ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στα τέλη Ιουνίου του 2020, τελευταία ημερομηνία που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, ο χρυσός αποτελούσε το 23% των αποθεμάτων της κεντρικής τράπεζας της χώρας, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα. Το μερίδιο των περιουσιακών της στοιχείων σε δολάρια υποχώρησε στο 22% από άνω του 40% που ήταν το 2018.
Η μετατόπιση αυτή εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική που σκιαγράφησε ο Βλαντιμίρ Πούτιν για την «από-δολαριοποιήση» της ρωσικής οικονομίας και την μείωση της ευαλωτότητας της στις κυρώσεις των ΗΠΑ, εν μέσω της επιδείνωσης των σχέσεων της με την Ουάσιγκτον.
Ο χρυσός καταλαμβάνει πλέον το μεγαλύτερο ποσοστό των αποθεματικών της κεντρικής τράπεζας μετά το ευρώ, το οποίο αποτελεί περίπου το ένα τρίτο των συνολικών περιουσιακών της στοιχείων. Περίπου 12% των αποθεμάτων καταλαμβάνει το κινεζικό γουάν.
Η αύξηση των αποθεμάτων χρυσού της Ρωσίας ενισχύθηκε και από την αύξηση της τιμής του πολύτιμου μετάλλου κατά 26% στο διάστημα μεταξύ Ιουνίου 2019 και Ιουνίου 2020. Η κεντρική τράπεζα αγόρασε επίσης χρυσό αξίας 4,3 δισ. δολαρίων κατά την ίδια περίοδο, σύμφωνα με την έκθεση.
Η Ρωσία ξόδεψε περισσότερα από 40 δισεκατομμύρια δολάρια για την δημιουργία αποθεμάτων χρυσού τα τελευταία πέντε χρόνια, καθιστώντας την τη μεγαλύτερη αγορά στον κόσμο. Ωστόσο, η κεντρική τράπεζα δήλωσε ότι σταμάτησε να αγοράζει χρυσό το πρώτο εξάμηνο του περασμένου έτους.
Μυστήριο! Γιατί η Ρωσία σταματά να αγοράζει χρυσό;
GoldSwitzerland: Στροφή σε Bitcoin και χρυσό – Oι αγορές είναι Frankenstein
Χρυσός: Την καλύτερη χρονιά της τελευταίας δεκαετίας με κέρδη 25% ολοκλήρωσε το πολύτιμο μέταλλο
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Τι ζητάει ο Μασκ για να δουλέψεις στο υπουργείο κυβερνητικής αποτελεσματικότητας
- Αντίστροφη μέτρηση για την αξιολόγηση της Fitch – Περιορισμένες προσδοκίες για αναβάθμιση – Αποκαλυπτήρια στις 22 Νοεμβρίου
- Prem Watsa: Τα χρυσά μερίσματα των €400 εκατ. από την επένδυση στη Eurolife
- Metlen: Ανοίγει ο δρόμος των επιχορηγήσεων για την επένδυση βωξίτη-γάλλιου-αλουμίνας ως Εμβληματική Επένδυση