ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στουρνάρας στο Bloomberg: Η ΕΚΤ πρέπει να μειώνει τα επιτόκια σε κάθε συνεδρίαση μέχρι το στόχο του 2%
H Xiaomi Corp. αποτελεί το πιο αντιπροσωπευτικό παράδειγμα για το πως μία εισηγμένη εταιρεία μπορεί να αποφέρει μεγάλα κέρδη σε επιλεγμένο αριθμό μετόχων, ακόμη και αν βυθιστεί μετά τη δημόσια προσφορά.
Η μετοχή της εταιρείας κατέγραψε απώλειες περίπου 30% κατά τους πρώτους έξι μήνες της εισαγωγής της στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ και αποτέλεσε την εισηγμένη με τη χειρότερη απόδοση κατά την έναρξη της διαπραγμάτευσης της, με αξία τουλάχιστον 3 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.
Mάλιστα οι πιέσεις στη μετοχή εντάθηκαν αυτή την εβδομάδα, καθώς έληξε η υποχρεωτική περίοδος διακράτησης των τίτλων από ορισμένους επενδυτές.
Ωστόσο, όσοι αγόρασαν μετοχές της Xiaomi νωρίτερα, πριν από τη δημόσια εγγραφή, και τις πούλησαν αυτές τις ημέρες είναι αρκετά κερδισμένοι. Συγκεκριμένα, πλήρωσαν περίπου 1,95 σεντς του Χονγκ Κονγκ για μία μετοχή την περίοδο μεταξύ Σεπτεμβρίου 2010 και Μαΐου 2011, με βάση το ενημερωτικό φυλλάδιο της εταιρείας. Σχεδόν τέσσερα δισεκατομμύρια μετοχές πουλήθηκαν σε αυτή την τιμή. Οι πρώτοι επενδυτές μπορούσαν να εξασφαλίσουν κέρδη 56,823% αν πουλούσαν την περασμένη Τρίτη, που η μετοχή έκλεισε στα 11,10 δολάρια Χονγκ Κονγκ.
Βέβαια δεν μπορεί κανείς να κατηγορήσει τους επενδυτές που έσπευσαν να κατοχυρώσουν τα κέρδη αυτά πριν η κατάσταση για την εταιρεία χειροτερέψει. Οι αναλυτές περιέκοψαν τις εκτιμήσεις τους για τα κέρδη και της πωλήσεις της Xiaomi, λαμβάνοντας υπόψη την επιβράδυνση που εμφανίζει η αγορά των smartphones καθώς και τον αυξανόμενο ανταγωνισμό. Η δημόσια εγγραφή της Xiaomi ήταν από τις πιο δημοφιλείς του 2018, με τους τραπεζίτες να κάνουν λόγο αρχικά για μία αποτίμηση μέχρι και 100 δισ. δολαρίων. Η χρηματιστηριακή αξία της εισηγμένης έχει υποχωρήσει κατά περίπου 30 δισ. δολάρια.