ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο Ρώσος κτηματομεσίτης George Kachmazov είναι ένας από τους επενδυτές που το τελευταίο διάστημα αγοράζουν ακίνητα στην Αθήνα. Ο CEO της πλατφόρμας ακινήτων Tranio.com, ο οποίος έχει την έδρα του στη Μόσχα, έχει αγοράσει ήδη ένα κτήριο στην Αθήνα και ετοιμάζεται να αγοράσει άλλα πέντε, με στόχο να πουλήσει διαμερίσματα σε διεθνείς επενδυτές. Για τον Kachmazov, ο στόχος είναι σαφής: η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα μπορεί να δώσει σε έναν επενδυτή τη λεγόμενη «χρυσή βίζα» για τη χώρα και μαζί της τη δυνατότητα εισόδου σε ένα μεγάλο μέρος της Ευρώπης. Επιπλέον, η ελληνική αγορά ακινήτων βρίσκεται πιθανώς στα πρόθυρα ανάκαμψης, εξέλιξη που θα βοηθήσει τους επενδυτές να βγάλουν κάποια χρήματα από την αγορά τους.
«Η ελληνική αγορά ακινήτων είναι μία από τις ελάχιστες στην Ευρώπη που δεν έχει ακόμη ανακάμψει από την οικονομική κρίση του 2008», ανέφερε ο Kachmazov σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Αθήνα. Αντιθέτως, οι τιμές στην Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία, την Πολωνία και την Ουγγαρία πλησιάζουν τα προ κρίσης επίπεδα λόγω της μεγάλης ρευστότητας που υπάρχει στην Ευρώπη, λέει.
Ο Kachmazov είναι από τους μεσίτες που βοηθούν επίδοξους επενδυτές από τη Ρωσία, την Κίνα, την Τουρκία και άλλα μέρη του κόσμου να «ποντάρουν» σε μια αγορά η οποία μπορεί να ετοιμάζεται να αναγεννηθεί από τις στάχτες της, καθώς η Ελλάδα βγαίνει από το πρόγραμμα στήριξης τον Αύγουστο του 2018. Οι τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα έχουν σημειώσει μεγαλύτερη κάμψη από την ίδια την οικονομία – μια κάμψη που έφτασε το 25% – από το ξέσπασμα της κρίσης, το 2008, και μετά. Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι τιμές των διαμερισμάτων ηλικίας άνω των πέντε ετών στην Αθήνα υποχώρησαν κατά 45% κατά την περίοδο από το 2008 μέχρι τον Ιούνιο του 2017.
Κεφαλαιουχικά κέρδη
«Το καλό είναι ότι τα χειρότερα έχουν περάσει και ότι αυτή είναι μια καλή εποχή για να εκμεταλλευτεί κανείς τις χαμηλές τιμές και να επωφεληθεί από τα μελλοντικά κεφαλαιουχικά κέρδη που θα φέρει η ανάκαμψη της αγοράς», λέει η Carrie Law, CEO της Juwai.com, μιας κινεζικής ιστοσελίδας ακινήτων με διεθνή δραστηριότητα. Η Juwai φέτος υπέγραψε συμφωνία από την κτηματομεσιτική εταιρεία του Warren Buffett για τη διαφημιστική προβολή ακινήτων στις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία Statista, η οποία έχει την έδρα της στη Γερμανία, η μέση τιμή ανά τετραγωνικό στην Ελλάδα είναι 2.846 ευρώ, δηλαδή σχεδόν 1.000 χαμηλότερη απ’ ό,τι στην Πορτογαλία, η οποία έχει παρόμοιο πρόγραμμα «χρυσής βίζας» για όσους επενδύουν σε ακίνητα, μιάμιση φορά φθηνότερη σε σχέση με την Ισπανία και τη Γερμανία και σχεδόν τρεις φορές χαμηλότερη από τη μέση τιμή στην Ιταλία και την Αυστρία. Η Ελλάδα, αντιθέτως, είναι πιο ακριβή από τη Βουλγαρία, την Κροατία, τη Ρουμανία και την Εσθονία.
Παρ’ όλο που ο Kachmazov στοχεύει κυρίως σε Ρώσους επενδυτές, στο πελατολόγιό του περιλαμβάνονται επίσης Τούρκοι, Άραβες και Κινέζοι που θέλουν τη «χρυσή βίζα» για να αποκτήσουν πρόσβαση στη ζώνη Σένγκεν και επιθυμούν παράλληλα να αποκτήσουν κάποιο εισόδημα σε σκληρό νόμισμα, νοικιάζοντας διαμερίσματα σε τουρίστες ή φοιτητές.
Γιατί στην Αθήνα;
Όπως λέει ο Kachmazov, το ελληνικό πρόγραμμα χορήγησης άδειας διαμονής σε επενδυτές είναι το καλύτερο στην Ευρώπη, αφού κοστίζει μόλις 250.000 ευρώ. Επιπλέον, τα ακίνητα στην Ελλάδα είναι φθηνά, οι αποδόσεις των βραχυχρόνιων μισθώσεων υψηλές και το δυναμικό ανάπτυξης της χώρας μεγαλύτερο.
Άλλο ένα στοιχείο που λειτουργεί ως πόλος έλξης για τους επενδυτές είναι η απόδοση που μπορεί να τους αποφέρει η επένδυσή τους. Ο τουριστικός κλάδος της χώρας βλέπει να αυξάνεται η ζήτηση για βραχυχρόνιες μισθώσεις (σσ: τύπου Airbnb), γεγονός που σε συνδυασμό με τις «σημαντικά» χαμηλές τιμές των ακινήτων σημαίνει ότι υπάρχει η δυνατότητα μεγαλύτερων αποδόσεων και κεφαλαιουχικών κερδών αν νοικιάζει κανείς τα ακίνητά του, λέει ο Kachmazov.
Σύμφωνα με την κ. Law, το ενδιαφέρον των Κινέζων για την αγορά ακινήτων στην Ελλάδα είχε αύξηση σχεδόν 159% το τρίτο τρίμηνο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2016. Για τους Κινέζους επενδυτές, η βίζα διαμονής είναι ο βασικός λόγος για να επενδύσουν στη χώρα, αφού ανοίγει τον δρόμο και για την απόκτηση ευρωπαϊκής υπηκοότητας.
Σύμφωνα με τον οργανισμό Enterprise Greece, από το 2013 μέχρι τον Οκτώβριο του 2017, η Ελλάδα έχει δώσει 2.053 «χρυσές βίζες», με το 43% αυτών να έχει δοθεί σε Κινέζους επενδυτές. Οι Ρώσοι έρχονται στη δεύτερη θέση, με 18,6%, και οι Τούρκοι στην τρίτη με 8,4%. Μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος, η Ελλάδα έχει προσελκύσει ξένες επενδύσεις άνω των 513 εκατ. ευρώ.
Ενδιαφέρον και για τις e-δημοπρασίες
Τόσοι ο Kachmazov όσο και η Law υποστηρίζουν ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τα ακίνητα που βγαίνουν σε πλειστηριασμό από τις τράπεζες στην προσπάθειά τους να μειώσουν τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα (NPEs).
«Σκοπεύουμε να συμμετέχουμε στις ελληνικές e-δημοπρασίες και να πάρουμε ακίνητα απευθείας από τις τράπεζες», λέει ο Kachmazov.
Παρόμοιο ενδιαφέρον, όμως, διαπιστώνει και η Law.
«Έχουμε κάποιους επενδυτές που ενδιαφέρονται πολύ για τη διαδικασία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών στην Ελλάδα», λέει και συμπληρώνει: «Πιστεύουν ότι θα υπάρξουν ευκαιρίες να αγοράσουν στις χαμηλότερες τιμές της αγοράς».