Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Bloomberg

Πώς οι Big Tech απέτυχαν να πείσουν τη Wall Street πως οι δαπάνες στο AI αποδίδουν

Ο δρόμος της Wall Street στις ΗΠΑ

Η Amazon.com, η Microsoft και η Alphabet είχαν μια δουλειά για αυτή την περίοδο κερδών: Να δείξουν ότι τα δισεκατομμύρια δολάρια που έχουν ρίξει ο καθένας στις υποδομές που προωθούν την έκρηξη της Τεχνητής Νοημοσύνης μεταφράζονται σε πραγματικές πωλήσεις.

Στα μάτια της Wall Street, και οι τρεις απογοήτευσαν. Οι μετοχές της Alphabet, μητρικής της Google, έχουν υποχωρήσει κατά 7,4% από την προηγούμενη εβδομάδα. Η τιμή της μετοχής της Microsoft μειώθηκε τρεις συνεχόμενες συνεδριάσεις από την ημέρα δημοσίευσης των αποτελεσμάτων της εταιρείας. Ενώ και οι μετοχές της Amazon – της τελευταίας που ανακοίνωσε αποτελέσματα την Πέμπτη – σημειώνουν τη μεγαλύτερη βουτιά τους από τον Οκτώβριο του 2022, την Παρασκευή.

Η Silicon Valley χαιρέτισε το 2024 ως τη χρονιά που οι εταιρείες θα άρχιζαν να αναπτύσσουν τη Γενετική Τεχνητή Νοημοσύνη, τον τύπο τεχνολογίας που μπορεί να δημιουργήσει κείμενο, εικόνες και βίντεο από απλές προτροπές. Αυτή η μαζική υιοθέτηση έχει σκοπό να αποφέρει, επιτέλους, σημαντικά κέρδη από το Gemini της Google και το Copilot της Microsoft. Το γεγονός ότι αυτές οι επιστροφές δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί ουσιαστικά προκαλεί ευρύτερη ανησυχία σχετικά με το πόσο αξιόλογη θα αποδειχθεί πραγματικά η Τεχνητή Νοημοσύνη.

Η τεχνολογία αντιπροσωπεύει μια τεράστια ευκαιρία — και αυτή η ευκαιρία συνεχίζει να αυξάνεται, δήλωσε ο Daniel Morgan, ανώτερος διευθυντής χαρτοφυλακίου στη Synovus Trust. «Αλλά δυστυχώς, το ίδιο ισχύει και για τις αρχικές επενδύσεις», πρόσθεσε. Οι επενδυτές έτσι αναρωτιούνται, είπε αν μπορούν αυτές οι εταιρείες τεχνολογίας να καταγράψουν μια αρκετή σταδιακή αύξηση των κερδών τους από τις επενδύσεις τους. Ένα προϊόν που θα μπορούσε να  αναδειχθεί νικητής θα αρκούσε, πρόσθεσε.

Η ανάπτυξη του Cloud

Πάντως δεν ήταν όλα άσχημα στα αποτελέσματα των εταιρειών. Οι τρεις τιτάνες της τεχνολογίας ανέφεραν έναν υγιή ρυθμό ανάπτυξης για τα τμήματα υπολογιστών νέφους τους, την πιο προφανή επιχείρηση που επωφελείται από τη Γενετική Τεχνητή Νοημοσύνη, καθώς η τεχνολογία απαιτεί άφθονα ποσά υπολογιστικών πόρων για να αποδώσει.

Ωστόσο, αυτά τα κέρδη δεν ήταν αρκετά για να κατευνάσουν τις προσδοκίες των επενδυτών που γίνονται όλο και πιο ανυπόμονοι να δουν αποδόσεις από τρίμηνο σε τρίμηνο για τις βαριές δαπάνες σε κέντρα δεδομένων και άλλες υποδομές τεχνητής νοημοσύνης.

Η Amazon προέβλεψε λειτουργικά έσοδα για το τρίτο τρίμηνο κατώτερα σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών την Πέμπτη. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της, Andy Jassy, διεξάγει μια εκστρατεία μείωσης του κόστους για να ελευθερώσει πόρους για επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη.

Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες της εταιρείας ανήλθαν συνολικά σε 30,5 δισεκατομμύρια δολάρια, κυρίως στη μονάδα cloud  της AWS, στο πρώτο εξάμηνο του έτους. Ο Jassy είπε ότι η εταιρεία έχει αναπτύξει εξελιγμένους αλγόριθμους για να καθοδηγήσει τις επενδυτικές της αποφάσεις, έτσι ώστε να δημιουργήσει αρκετή ικανότητα για να καλύψει τη ζήτηση χωρίς να μειώσει τα κέρδη. Διαβεβαίωσε επίσης ότι οι επενδύσεις «θα αξίζουν τον κόπο» για να στηρίξουν αυτό που ο ίδιος και η ομάδα του έχουν αποκαλέσει «μια επιχείρηση με ρυθμό εσόδων πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων».

Το outlook της Alphabet για την ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης που θα έπρεπε να περιμένουν οι επενδυτές δεν περιείχε  συγκεκριμένες λεπτομέρειες. Η Chief Investment Officer, Ruth Porat, ανέφερε σε μια κλήση με αναλυτές ότι η εταιρεία «είχε δει το όφελος της δύναμής της Τεχνητής Νοημοσύνης, της υποδομής Τεχνητής Νοημοσύνης, καθώς και τις παραγωγικές λύσεις Τεχνητής Νοημοσύνης για πελάτες cloud», χωρίς να διευκρινίσει πόσο θα μπορούσε να είναι η ανάπτυξη της μονάδας cloud που αποδίδεται σε επενδύσεις στην τεχνολογία.

Οι ανησυχίες της Wall Street για τις κεφαλαιουχικές δαπάνες της Alphabet, οι οποίες ανήλθαν συνολικά στα 13,2 δισεκατομμύρια δολάρια στο τρίμηνο, επισκίασαν τις πωλήσεις που ήταν καλύτερες από το αναμενόμενο. Οι μετοχές υποχώρησαν 5% την επομένη των αποτελεσμάτων.

Η Microsoft επίσης απογοήτευσε. Η αύξηση των πωλήσεων για το Azure, την υπηρεσία cloud computing της εταιρείας, επιβραδύνθηκε από την προηγούμενη περίοδο. Η Microsoft είπε ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη οδήγησε την ανάπτυξη του Azure κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες το τρίμηνο, σε σύγκριση με 7 ποσοστιαίες μονάδες την προηγούμενη περίοδο.

Οι αναλυτές πίεσαν τα στελέχη της Microsoft κατά τη διάρκεια μιας κλήσης για να εξηγήσουν εάν η αύξηση των πωλήσεων θα δικαιολογούσε τόσο μεγάλες δαπάνες. Ο Διευθύνων Σύμβουλος Satya Nadella τόνισε ότι οι επενδύσεις βασίστηκαν στη ζήτηση των πελατών.

Μια εταιρεία που έχει υποχωρήσει επίσης είναι και η μητρική της Facebook, η Meta Platforms. Η εταιρεία απροσδόκητα αύξησε τις προβλέψεις της για κεφαλαιουχικές δαπάνες, επικαλούμενη επενδύσεις στη Τεχνητή Νοημοσύνη, αλλά τα έσοδα του δεύτερου τριμήνου ξεπέρασαν επίσης τις προσδοκίες. Ο Διευθύνων Σύμβουλος Mark Zuckerberg απέδωσε τις δαπάνες για την Τεχνητή Νοημοσύνη στις προσπάθειες για βελτίωση των στοχευμένων διαφημίσεων και των προτάσεων περιεχομένου.

Ο Zuckerberg χαρακτήρισε τις υπερβολικά υψηλές δαπάνες του Meta για την τεχνητή νοημοσύνη ως βραχυπρόθεσμη θυσία για μακροπρόθεσμο κέρδος.

Την Πέμπτη, η Apple  είπε παρομοίως πως τα νέα χαρακτηριστικά Τεχνητής Νοημοσύνης  στα οποία επενδύει θα ωθήσουν τις αναβαθμίσεις του iPhone τους επόμενους μήνες, βοηθώντας την εταιρεία να επανέλθει από την επιβράδυνση των πωλήσεων της στην Κίνα.

H βουτιά των κατασκευαστών τσιπ

Η αντίδραση της αγοράς σε αυτές τις δαπάνες προκάλεσε επίσης φόβους και για τις εταιρείες τεχνολογίας που έχουν αναμφισβήτητα ωφεληθεί περισσότερο από την ώθηση της Τεχνητής Νοημοσύνης: τους κατασκευαστές τσιπ.

Οι μετοχές της Nvidia σημείωσαν πτώση 6,7% την Πέμπτη και συνεχίζουν στους ίδιους ρυθμούς και την Παρασκευή. Η SK Hynix Inc., ο κορυφαίος προμηθευτής τσιπ μνήμης Τεχνητής Νοημοσύνης, υποχώρησε 10% στις συναλλαγές της Σεούλ, καθως η πτώση των εταιρειών ημιαγωγών διευρύνεται στην Ασία, περιλαμβάνοντας επίσης την Taiwan Semiconductor Manufacturing και τη Samsung Electronics.

Οι εταιρείες που παράγουν εξοπλισμό κατασκευής τσιπ, συμπεριλαμβανομένων της ολλανδικής ASML Holding και της ιαπωνικής Tokyo Electron , σημείωσαν παρόμοια πτώση.

Η Intel  την Παρασκευή σημειώνει τη χειρότερη πτώση της μετοχής της  εδώ και περισσότερα από 40 χρόνια, αφού έχασε μερίδιο αγοράς από ηγέτες τεχνητής νοημοσύνης όπως η Nvidia. Οι μετοχές υποχώρησαν έως 28,1% την Παρασκευή, αφού ο κατασκευαστής τσιπ ανέφερε δυσοίωνες προοπτικές πωλήσεων και παρουσίασε σχέδια για περικοπή θέσεων εργασίας.

Για να δικαιολογήσουν επενδύσεις ύψους 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων σε υποδομές Τεχνητής Νοημοσύνης τα επόμενα χρόνια, οι εταιρείες πρέπει να δείξουν ότι η τεχνολογία είναι ικανή να επιλύει όλο και πιο περίπλοκες εργασίες. Πρέπει να υπερβαίνει τις σταδιακές βελτιώσεις που έχουν προσφέρει τα εργαλεία σε επαγγέλματα όπως η κωδικοποίηση και η διαφήμιση, δήλωσε τον Ιούλιο ο Jim Covello, επικεφαλής έρευνας μετοχών στην Goldman Sachs Group.

Ο Covello, ο οποίος έχει αναδειχθεί ως επικεφαλής  μιας μικρής αλλά αυξανόμενης ομάδας αναλυτών που αμφιβάλουν για το ράλι της τεχνητής νοημοσύνης, έχει προβλέψει ότι η παλίρροια θα στραφεί ενάντια στο ράλι τεχνητής νοημοσύνης τον επόμενο ενάμιση χρόνο, εάν δεν ληφθούν υπόψη πιο σημαντικές χρήσεις της τεχνολογίας και  δεν αρχίσουν να αναδύονται.

Σε μια συνέντευξη στα μέσα Ιουλίου, ο Zuckerberg προσπάθησε να δικαιολογήσει τις δαπάνες του κλάδου του και ενθάρρυνε την αγορά να κοιτάξει στο μέλλον. «Πιστεύω ότι όλες οι εταιρείες που επενδύουν παίρνουν μια λογική απόφαση», είπε τότε. «Το μειονέκτημα του να μένεις πίσω είναι ότι είσαι εκτός θέσης για την πιο σημαντική τεχνολογία για τα επόμενα 10 έως 15 χρόνια».