των μελών της Ευρωζώνης είναι να μοιράζονται τις θέσεις.

Εκεί που οι γυναίκες έχουν τον πρώτο λόγο

Ο SSM είναι μια σπάνια περίπτωση μεταξύ των θεσμικών οργάνων της Ευρώπης, επειδή ήδη ηγείται από δύο γυναίκες. Αποτελεί επίσης σπάνια περίπτωση επειδή ο επικεφαλής του SSM διορίζεται από το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, την ώρα που για τις περισσότερες θέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποφασίζουν οι κυβερνήσεις των κρατών μελών. Αυτό σημαίνει ότι η ΕΚΤ, θέλοντας να αντιμετωπίσει κατά μέτωπο την ανισορροπία που υπάρχει σε ό,τι αφορά την εκπροσώπηση αντρών και γυναικών σε σημαντικές θέσεις, είναι πιθανό να θελήσει να επιλέξει, πράγματι, για τη θέση κάποια γυναίκα υποψήφιο που διαθέτει τα απαραίτητα διαπιστευτήρια.

Μεταξύ των άλλων πιθανών υποψηφίων είναι και η Elisa Ferreira, η οποία έγινε μέλος του διοικητικού συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας της Πορτογαλίας το 2016 και υποδιοικήτρια πέρυσι.