Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Μάριο Σεντένο
Οι πιστωτές της Ελλάδας πλησιάζουν όλο και περισσότερο στε μια συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους της χώρας, υποστηρίζει, σε συνέντευξή του στο Bloomberg, ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο.
Όπως υπενθυμίζει το Bloomberg, το τρέχον πρόγραμμα στήριξης, ύψους 86 δισ. ευρώ, προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί τον Αύγουστο και οι πιστωτές προσπαθούν να καταλήξουν σε μια συμβιβαστική λύση για την αποπληρωμή του χρέους που θα βοηθήσει την Ελλάδα να διαχειριστεί τις χρηματοδοτικές ανάγκες της όταν θα σταματήσει να λαμβάνει εξωτερική βοήθεια. Μια συμφωνία για το χρέος θα επιτρέψει επίσης και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να συμμετάσχει στο τρέχον πρόγραμμα.
«Οι θέσεις σήμερα είναι πολύ πιο κοντά απ’ ό,τι ήταν», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας και πρόεδρος του Eurogroup. «Μας έχει μείνει η τελική ευθεία, αλλά το κλίμα γύρω από το τραπέζι είναι θετικό, οπότε πιστεύω ότι αντανακλά μια πραγματική βούληση να είναι μέρος του προγράμματος», τονίζει.
Η περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είναι βασική προϋπόθεση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Υπενθυμίζεται ότι ενώ το ΔΝΤ συμμετείχε στα δύο πρώτα προγράμματα διάσωσης της χώρας, δεν έχει ακόμη συμμετοχή στο τρίτο, υποστηρίζοντας ότι η Ευρωζώνη πρέπει να κοιτάξει πώς το ελληνικό χρέος θα γίνει πιο βιώσιμο. Όμως, η συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα, ακόμη και λίγους μήνες πριν από την εκπνοή του, είναι σημαντική για κάποιες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, που θεωρούν πως η συμμετοχή του ΔΝΤ θα επισφραγίσει την αξιοπιστία του προγράμματος.
Επιπλέον, όπως υποστηρίζει ο Σεντένο, η δέσμευση του ΔΝΤ θα βοηθήσει και στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης των αγορών προς την Ελλάδα.
Τι μπορεί να περιλαμβάνει μια συμφωνία για το χρέος
Οι συζητήσεις ανάμεσα στους πιστωτές της Ελλάδας και τις χώρες της Ευρωζώνης σχετικά με το ενδεχόμενο λήψης μέτρων για το ελληνικό χρέος συνεχίζονται σε τεχνικό επίπεδο εδώ και μήνες. Μεταξύ των μέτρων που εξετάζονται είναι η πρόταση σύνδεσης της αποπληρωμής του χρέους με την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, έτσι ώστε η Ελλάδα να καταβάλλει περισσότερα χρήματα αν τα πάει καλά και λιγότερα αν όχι. Στόχος είναι να επιτευχθεί μια τελική συμφωνία στις αρχές του καλοκαιριού, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των πιστωτών σε ό,τι αφορά το εύρος και το είδος της ελάφρυνσης που πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα.
Το ΔΝΤ θα ήθελε μια ευρείας κλίμακας ελάφρυνση του χρέους για όλα τα δάνεια που έχει λάβει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έχει λάβει από άλλα κράτη και από το ταμείο διάσωσης της περιοχής. Το αίτημα αυτό, όμως, δεν βρίσκει σύμφωνους πολλούς από τους Ευρωπαίους πιστωτές της χώρας, ο οποίοι είναι διατεθειμένοι να συζητήσουν μόνο το ενδεχόμενο ελάφρυνσης των όρων συγκεκριμένων δανείων.
Ένα άλλο σημείο διαφωνίας έχει να κάνει με το αν η ελάφρυνση του χρέους θα δοθεί χωρίς όρους ή αν πρέπει να δοθεί υπό συγκεκριμένους όρους, όπως η δημοσιονομική πειθαρχία και η εφαρμογή περαιτέρω οικονομικών μεταρρυθμίσεων.
Απαραίτητη η δέσμευση της Αθήνας
Για να έχει το ΔΝΤ το χρονικό περιθώριο να ενεργοποιήσει και τη δική του συμμετοχή πριν από τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο, θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία επί όλων αυτών των θεμάτων πιθανότατα μέχρι το τέλος του ερχόμενου μήνα.
Για τον Σεντένο, το κλειδί είναι οι όροι που θα τεθούν για την ελάφρυνση του χρέους να συνδέονται άμεσα με τα αναπτυξιακά σχέδια της Ελλάδας, να ενσωματωθούν δηλαδή στην αναπτυξιακή στρατηγική της χώρας.
«Η ιδιοκτησία [των όρων] είναι η μόνη λέξη που θα μπορούσε και θα έπρεπε να καθορίσει τη διαδικασία τους επόμενους μήνες», τονίζει χαρακτηριστικά.