Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Bloomberg

Σε χαμηλό όλων των εποχών έναντι του δολαρίου η τουρκική λίρα

Σε πρωτοφανή χαμηλά έναντι του δολαρίου υποχωρεί η τουρκική λίρα, παρά τις συντονισμένες προσπάθειες των Αρχών να συγκρατήσουν την υποτίμηση του τουρκικού νομίσματος.

Η τουρκική λίρα έφτασε να υποχωρεί σήμερα, Πέμπτη, κατά 0,7% στις 7,2496 λίρες ανά δολάριο, υποχωρώντας κάτω ακόμη και από το ναδίρ στο οποίο είχε πέσει κατά τη διάρκεια της νομισματικής κρίσης της χώρας το 2018, πριν περιορίσει κάπως τις απώλειές της στη συνέχεια. Μέχρι στιγμής φέτος, καταγράφει απώλειες σχεδόν 18%, τις τέταρτες σε μέγεθος στις αναδυόμενες αγορές.

Οι επενδυτές ανησυχούν για τη μείωση των μικτών διαθεσίμων της κεντρικής τράπεζας, τα οποία μειώθηκαν κατά 20 δισεκατομμύρια δολάρια από την αρχή του έτους, σε περίπου 86 δισεκατομμύρια δολάρια, μέχρι το τέλος του Απριλίου. Αυτό είναι το χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από το 2018.

Η μείωση συνέπεσε με παρεμβάσεις στην αγορά συναλλάγματος από τις κρατικές τράπεζες, βάζοντας φωτιά στα σενάρια ότι οι Αρχές χρησιμοποιούν τα αποθέματά τους για να αμβλύνουν το πλήγμα από την φυγή κεφαλαίων από την Τουρκία, ενώ την ίδια ώρα προσπαθούν να τονώσουν την οικονομία με χαμηλότερα επιτόκια.

Η Τουρκία έχει χρέος άνω των 168 δισ. δολαρίων σε ξένο νόμισμα που πρέπει να πληρωθεί τους επόμενους 12 μήνες και η χώρα εξαρτάται από την εξωτερική χρηματοδότηση για την εκπλήρωση αυτών των υποχρεώσεων. Ωστόσο, οι ξένοι επενδυτές έχουν τραβήξει περισσότερα από 8 δισεκατομμύρια δολάρια από την τοπική ομολογιακή αγορά και το τουρκικό χρηματιστήριο φέτος, με τις εκροές να αυξάνονται σε ρυθμό εν μέσω της πανδημίας, αυξάνοντας τις πιέσεις για το νόμισμα.