Μειωμένα κατά 73% ήταν τα κέρδη δευτέρου τριμήνου του υπό κρατικό έλεγχο κολοσσού πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, ο οποίος, ωστόσο, θα συνεχίσει να καταβάλλει ετήσια μερίσματα ύψους 75 δισ. δολαρίων. Μερίσματα που αποτελούν πηγή ρευστότητας ζωτικής σημασίας για μια κυβέρνηση φορτωμένη με ένα τεράστιο έλλειμμα.

Η Saudi Aramco, την οποία εκθρόνισε πρόσφατα η Apple ως η εισηγμένη με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση στον κόσμο, ανακοίνωσε ότι η κερδοφορία της κατά το τρίμηνο που έκλεισε τον Ιούνιο μειώθηκε στα 24,6 δισεκατομμύρια ριάλ (6,6 δισεκατομμύρια δολάρια) από 92,6 δισ. που ήταν ένα χρόνο νωρίτερα. Η Aramco θα καταβάλει μέρισμα δευτέρου τριμήνου ύψους 18,75 δισ. δολαρίων, με το μεγαλύτερο μέρος αυτού στην κυβέρνηση, τον βασικό μέτοχο της εταιρείας.

Η μείωση κερδών οφειλόταν κυρίως στην «επίδραση των χαμηλότερων τιμών του αργού πετρελαίου και στη μείωση των περιθωρίων διύλισης και των χημικών», ανέφερε η Aramco σε ανακοίνωσή της στο χρηματιστήριο της Σαουδικής Αραβίας.

Ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο δέχθηκε σοβαρότατο πλήγμα από τα lockdown που επιβλήθηκαν σε όλο τον κόσμο με στόχο τον έλεγχο της διασποράς του κορονοϊού. Η Σαουδική Αραβία παράγει το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της από το αργό, η τιμή του οποίου έχει υποχωρήσει κατά 33% φέτος. Το έλλειμμα του βασιλείου, εν τω μεταξύ, αναμένεται να υπερβεί το 12% του ετήσιου Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Αν επαληθευτεί η πρόβλεψη αυτή, θα είναι το μεγαλύτερο έλλειμμα που καταγράφει η χώρα από το 2016, εντείνοντας την πίεση που ασκείται ήδη στην Aramco προκειμένου να συνεχίσει τη μερισματική πολιτική της.

Η μετοχή της Aramco έχει υποχωρήσει περίπου 7% φέτος, ευρισκόμενη στα 32,95 ριάλ την Πέμπτη, αν και εξακολουθεί να βρίσκεται υψηλότερα από τα 32 ριάλ της ιστορικής αρχικής δημόσιας προσφοράς στην οποία προχώρησε τον Δεκέμβριο.

Τον Ιούνιο, η εταιρεία ολοκλήρωσε την εξαγορά, έναντι 70 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μεριδίου της Saudi Basic Industries από το ταμείο δημόσιας περιουσίας του βασιλείου, μια συμφωνία που μεταφέρει, ουσιαστικά, ρευστότητα από τον ένα βραχίονα της κυβέρνησης στον άλλο. Η εξαγορά χρηματοδοτήθηκε με δάνειο από το Δημόσιο Ταμείο Επενδύσεων το οποίο η Aramco σκοπεύει να αποπληρώσει το το 2028.