Η Σαουδική Αραβία εκτιμά ότι η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου θα μπορούσε να μειωθεί κατά 30% μέχρι το τέλος της δεκαετίας λόγω της πτώσης των επενδύσεων σε ορυκτά καύσιμα.

«Οδεύουμε προς μια φάση που θα μπορούσε να είναι επικίνδυνη εάν δεν υπάρχουν αρκετές δαπάνες για την ενέργεια», δήλωσε ο υπουργός Πετρελαίου Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν στο Ριάντ. Το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι μια «ενεργειακή κρίση», τόνισε.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, η ημερήσια παραγωγή πετρελαίου μπορεί να μειωθεί κατά 30 εκατομμύρια βαρέλια έως το 2030. Προέτρεψε τις ενεργειακές εταιρείες και τους επενδυτές να αγνοήσουν τα «τρομακτικά μηνύματα» για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Τα σχόλια του πρίγκιπα Αμπντουλαζίζ ήρθαν λίγο αφότου ο Σαουδάραβας υπουργός Οικονομικών προχώρησε σε μία παρόμοια προειδοποίηση.

Οι απόψεις τους διαφέρουν από αυτό που οι περισσότεροι ακτιβιστές για το κλίμα υποστηρίζουν ότι είναι απαραίτητο για την επιβράδυνση της θέρμανσης του πλανήτη. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, που συμβουλεύει τις πλούσιες χώρες, ζήτησε να σταματήσουν οι νέες επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα, εάν ο κόσμος θέλει να εξουδετερώσει τις εκπομπές άνθρακα έως το 2050.

Η Σαουδική Αραβία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, είναι από τις λίγες χώρες που εξακολουθούν να ξοδεύουν δισεκατομμύρια δολάρια για να αυξήσουν την παραγωγή. Προσπαθεί να αυξήσει την χωρητικότητά της στα 13 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα από 12 εκατομμύρια έως το 2027.

Οι παγκόσμιες δαπάνες για έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου μειώθηκαν κατά 30% στα 309 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020 και είχαν ανακάμψει ελαφρά μόνο φέτος, σύμφωνα με το Διεθνές Φόρουμ Ενέργειας, με έδρα το Ριάντ.

Διαβάστε ακόμη:

Πτώση για το πετρέλαιο λόγω ανησυχιών για την Όμικρον, άνοδος για τον χρυσό ενόψει FED