• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Salvini, Conte και Di Maio στο δρόμο που χάραξε ο Τσίπρας

    • Bloomberg
    Ματέο Σαλβίνι

    Ματέο Σαλβίνι


    Οι λαϊκιστές ηγέτες της Ιταλίας μόλις έκαναν πίσω ξανά.

    Αντιμέτωποι με μία ενδεχόμενη τραπεζική κατάρρευση που θα μπορούσε να καταστρέψει χιλιάδες καταθέτες στη βόρεια βάση του αναπληρωτή πρωθυπουργού Matteo Salvini, το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε κρατικές εγγυήσεις για τυχόν μελλοντικές εκδόσεις ομολόγων από την Banca Carige SpA, που υποφέρει από έλλειψη ρευστότητας, και εξέφρασε την υποστήριξή του για μία ενδεχόμενη ανακεφαλαιοποίηση.

    Η αντι-τραπεζική ρητορική του κυβερνώντος συνασπισμού φαίνεται ότι έχει πλέον ακολουθήσει το δρόμο των υποσχέσεων του περασμένου έτους να αψηφήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με τον προϋπολογισμό, με την κυβέρνηση να υποχωρεί και να υπόσχεται «να διαφυλάξει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των αποταμιευτών».

    Όπως και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πριν από αυτούς, ο Salvini, ο πρωθυπουργός Giuseppe Conte και ο αντιπολιτευόμενος σύμμαχός τους Luigi Di Maio από το Κίνημα των Πέντε Αστέρων αποδεικνύουν ότι οι μέθοδοι των μετριοπαθών προκατόχων τους έχουν μια συναρπαστική λογική – όταν τα οικονομικά συμφέροντα των ψηφοφόρων μπαίνουν στη μέση.

    Παρά τη σημασία που έχει για τη βάση της Γένοβα και την γύρω περιοχή, η Carige δεν ενέχει σημαντικό κίνδυνο για τα ιταλικά ή ευρωπαϊκά τραπεζικά συστήματα, σύμφωνα με Iταλούς και Ευρωπαίους αξιωματούχους. Η τράπεζα διαθέτει περίπου 25 δισεκατομμύρια ευρώ (29 δισεκατομμύρια δολάρια) σε ενεργητικό και η αγοραία αξία της έχει φτάσει στα 84 εκατομμύρια ευρώ.

    Σε επείγουσα νυχτερινή σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίου τη Δευτέρα, οι υπουργοί υποστήριξαν ένα νομοθετικό διάταγμα το οποίο “προσφέρει τις ευρύτερες εγγυήσεις για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων των αποταμιευτών” της Carige, δήλωσε ο Conte σε ένα γραπτό μήνυμα. Τα μέτρα, τα οποία έχουν άμεση ισχύ, επιτρέπουν στους ειδικούς διαχειριστές της τράπεζας να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για την εδραίωση των περιουσιακών στοιχείων και την ανάκαμψη των δραστηριοτήτων της τράπεζας, δήλωσε ο πρωθυπουργός.

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έκανε το πρωτοφανές βήμα της τοποθέτησης της Carige υπό προσωρινή διοίκηση, αφού ο κύριος επενδυτής της τράπεζας μπλόκαρε μια ζωτικής σημασίας αύξηση κεφαλαίου στα τέλη Δεκεμβρίου, αφήνοντας την τράπεζα χωρίς έναν από τους δύο πυλώνες ενός σχεδίου ανάκαμψης που ενέκρινε η ΕΚΤ. Οι ειδικοί διαχειριστές έλαβαν περιθώριο τριών μηνών για να μειώσουν τους κινδύνους του ισολογισμού και να βρουν έναν πιθανό εταίρο για την τράπεζα.

    Προληπτική ανακεφαλαιοποίηση

    Η κυβέρνηση της Ρώμης μπορεί να εξετάσει το αίτημα για προληπτική ανακεφαλαιοποίηση για να αποκαταστήσει τον δείκτη κεφαλαίων της τράπεζας, ανέφερε σε δήλωση μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Αυτή ήταν η λύση που χρησιμοποιήθηκε για τη διάσωση της Banca Monte dei Paschi di Siena το 2017, μια κίνηση που κατακεραύνωσαν τα Πέντε Αστέρια.

    «Λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα των πρόσφατων stress tests στην τράπεζα, το διάταγμα περιλαμβάνει τη δυνατότητα της τράπεζας να έχει πρόσβαση – με συγκεκριμένο αίτημα – σε δημόσια ανακεφαλαιοποίηση για προληπτικούς σκοπούς», ανέφερε η κυβέρνηση σε ανακοίνωση.

    Το κυβερνητικό διάταγμα επιτρέπει στην Carige να επωφεληθεί από μέτρα για την τόνωση της ρευστότητας, συμπεριλαμβανομένης κρατικής εγγύησης για ομολογίες που πρόκειται να εκδοθούν στο μέλλον ή με χρηματοδότηση από την Τράπεζα της Ιταλίας. Όλες οι εγγυήσεις πρέπει να τηρούν τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις κρατικές ενισχύσεις, ανέφερε η κυβέρνηση.

    Οι διαχειριστές της Carige επιδιώκουν να αναθεωρήσουν μια συμφωνία του Δεκεμβρίου που είδε το ταμείο εγγύησης των καταθέσεων της Ιταλίας να αγοράζει δάνεια ύψους 320 εκατομμυρίων ευρώ από την προβληματική τράπεζα για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της ΕΚΤ.

    Νωρίτερα τη Δευτέρα, οι διαχειριστές συναντήθηκαν με αξιωματούχους του υπουργείου Οικονομικών για να συζητήσουν το ενδεχόμενο πώλησης μέρους του μη εξυπηρετούμενου χρέους της τράπεζας στην κρατική SGA SpA, η οποία διαχειρίζεται τα προβληματικά περιουσιακά στοιχεία των δύο τραπεζών του Βένετο που εκκαθαρίστηκαν το 2017, είπε άτομο με γνώση των συζητήσεων. Οι επαφές με τους διαχειριστές της SGA έλαβαν χώρα την περασμένη εβδομάδα για μία ενδεχόμενη πώληση στην κρατική επιχείρηση των πιο επικίνδυνων τμημάτων των επισφαλών δανείων της.

    Η Περιοχή της Γένοβα

    Η Carige είναι η πιο πρόσφατη μεγάλη τράπεζα στη χώρα από την οποία η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ζήτησε να ενισχύσει τα οικονομικά της. Ενώ η Carige δεν είναι μεγάλη κρατική τράπεζα, η κατάρρευσή της θα βλάψει μια περιοχή της Ιταλίας που ήδη πλήττεται από καταρρεύσεις βιομηχανιών, καθυστερήσεις στην ανάπτυξη υποδομών, και πιο πρόσφατα από τη θανατηφόρα κατάρρευση μίας γέφυρας στη Γένοβα. Θα πυροδοτούσε επίσης έναν πολιτικό διάλογο, ο οποίος θα επαναφέρει τη χώρα και τη χρηματοπιστωτική της βιομηχανία στο προσκήνιο.

    Οι εταίροι του κυβερνώντος συνασπισμού, η αντιμεταναστευτική Λέγκα και το αντισυστημικό Κίνημα Πέντε Αστέρων – του οποίου ο ιδρυτής Beppe Grillo προέρχεται από τη Γένοβα – προσπαθούν να βρουν λύση στην κρίση των τραπεζών. Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Matteo Salvini της Λέγκας πιέζει ώστε μια μεγαλύτερη τράπεζα να βγει μπροστά για να αναλάβει την Carige και θέλει να χρησιμοποιήσει δημόσιο χρήμα για να γλυκάνει” τη συμφωνία.

    Η κρίση θέτει ένα δίλημμα στους λαϊκιστές, οι οποίοι αποκήρυσσαν τη βοήθεια της προηγούμενης κυβέρνησης στον τραπεζικό τομέα. Τα Πέντε Αστέρια επιτέθηκαν στην εξαγορά των δύο τραπεζών του Βένετο από την Intesa Sanpaolo SpA το 2017, η οποία απαιτούσε δημόσιες πιστώσεις ύψους περίπου 5 δισεκατομμυρίων ευρώ, καθώς και κρατικές εγγυήσεις για την άμβλυνση του κινδύνου εμφάνισης πρόσθετων ζημιών.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:  FT: Τα υπερπλεονάσματα ψαλιδίζουν τη δυνητική ανάπτυξη της Ελλάδας

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τσακαλώτος: Δεν χρειάζεται πανικός για τα «κόκκινα» – Θα επιλέξουμε εμείς πότε θα βγούμε στις αγορές

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Όλοι ακολουθούν τον Ronaldo. Αλλά μόνο ένας αναλυτής ακολουθεί τη Juventus…



    ΣΧΟΛΙΑ